Mesojedke lahko prebavijo tudi sesalce!

Tudi v Sloveniji uspevajo mesojede rastline iz rodu rosik!

V oddaji Dobro jutro smo se tokrat posvetili mesojedim rastlinam, ki so atraktivne, poznati pa je potrebno nekaj trikov, ki bodo pripomogli k temu, da se bodo vaše mesojede rastline obdržale. Mesojede rastline nam je prestavila Mateja Mavec iz Arboretuma Volčji Potok, kjer si lahko ogledate tudi razstavo mesojedih rastlin. O mesojedkah je zapisala:  . 

 

"Med mesojedimi rastlinami prav gotovo najbolj izstopajo severnoameriške vrčkovke in azijske vrčnice, za katere je znano, da poleg muh včasih prebavijo tudi kakšnega manjšega sesalca. Spodnji del vrčka vsebuje tekočino, ki plen omrtviči, pozneje pa se tu začno izločati rastlinski prebavni sokovi, s katerimi rastlina razkroji žival in iz nje vsrka hranila (zlasti dušik), ki so za obstoj življenjskega pomena. Žuželki v ustje upognjene dlačice onemogočijo, da bi splezala proti vrhu in se rešila iz “gobca” tihega rastlinskega plenilca.

 

V teh pasivnih pasteh v vrečke oblikovanih mesojedk se nahaja veliko več plena kot pri muholovkah, ki že zaradi bodičastih listov vzbujajo občutek večje nevarnosti. Za razliko od vrčkovk in vrčnic imajo muholovke “aktivno” past v obliki listov, ki so zasnovani kot školjka – past se sicer zapre že v šestdesetinki sekunde, vendar potrebuje muholovka tudi do dve uri, da se povsem stisne, in kak dan, da prebavi žuželkine sokove. Bodice, ki obdajajo vsako polovico lista, se sklenejo in nič hudega sluteča žrtev se mimogrede znajde v zaporu, iz katerega ni rešitve.

 

Omeniti velja tudi mesojede rastline iz rodu rosik, ki jih lahko najdemo tudi v Sloveniji. Med okoli sto različnimi vrstami rosik uspevajo pri nas okroglolistna, dolgolistna in srednja rosika. Tudi pri tej manjši mesojedi rastlini so listi pokriti z dlačicami, na katerih se nahaja lepljiva tekočina, ki daje vtis jutranje rose (od tod tudi njihovo ime). Najpogostejši plen teh rastlin so komarji, zato jih ponavadi najdemo v močvirnatih predelih, kot je npr. Ljubljansko barje.

 

Čeprav je na svetu okrog 600 vrst mesojedih rastlin, imamo v Arboretumu na vpogled tiste najbolj znamenite in opazne primerke, ki vam bodo zagotovo ostali v spominu."

 

Fotografija je simbolična: http://www.publicdomainpictures.net/view-image.php?image=11494&picture=carnivorous-plant

 

              

 

 

 

 

Hladna marelična juha, recept Matjaža Cotiča

Pripravite hladno marelično juho za poletno malico ali zajtrk!

Količina Sestavine
POTREBUJEMO 
400 g  marelic 
limona 
1 šopek  mete 
1 dl  grškega jogurta 
malo  soli in popra 

 

 

Marelice razkoščičimo. Pokapamo z iztisnjenim limoninim sokom, dodamo natrgano meto, po okusu popramo in solimo ter zmešamo z električnim mešalnikom. Mešamo, da dobimo gladko sadno juho. Grški jogurt damo v posodo, začinimo in dobro premešamo z metlico. Jogurt vlijemo v globok krožnik, čez katerega prelijemo marelično juho. Po želji dekoriramo z natrgano meto in nastrgano limonino lupino. 

Mlaj v dvojčkih, astrološki nasveti Gaie Asta

Astrološki barometer od 4. junija do 10. junija 2016! Začenja se lunina rast!

V nedeljo se začne nova Lunina rast.  Mlaj bo zelo poseben, saj bodo Venera, Luna in Sonce v konjunkciji, na 14. stopinji dvojčka, pri nas  natanko na transcendenten. To je pomembna energija in bo zaznamovala prihodnja dva tedna Lunine rasti. Pomeni, vzpodbuja nas, da zaplovemo s tokom sprememb, da se predamo ljubezni in negujemo lepa čustva, kot so naklonjenost, prijateljstvo, odprtost, pomoč...Če smo se uspeli prepustiti, bomo videli, da se vse stvari dogajajo tako, kot je najbolj prav. Ob enem v prihodnjih dveh tednih lahko res ustvarite veliko lepega. Aspekt je čudovit uvod k poletnemu solsticiju. Čaka nas torej prijeten teden, z veliko druženja, v katerem ne bomo našli dosti časa za počitek. Prihajajo intenzivni dnevi, vendar stvari bodo gladko tekle. V ponedeljek je Venera Kazimi Sonce, to je aspekt, ki odpira pravo ljubezen, iskrena čustva, naredi nas bolj sprejemljive in dobrohotne. Aspekt je pomemben za vse pare in odnos. Na tem aspektu, Venera konjunkcija Sonce, lahko vidimo življenje in svet v lepi luči, zato se posvečajte pozitivnim energijam in se predajte lepoti, ki vam jo bo odstrl ta dragocen astrološki pojav. V četrtek prihaja aspekt Merkur v opozicijo z Marsom, kar lahko prinese težave v kmetijstvu ali preostro komunikacijo, vzpodbuja konflikt in predstavlja nekoliko težavnejše razmere v poslovnem prostoru. Pri tem je najbolj pomembno, da ohranite pozitivno energijo iz začetka tedna, sprejmete stvari, ki jih ne morete spremeniti. Imeli bomo več energije, saj se bo začela Lunina rast, ki nas bo popeljala do poletnega solsticija, dan pred solsticijem bo Ščip, 20. Junija, energija bo od mlaja naprej lepo rasla in se razvijala, saj so ob mlaju tako lepi ljubezenski aspekti.

Teden bo intenziven, dinamičen, z veliko dogajanja in težko boste našli čas zase, sploh če ste bolj komunikativni, zagotovo ne boste imeli miru.

 

Sobota, 4.6.

Luna je v komunikativnih dvojčkih, Sonce bo čez dan v kvadratu z Jupitrom. Dober dan za trgovce in slabši za potrošnike, Jupiter v kvadratu vzpodbuja nakupe, za katere nam je potem žal. Nagnjeni bomo k pretiravanju.

 

Nedelja, 5.6. Mlaj v dvojčkih, ob 5. uri

Dan mlaja, z Luno, Soncem in Venero v konjunkciji, v dvojčkih. Dan za ljubezen, lepe energije bodo v zraku, vdihnite to pozitivno energijo, ki jo bo sevalo vesolje in prisluhnite srcu. Zvečer Luna doseže seks-til z Uranom, kar vedno prinaša neko novico, glede na pozitivno energijo dneva, bi lahko rekla, da dobro, pomeni prijetno presenečenje.

 

Ponedeljek, 6.6.

Luna v raku nam bo vzpodbujala družinska čustva, ljubezen, srečo, dom in Venera Kazimi s Soncem, pomeni, da gre Venera čez Sončev disk, kjer zasije z vso svojo lepoto in podvoji svojo moč ljubezni, lepote, nege, inspiracije. Skratka dan katerega ne gre kar tako zanemariti.

 

Torek, 7.6.

Luna v raku, današnji dan bo prinesel nekoliko več dinamike, bodite pazljivi v prometu, Luna je v kvadratu z Uranom in v opoziciji s Plutonom, kar tudi opozarja na družbeno težko energijo. Realnost sodobnega časa.

 

Sreda, 8.6.

Luna v levu prinaša neko mirnost in dovolj energije, samozavestnejši bomo in bolj pripravljeni, da se spoprimemo z izzivi, ki nam jih prinaša življenje.

 

Četrtek, 9.6.

Luna v raku je zjutraj v tri-gonu z Saturnom, Merkur je v opoziciji z retrogradnim Marsom. Nevaren dan, bodite pozorni v komunikaciji in v prometu, dobrega počutja je lahko hitro konec, ko nepričakovano pridemo v konflikt, zaradi neke malenkosti. Načrte nam lahko prepreči neka višja sila ali zakoni, danes bo v zraku res konfliktna energija, nikakor se ji ne prepustite.

 

Petek, 10.6.

Dopoldan ne bo bistvenih dogodkov, čeprav boste veliko delali in se vozili, se pravi razgiban dan, vendar brez nekega večjega učinka. Popoldne se bo energija umirila, Luna bo vstopila v znamenje device, nenadoma boste začutili mir in našli čas zase. Primeren zaključek delavnika in dobra popotnica za vikend.

NAGRADNA IGRA

Nagradna igra "Zbudi se, Slovenija! "

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

ZBUDI SE, SLOVENIJA 3. maj 2018

Pravila nagradnih iger
SODELUJ