Šisandra (Schisandra chinensis) je manjše drevo, katerega izvor je severni del Kitajske. Rodi drobne rdeče sadeže, ki so že tisočletja ene od najbolj cenjenih zdravilnih učinkovin tradicionalne kitajske medicine. Kitajsko ime za šisandro je Wu wei zi, kar pomeni sadež petih okusov, saj jagode nudijo okus po sladkem, grenkem, kislem, pekočem in slanem ter skrbijo za pet najpomembnejših organov – srce, jetra, pljuča, vranico in ledvica. Kot prehransko dopolnilo jo je nabolje uživati posušeno in zmleto v prah.

Kako šisandra učinkuje?

Šisandra vsebuje, lignane (šisandrin), esencialna olja ter vitamine A, C in E. Zaradi teh sestavin deluje rastlina protivnetno, antioksidativno in hepatoprotektivno. Šisandra je adaptogena rastlina, ki povečuje odpornost proti raznim boleznim in stresu, povečuje energijo ter fizično in psihično vzdržljivost s povečevanjem energije na celični ravni. Uživa se za preprečevanje prezgodnjega staranja in podaljšanje življenske dobe, spodbujanje imunskega sistema ter hitrejšega okrevaja po operacijah.

Najpomembnejša lastnost je uravnavanje delovanja nadledvičnih žlez.Nadledvični žlezi se nahajata nad ledvicami in sta izredno pomebni, ker uravnavata sproščanje steroidnih hormonov. Najbolj ju prizadane kronični stres. Dolgotrajna povečana raven kortizola pa negativno učinkuje na številne procese in funkcije v telesu: na imunski sistem, presnovo in prebavo, spanje, nivo krvnega sladkorja, krvni tlak ter sproščanje drugih hormonov - od DHEA, testosterona, estrogena do progesterona in tudi ščitničnih hormonov. Šisandra stimulira in uravnava delovanje nadledvičnih žlez ter s tem zmanjšuje negativno učinkovanje kortizola.
 

Varuje tudi jetra pred toksičnimi snovmi.  Jetra so naš pomemben organ, saj nam pomagajo izločati strupe iz telesa in shranjujejo pomembna hranila. Snovi v šisandri izboljšujejo delovanje jeter  s podbujanjem izločanja encimov (beljakovine, ki pospešujejo biokemične reakcije).

Kitajci so razvili zdravilo DBD za zaščito jeter, ki je narejeno iz šisandrina, ene od sestavin šisandre. Na univerzitetnem oddelku botanične medicine Materia Medica so ugotovili, da šisandra spodbuja ponovno rast jetrnih celic in izboljšuje njihovo delovanje s pomočjo njej svojskih snovi – šisandrinov. Razstruplja organizem ter pomaga lajšati jetrna obolenja, kot sta kronični hepatitis in zamaščenost jeter.

Šisandro so že v daljni preteklosti uporabljali pri težavah z ledvicami in pljuči. Po ugotovitvah Memorial Sloan-Kettering centra za zdravljenje raka rastlina pomaga pri astmi, kašlju in gripi. Na oddelku za mikrobiologijo na Univerzi za Znanost in tehnologijo v Hong Kongu so raziskovalci odkrili, da šisandrin B, ki je ena glavnih sestavin šisandre, odlično vpliva na zaviranje procesov staranja. Prav tako so na tej univerzi raziskali, da šisandrin B in C odlično učinkujeta kot zaščita pred škodljivimi UVA in UVB žarki, ki so eni od glavnih krivcev za prehitro staranje naše kože.

Uživanje šisandre je zelo razširjeno med ženskami zaradi njenega učinkovanja na kožo, ki jo naredi mehko, gladko in sijočo.  Predpostavlja se, da je to posledica uravnavanja tekočin v koži.

Šisandra deluje tudi protimikrobno. V študijah so dokazali, da šisandra kot dodatek hrani zmanjša možnost za okužbo s Salmonello.

Šisandra je varna za uživanje. Zaradi pomanjkanja raziskav se njeno uživanje ne priporoča med nosečnostjo in dojenjem.