Musaka s cikorijo, recept Matjaža Cotiča

Zanimiva in bolj enostavna različica klasične musake!

Količina Sestavine
ZA MUSAKO POTREBUJEMO 
300 g  cikorije 
večje kuhane krompirje 
malo  soli in popra 
250 g  mocarele buffala 
50 g  masla 
100 g  čebule 

 

ZA LEGIR POTREBUJEMO

jajca 
3 dl  smetane 

 

 

Cikorijo  narežemo. Sesekljamo čebulo, prepražimo in dodamo cikorijo, nato na hitro sotiramo. Kuhan krompir olupimo, narežemo na rezine in položimo na namaščen pekač. Krompir posujemo s tretjino cikorije in tretjino natrgane mocarele. Plasti ponovimo dvakrat.  Začinimo in pečemo 10 minut pri 175°C. Iz jajc in smetane pripravimo legir. Pečeno musako prelijemo s pripravljenim legirjem in z nožem večkrat prebodemo. Še enkrat pečemo v pečici približno 10 minut. 

Bik prinaša ugodne energije, nasveti Gaie Asta

Astrobarometer od 16. do 22. aprila 2016!

Pred nami je prav čudovit teden, astrološko zelo ugoden, tudi klima je postala prijazno pomladanska. Luna bo dvignila energije in nas prebudila iz vseh ostankov zimske otopelosti, telesu pomagate z čim več sveže, presne biološko pridelane zelenjave. Ta teden je še velik impulz rasti, stvari se bodo lepo razvijale, kolikor je to pač v danih družbenih okoliščinah mogoče. Negujte pozitivno energijo v sebi, ljubezen in sočutje. V torek Sonce vstopi v znamenje bika, bikov čas je v naših krajih najlepši del leta, predstavlja obdobje velike rasti, veliki traven. Rastlinje je v sokovih, življenjska sila vzbrsti v vsej svoji veličini. Bik je bil prav zaradi tega in marsikje še danes označen, kot sveta žival, s pomenom plodnosti, bogastva in življenjske sreče.

 

Okoli  ozvezdja Bika, se tudi nahajajo energijsko zelo pomembne zvezde Pleade in Sirius. Prav slednji je pomemben v zdravljenju, polnjenju z energijo in je podporna srečna zvezda. Ljudje, rojeni v znamenju Bika nosijo v sebi ta košček neba, ki sije iz njih, z luknjicami v licih, so videti zadovoljni, pomirjeni in radostni. Biki so tudi topli, pozitivni ljudje, ter dobri prijatelji in prijateljice, iz njih veje optimistični duh. Včasih znajo biti tudi borbeni, v nerazviti obliki se sicer težko razjezijo, vendar ko se, je hudo. Ponavadi imajo Biki kar srečo v življenju, saj so rojeni pod srečno zvezdo, oziroma planetom, vlada jim Venera. Njihov element je zemlja, zato je njihovo idealno življenje v naravi, skoraj nujno morajo imeti kos zemlje, kjer si gojijo svoje rastline. Biki so marljivi in neutrudlljivi, vendar po naravi imajo raje udobno in ležerno poležavanje.

 

Venera, vladarica Bikov je tudi ustvarjalna in se velikokrat na tak način tudi izrazijo.

 

Ta teden imamo še en pomemben dogodek, 17.4., se Mars obrne v retrogradno gibanje. Retrogradni Mars bo do 29.6., upočasnjuje procese, v tem času ni dobro delati pomembnejših akcij, ni dobro vlagati tožb, z nakupom avta, je boljše počakati. Ljudje, predvsem Ovni in Škorpijoni, ki jim Mars vlada so v tem času nepotrpežljivi in preveč impulzivni. V tem času ni dobro spreminjati poti, kajti po 29.6. bi lahko videli, da smo se zmotili. Na družbeni sferi, bo retrogradni Mars, ki bi ga lahko prebrali tudi, kot planet vojne, krepil vojne napetosti in teroristične dejavnosti.

 

Ob ščipu, 22.4., se bo Venera v ovnu srečala v konjunkciji z Uranom, kar vam je lahko odskočna deska, za začetek novega obdobja življenja. Prinesel bo manjše ali večje spremembe, odvisno od vaših želja in pripravljenosti.V svoji naravi bo Ščip prinašal uvide in spoznanja.

 

Sobota, 16.4.

Luna v levu bo v trigonu z Uranom in Soncem. Čudovit dan, s harmoničnimi aspekti, ki vzpodbujajo ustvarjalnost, poglabljajo meditacijo in pomagajo pri študiju.

 

Nedelja, 17.4.

Luna vstopi v devico in Merkur bo v trigonu s Plutonom. Dopoldne bo še bolj sproščeno, popoldan se bodo razvile bolj dinamične energije, tudi vreme se bo spremenilo, Luna prihaja v opozicijo z Marsom, ki se danes obrača v retrogradno gibanje. Danes popoldan vas čaka nekaj več opravil in dinamike.

 

Ponedeljek, 18.4.

Luna v devici in Venera trigon Saturn, dober dan za uradne zadeve, bodite pozitivni in dobro namerni.

 

Torek, 19.4. Sonce vstopi v Bika

Danes bo sonce vstopilo v bika, luna bo v praznem teku, do 13.25, do tedaj se stvari ne bodo premikale naprej, po vstopu lune v tehtnico, bo sicer dinamična in nemirna energija, zaradi Venere, ki bo v kvadratu s Plutonom, vendar se vseeno lahko sprostite, saj bo jutri že boljši dan.

 

Sreda, 20.4.

Luna v tehtnici bo v sekstilu z retrogradnim Marsom in Saturnom. Prava dejanja, ob pravem času, vam bodo vlila samozavest, možne so tudi pomembnejše odločitve in dobri dogovori.

 

Četrtek, 21.4.

Luna bo v praznem teku, za nami je težka noč in vpliv Lune bo manjši, kar vam bo omogočilo nekoliko več koncentracije, čeprav ta dan ne morete pričakovati bistvenih rezultatov.

 

Petek, 22.4., ščip ob 7.25

Luna bo vstopila v škorpijona, ter se srečala v opoziciji  s Soncem v Biku. Čudovit dan, izjemno močna Luna bo ves dan, s pozitivnimi aspekti pomaga, je dobro namerna. Venera bo v konjunkciji s Uranom in na nenavaden način začenja bikov mesec. Naj vam bo to obdobje čim bolj naklonjeno.

 

Fotografija: Public Domain 

 

 

 

 

Zadnji lunin krajec, astrološki nasveti Gaie Asta

Astrološki nasveti od 26. marca do 1. aprila 2016!

Pomladno obdobje luninega mrka je naposled za nami, tik pred luninim mrkom se je zgodil še en hujši teroristični napad v Evropi, tudi zaradi tega ogroženost ne bo minila, saj se vse stvari, ki se dogajajo med mrki običajno prenašajo še v prihodnost. Drugače je na osebni ravni, kar ste zaključili, dovršili, se bo dejansko tudi zaključilo in skladno, z lunino rastjo, v prihodnjem mesecu bo tudi za vas pomenilo začetek nečesa novega. Pomladno obdobje, sta torej pospremila popolni sončev mrk in delni lunin, od katerih noben ni bil viden pri nas, smo pa ravno tako čutili vpliv. Ovnov mesec je tudi mesec vstajenja, običajno je to zadnji krajec po prvem ščipu v ovnu. Pomeni pa uresničevanje zimskih idej in delovanja. Danes sicer praznik zaradi svoje zunanje podobe, izgublja svoj prvotni pomen, preživljali naj bi ga v meditaciji, povezovanju z zemljo in vesoljem. Pri tem gre za vstop v svetli del leta, vstajenje se praznuje na severni polobli in je hkrati tudi najpomembnejši krščanski praznik. Ponovno opozarjam, da se približujemo aprilu, ki bo astrološko izjemno dober in prebojen mesec, predvsem opazujte padanje lune v ovnu in začetek njene rasti do naslednjega ščipa, obdobje v katerem se res posvečajte stvarem, ki jih želite vzpodbujati, saj vam bo astrološko vesolje pri tem stalo ob strani in bo vsak vaš trud nekaj krat okrepljen. Narava se pripravlja na eksploziven rastni impulz, ki nastopi takoj po veliki noči. Po biodinamiki se zemljo, pred Veliko nočjo pusti počivat in se začne sejati takoj, po veliki noči. Glede rastlin se ravnate po potovanju sideralne lune. Dnevi so primerni za nabiranje sveže, divje hrane, upoštevajte, da morate vedno puščati določen odstotek rastlin neokrnjen in jim s tem omogočiti, da se lahko še naprej razmnožujejo.

 

Pripravljajte tudi pomladna zelišča in urejujte vrt. Prav tako pripravljajte zaloge vode, za zalivanje, ki jo boste potrebovali poleti. V tem tednu Merkur ustvarja zanimive povezave, komunikacija bo odprta, Merkur bo tudi prinašal dobre ideje, dobre novice, realizacija bo v polnem teku.

 

Sobota, 26.3.

Luna v škorpijonu, Sonce tri-gon Mars in Venera sekstil Pluton, družaben in dinamičen dan, prinaša dobre novice, obeta uspeh na področjih v katere ste vlagali veliko energije.

 

Nedelja, 27.3.

Luna v škorpijonu je v trigonu z Venero, lep dan za druženje in ljubezen. V zraku bo ustvarjalna energija, priložnosti za klepet, sprostitev in zabavo. Naj poudarim, da je čas praznikov tudi čas druženja in sprostitve.

 

Ponedeljek, 28.3.

Luna v strelcu bo v konjunkciji z Marsom, danes bomo imeli veliko energije, prinaša nova spoznanja, naše akcije gredo v pravilni smeri, primerno za športne aktivnosti, ter druženje in delo na vrtu. Vseeno bodimo pazljivi, Luna konjunkcija Mars je vseeno močan aspekt, izogibajmo se konfliktnim situacijam.

 

Torek, 29.3.

Luna v strelcu naredi veliko aspektov, nekoliko dinamičen dan, namenjen pospravljanju, pomladanskem čiščenju,  zlasti do 15. ure, je dober čas za urejanju papirjev,  Luna je v trigonu z Merkurjem.

 

Sreda, 30.3.

Luna v praznem teku, a vseeno veliko dogajanja, Merkur je dosegel trigon z Saturnom, zato bo omogočal zbrano delo, z veliko koncentracije, a hkrati se bodo stvari blokirale, saj bo veliko urejanja zadev. Vse, kar je temeljno povezano z vašo izvorno energijo, se bo dobro manifestiralo, drugo ne. Merkur je v kvadratu s Plutonom, gre za nekakšno čiščenje, odvečnih energij, dejavnosti in potreb.

 

Četrtek, 31.3. Zadnji lunin krajec

Danes je izjemno močna energija, zadnji lunin krajec in Merkur v konjunkciji z Uranom. Odlična energija, pravi premik, poskrbite tudi za zdravje, bodite mirni in v meditaciji, kajti odpirajo se vrata do pomembnih idej. V prometu bodite previdni, saj sta oba planeta, Merkur in Uran povezana z planeti.

 

Petek, 1.4.

Luna v kozorogu, dopoldan so dinamične energije, veliko komunikacije, a koncentracija bolj slaba, za nami je naporen delavnik in pred nami čudovit vikend. Lepo ga preživite.