Številni se bojijo, da mobilniki pomenijo tveganje za nastanek raka. Prof. dr. Zvezdan Pirtošek, predstojnik Kliničnega oddelka za bolezni živčevja Nevrološke klinike, je povedal, da je bolj verjetno, da bi mobilnik povzročil luknjo v hlačah kot raka na modih.

 

Mobilniki so razvrščeni v snovi, ki morda povzročajo raka

 

Raka povzroča praktično vse - to znanstveno dokazujemo s pomočjo laboratorijskih poskusov ali z opazovanjem izpostavljene populacije. Svetovna zdravstvena organizacija je na podlagi raziskav mobilnike razvrstila med snovi, ki morda povzročajo raka (kajenje je na primer razvrščeno v dejavnik, ki gotovo povzroča raka). Profesor doktor Pirtošek opozarja, da previdnost ni odveč. Svetuje, da uporabljamo telefone z nizko vrednostjo sevanja, da ne spimo na telefonih, da uporabljamo slušalke za telefoniranje. KJER JE SIGNAL SLAB, SE IZOGIBAMO KLICANJU - tam je sevanje zelo veliko, še svetuje prof. dr. Pirtošek. Šibek telefonski signal namreč pomeni veliko sevanje.

 

Nasveti za manjše sevanje mobilnikov

 

Skratka: obstaja tako veliko dejavnikov, ki gotovo močno vplivajo na naše zdravje, da mobilniki zaenkrat še ne veljajo za problematične. Je pa pametno, da smo previdni in upoštevamo nasvete:

 

Raziskave ne potrjujejo učinkovitosti ovitkov, ploščic, nalepk in obeskov.

Raba kompletov za prostoročno telefoniranje (vrvične slušalke). 

Izbirajmo mobilne telefone z nizkimi vrednostmi SAR. SAR je oznaka za moč sevanja določenega aparata.

Ko aparat vzpostavlja zvezo, ga držimo stran od glave, saj takrat deluje z največjo sevalno močjo. Telefon položimo k ušesu šele tedaj, ko je zveza vzpostavljena.

Izogibajmo se pogovorom, ko je signal slab (v kleteh, garažah …). Premaknimo se na mesto, kjer je signal močan.

 

 

Foto: http://itknowledgeexchange.techtarget.com/itke-community-blog/files/2013/07/shutterstock_126247976.jpg