Mesto Ivana Cankarja nam je postreglo z nasmejanimi obrazi, tradicionalnimi dobrotami, Cankarjevo kavo, bajkami in legendami, kulturnimi in naravnimi znamenitostmi. Spili smo Cankarjevo kavo, jedli Cankarjeve štruklje, ribo na keltski način ter namaz iz časa Rimljanov, pa Emino juho, ogledali smo si arheološko najdišče in še mnogo več. Skozi Vrhniko so nas popeljali člani vrhniškega turističnega društva, vrhniški gostinci, člani zborov in kulturnih društev – za okus po Vrhniki si oglejte spodnje utrinke ter preizkusite stare avtohtone recepte. 

 

RIBA V GLINI PO KELTSKO

Sestavine:

 

  • sveže sladkovodne ribe
  • začimbe naj bodi sezonske (čemaž ali nasekljane čebulice čemaža, rman, koperc, žajbelj, perteršilj)
  • listi za zavijanje, da ne pride glina v stik z ribo, nestrupeni (listi trte, mirte ali čemaża)
  • olje
  • sol in poper po potrebi

 

Priprava:

Ribo očistimo in zavijemo v trtin list, ter prevežemo s travo ali laneno vrvico. Glino pregnetemo in razvaljamo na debelino dobrega pol centimetra. Ribo položimo na glino in jo ovijemo z glino, tako da dobro tesni. Ostanek gline odstranimo. Tako pripravljeno ribo položimo v žerjavico, tako, da jo le-ta obdaja z vseh strani. Pečemo dobre pol ure, dokler glina ne razpoka. Ribo damo z ognja, previdno s kladivom potolčemo glino in jo odstranimo, kakor tudi trtin list. Ribi odstranimo kosti in začinimo s pripravljenimi zelišči, ter pokapamo z oljem.

 

Koščke tako pripravljene ribe postrežemo na polovičkah ječmenovega hlebčka.

 

SKUTNI ŠTRUKELJČKI V JUHI, recept Ema Goričan 

 

Za juho potrebujemo: 

  • 2l tople slane vode
  • 2dcl kisle smetane
  • žlico moke 
  • skutne štrukeljčke   

 

Za testo:  Pripravimo srednje mehko vlečeno testo: iz moke, celega jajca, okoli 2dcl tople vode, žlice čiste masti. Testo pokrijemo, damo za pol ure počivat v hladilnik.

 

Za nadev: V okoli 25 dag skute vmešamo celo jajce, sol, žlico ali dve kisle smetane. 

 

Testo ne preveč tanko razvaljamo, ga natanko namažemo z nadevom. Narahlo zvijemo toliko, da dobimo debelino zvitka premera okoli 3-4 cm, in odrežemo. Zvitek spodvijemo, da se ne odvija in narahlo z ročajem kuhalnice stisnemo  oz. "narežemo"  štrukeljčke – blazinice v velikosti 3-4 cm. Zlagamo jih na pomokano desko. Ponovno  zvijemo, delamo dokler ne porabimo vsega namazanega testa. Nadev ne sme biti redek, blazinice morajo biti stisnjene na koncih, da se ne razvijejo. 

 

Za juho pripravimo podmet iz žlice moke, smetane in 1,5-2dl vode, premešamo s paličnim mešalnikom, da ni grudic in zlijemo v toplo vodo, premešamo lahko še enkrat s paličnim mešalnikom. Pristavimo na štedilnik in počasi segrevamo, mešamo, da ne vzkipi. Pred vretjem damo štrukeljčke v juho, po želji, 14- 16 kom. Kuhamo nepokrito, počasi na zmernem ognju 20 minut, saj rado vzkipi, vmes rahlo premešamo.  Štrukeljčki narastejo, so rahli, po potrebi juho dosolimo in potresemo s sesekljanim drobnjakom, lahko pa jo zabelimo še z ocvirki. Odstavimo, pokrijemo, pustimo jih nekaj časa stati. Drugi dan so še boljši. 

 

Preostanek štrukeljčkov lahko damo na pladnju v skrinjo, nato v vrečko in so pripravljeni za drugič.