Hladna marelična juha, recept Matjaža Cotiča

Pripravite hladno marelično juho za poletno malico ali zajtrk!

Količina Sestavine
POTREBUJEMO 
400 g  marelic 
limona 
1 šopek  mete 
1 dl  grškega jogurta 
malo  soli in popra 

 

 

Marelice razkoščičimo. Pokapamo z iztisnjenim limoninim sokom, dodamo natrgano meto, po okusu popramo in solimo ter zmešamo z električnim mešalnikom. Mešamo, da dobimo gladko sadno juho. Grški jogurt damo v posodo, začinimo in dobro premešamo z metlico. Jogurt vlijemo v globok krožnik, čez katerega prelijemo marelično juho. Po želji dekoriramo z natrgano meto in nastrgano limonino lupino. 

Mlaj v dvojčkih, astrološki nasveti Gaie Asta

Astrološki barometer od 4. junija do 10. junija 2016! Začenja se lunina rast!

V nedeljo se začne nova Lunina rast.  Mlaj bo zelo poseben, saj bodo Venera, Luna in Sonce v konjunkciji, na 14. stopinji dvojčka, pri nas  natanko na transcendenten. To je pomembna energija in bo zaznamovala prihodnja dva tedna Lunine rasti. Pomeni, vzpodbuja nas, da zaplovemo s tokom sprememb, da se predamo ljubezni in negujemo lepa čustva, kot so naklonjenost, prijateljstvo, odprtost, pomoč...Če smo se uspeli prepustiti, bomo videli, da se vse stvari dogajajo tako, kot je najbolj prav. Ob enem v prihodnjih dveh tednih lahko res ustvarite veliko lepega. Aspekt je čudovit uvod k poletnemu solsticiju. Čaka nas torej prijeten teden, z veliko druženja, v katerem ne bomo našli dosti časa za počitek. Prihajajo intenzivni dnevi, vendar stvari bodo gladko tekle. V ponedeljek je Venera Kazimi Sonce, to je aspekt, ki odpira pravo ljubezen, iskrena čustva, naredi nas bolj sprejemljive in dobrohotne. Aspekt je pomemben za vse pare in odnos. Na tem aspektu, Venera konjunkcija Sonce, lahko vidimo življenje in svet v lepi luči, zato se posvečajte pozitivnim energijam in se predajte lepoti, ki vam jo bo odstrl ta dragocen astrološki pojav. V četrtek prihaja aspekt Merkur v opozicijo z Marsom, kar lahko prinese težave v kmetijstvu ali preostro komunikacijo, vzpodbuja konflikt in predstavlja nekoliko težavnejše razmere v poslovnem prostoru. Pri tem je najbolj pomembno, da ohranite pozitivno energijo iz začetka tedna, sprejmete stvari, ki jih ne morete spremeniti. Imeli bomo več energije, saj se bo začela Lunina rast, ki nas bo popeljala do poletnega solsticija, dan pred solsticijem bo Ščip, 20. Junija, energija bo od mlaja naprej lepo rasla in se razvijala, saj so ob mlaju tako lepi ljubezenski aspekti.

Teden bo intenziven, dinamičen, z veliko dogajanja in težko boste našli čas zase, sploh če ste bolj komunikativni, zagotovo ne boste imeli miru.

 

Sobota, 4.6.

Luna je v komunikativnih dvojčkih, Sonce bo čez dan v kvadratu z Jupitrom. Dober dan za trgovce in slabši za potrošnike, Jupiter v kvadratu vzpodbuja nakupe, za katere nam je potem žal. Nagnjeni bomo k pretiravanju.

 

Nedelja, 5.6. Mlaj v dvojčkih, ob 5. uri

Dan mlaja, z Luno, Soncem in Venero v konjunkciji, v dvojčkih. Dan za ljubezen, lepe energije bodo v zraku, vdihnite to pozitivno energijo, ki jo bo sevalo vesolje in prisluhnite srcu. Zvečer Luna doseže seks-til z Uranom, kar vedno prinaša neko novico, glede na pozitivno energijo dneva, bi lahko rekla, da dobro, pomeni prijetno presenečenje.

 

Ponedeljek, 6.6.

Luna v raku nam bo vzpodbujala družinska čustva, ljubezen, srečo, dom in Venera Kazimi s Soncem, pomeni, da gre Venera čez Sončev disk, kjer zasije z vso svojo lepoto in podvoji svojo moč ljubezni, lepote, nege, inspiracije. Skratka dan katerega ne gre kar tako zanemariti.

 

Torek, 7.6.

Luna v raku, današnji dan bo prinesel nekoliko več dinamike, bodite pazljivi v prometu, Luna je v kvadratu z Uranom in v opoziciji s Plutonom, kar tudi opozarja na družbeno težko energijo. Realnost sodobnega časa.

 

Sreda, 8.6.

Luna v levu prinaša neko mirnost in dovolj energije, samozavestnejši bomo in bolj pripravljeni, da se spoprimemo z izzivi, ki nam jih prinaša življenje.

 

Četrtek, 9.6.

Luna v raku je zjutraj v tri-gonu z Saturnom, Merkur je v opoziciji z retrogradnim Marsom. Nevaren dan, bodite pozorni v komunikaciji in v prometu, dobrega počutja je lahko hitro konec, ko nepričakovano pridemo v konflikt, zaradi neke malenkosti. Načrte nam lahko prepreči neka višja sila ali zakoni, danes bo v zraku res konfliktna energija, nikakor se ji ne prepustite.

 

Petek, 10.6.

Dopoldan ne bo bistvenih dogodkov, čeprav boste veliko delali in se vozili, se pravi razgiban dan, vendar brez nekega večjega učinka. Popoldne se bo energija umirila, Luna bo vstopila v znamenje device, nenadoma boste začutili mir in našli čas zase. Primeren zaključek delavnika in dobra popotnica za vikend.

Sonce vstopi v dvojčka, astrološki nasveti Gaie Asta

Budisti praznujejo vesak in ščip v tem času pomembno vpliva tudi na nas!

Sonce je vstopilo v znamenje dvojčka, dvojčki so seveda vesele narave, v življenju jih poznamo kot dobre govornike, povezovalce, saj imajo izjemno hiter um, saj je njihov planet Merkur, ki je najhitrejši med planeti. Seveda jim ne moremo nekaj zaupati, ker imajo dva obraza in ko z enim poslušajo, z drugim že govorijo naprej, to je pač njihova narava. Oni so vendarle glasniki očeta Sonca. Vedeti moramo, da so dvojčki pozitivni ljudje in optimistični, veseli in ustvarjalni, izjemno hitri. Ustvarjajo hitra, toda bežna prijateljstva, sicer je precej odvisno tudi od drugih planetov v osebnem horoskopu. Merkur, ki je vladar dvojčkov predstavlja zdravljenje, komunikacijo, živčni sistem, dvojčke privlačijo poklici v zdravstvu ali novinarstvu ali računalništvu, informatiki. Predvsem so dvojčki rojeni trgovci, saj trgovina spada v območje komunikacije. Merkur je planet, ki se lahko spusti v Had (v svet Plutona) in pride ven popolnoma nepoškodovan, kar pomeni, da se dvojčkov ne morejo dotakniti ali jih poškodovati negativne sile tega sveta.

 

Vesak je budistični praznik, ki ga praznujejo ob ščipu v maju, 21.5. Takarat je princ Sidharta doživel razsvetljenje in postal prebujeni - Buda. To vam pišem zato, ker ima Vesak poseben astrološki pomen, saj preko aspektov, ki jih tedaj Ščip opisuje, lahko predvidimo bistvene razvojne smernice, celotnega leta, na družbeni in osebni sferi. Priporočam, da dan preživite čim bolj umirjeno, da prisluhnete intuiciji in se poskušate čim bolj notranje umiriti, saj ta poseben ščip prinaša informacije o usmeritvah in prioritetah v letu, do prihodnjega Veska. Astrološko lahko preberemo informacije tako na individualni, kakor tudi na družbeni ravni, ker je takoj naslednji dan retrogradni Mars v opoziciji s Soncem in Merkur se obrne v direktno gibanje, pomeni, da se bomo družbeno, oziroma kolektivno morali vprašati o smiselnosti svojega početja in nadaljevati svoje bivanje na drugačen način, kar potrjuje Merkurjev obrat v direktno fazo. Nov začetek ali sprememba. Mars v opoziciji s Soncem ne prinaša ravno vzpodbudnih napovedi, kar se bo poznalo v ekologiji in kmetijstvu, posledice človekovega destruktivnega vpiva na okolje, ter nadaljevanje nasilja na kriznih žariščih, ki mu kar ne bo videti konca. Začaran krog, v katerem se vrtimo, kot globalna civilizacija se vidi po Jupitru, ki je ob vesku na 13. stopinji device in v trigonu z retrogradnim Merkurjem, govori o koncentraciji bogastva in neravnovesju v globalni ekonomiji, ki spodjeda same temelje na katerih temelji sodobna globalna civilizacija. Od vsakega posameznika je odvisno od vaših rojstnih planetov, v splošnem pomenu, pa Vesak daje navodilo, da spremenite odnos do soljudi, začnite spoštovati svoje dragoceno okolje kolektivno, pa bi morala Slovenija začeti načrtno posodabljati kmetijstvo in poskrbeti za čim višjo stopnjo prehranske samooskrbe. Predvsem in najbolj pomembno pa vesak glede na karto Slovenije govori, da bi kakor hitro je mogoče morali začeti spreminjati medsebojne odnose in sodelovanje. Vendar menim, da to preprosto ni mogoče in bodo tudi letos nasveti veska razen za peščico ostali neupoštevani.

 

Po vesku se spustijo prave ideje in prav je, da na nek način pri svojem delu ali karieri obrnete nov list papirja in nadgradite svoje dosedanje delo, ter se začnete veliko bolj resno in odgovorno obnašati predvsem tedaj, ko opravljate svoj poklic, pa karkoli že to pomeni.

 

S ponedeljkom se začne direktni Merkur, obdobje za nove projekte, obdobje, ki bo začelo realizirat vse, kar ste načrtovali, pred začetkom Merkurjeve retrogradne poti. Sredi tedna bo Venera v opoziciji z retrogradnim Marsom, kar pomeni da se bomo znali ali pa se bomo morali znati pravilno ovrednotiti svoje sposobnosti in sprejeti odločitve drugih. Aspekt vzpodbuja konflikt a raje se predajte optimizmu in sprejmite stvari takšne, kot so, ne da bi se borili proti njim.

 

Sobota, 21. 5. 2016; ščip ob 23.15

Luna bo čez dan v praznem teku, kar nam bo omogočilo, da se poglobimo vase in se prepustimo učenju, ki nam ga prinaša nocojšnji Ščip. Zgodil se bo ob 23. uri. Sobota bo zanimiv dan, nekakšne notranje umiritve, še vsakdanje skrbi se bodo umaknile in za nekaj časa potihnile. Ponoči se bo Luna v strečlcu srečala v konjunkciji z Marsom, kar pomeni inkarnacijo moške energije, katera se bo lahko naslednji dan izkazala. Dobesedno to pomeni, da se bo porodila neka ideja ali odločitev in kaj podobnega.

 

Nedelja, 22. 5. 2016

Danes je precej nevaren dan, Merkur se na nebu ustavlja, bodite previdni v prometu. Energije se počasi umirjajo, ravno primeren dan za tovrstne Merkurjeve manevre. Sonce v dvojčkih je v opoziciji z retrogradnim Marsom, v strelcu, kar je načeloma težak aspekt, vendar v sodelovanju z Luno postane delotvoren in nas uči sprejemanja in predaje ali sprostitve.

 

Ponedeljek, 23 .5. 2016

Danes je prvai dan Merkurjeve direktne poti, kar pomeni, da je od danes dalje nastopilo pravo obdobje za podpisovanje pogodb, začetek novih projektov, idej, dela. Luna v strelcu, v trigonu z Uranom nam bo razjasnila nova obzorja, pravi dan za prave začetke.

 

Torek, 24. 5. 2016

 Danes bo bolj napet dan, nič se ne bo premikalo tako, kot bi se moralo. Venera bo v opoziciji z retrogradnim Marsom, konflikt med željami in možnostmi, izogibajte se konfliktom. Raje v sebi negujte ljubezen.

 

Sreda, 25. 5. 2016

Luna v kozorogu v lepih aspektih, intenziven dan, stvari se bodo dogajale v pravi smeri, lahko se zgodijo zanimiva srečanja ali poznanstva.

 

Četrtek, 26 .5. 2016

Luna v praznem teku bo do 16.30., popoldan vstopi v vodnarja. Obeta se zanimivo popoldne in lep večer.

 

Petek, 27. 5. 2016

Retrogradni Mars se bo premaknil nazaj, spet v škorpijona, Luna bo z Saturnom delala zanimivo povezavo, vrnili se bomo v obdobje zaključka zime in lahko končno najdemo rešitev za nekaj, kar smo tedaj pustili odprto.

 

Fotografija: http://www.wpclipart.com/signs_symbol/zodiac/zodiac_clip_art/Gemini.png.html