1. Kako pravilno vzdrževati pralni stroj?

- priporočamo, da se na pralnem stroju vsaj 1x mesečno uporabi samočistilni ali pralni program Bombaž 95°C. Pri uporabi teh dveh pralnih programov je priporočljivo dodati 1 dcl alkoholnega kisa ali praškasti detergent. Kis ima tudi dezinfekcijski učinek. Pri teh programih za čiščenje pralnega stroja, naj bo boben prazen.

- 1x mesečno je dobro očistiti predal dozirne posode, ki ga izvlečete in operete pod tekočo vodo, očistiti je potrebno tudi prostor, kjer je predal vstavljen in meh (guma med bobnom in odprtino vrat).

 -  po vsakem pranju priporoča, da pustite vrata pralnega stroja odprta, prav tako predal dozirne posode. Tako omogočite, da zrak kroži ter posuši notranjost pralnega stroja in s tem preprečite morebitno nastajanje biofilma (posledica je slab vonj notranjosti pralnega stroja), ki potrebuje za svoj nastanek vlažno in toplo okolje.

 

2. Kako in kdaj očistiti filter?

- filter se na pralnem stroju očisti glede na število pranj, ki jih opravite mesečno, oziroma glede na perilo, ki ga perete. Pri zelo kosmatem, starem ali dolgovlaknatem perilu priporočamo čiščenje filtra 1x mesečno, pri običajnem perilu pa 3x letno.

- postopek čiščenja je podrobno opisan in slikovno prikazan v navodilih za uporabo.

- filter izplaknemo pod tekočo vodo in ga namestimo nazaj v enak položaj kot je bil.

 

3. Je uporaba mehčala smiselna ali ne in zakaj ne?

Poznamo dve vrsti mehčal: mehčala za vodo in mehčala za perilo. Mehčala za vodo prestrežejo delce vodnega kamna, ki so v vodni kopeli, in jim tako preprečijo, da bi se odlagali na dele pralnega stroja, ali da bi ti delci ovirali detergente pri opravljanju svoje funkcije. Kot alternativo raznim komercialnim mehčalom za vodo, lahko stranke uporabijo alkoholni kis, ki ima prav tako pozitivni učinek na preprečevanje odlaganja vodnega kamna na delce pralnega stroja. Vsi detergenti za pranje perila že v osnovi vsebujejo specialna sredstva, ki imajo nalogo mehčanja vode.

Uporaba mehčal za vodo je odvisna od vaših pralnih navad. Običajno jih uporabljajo, da perilo po pranju diši, je mehkejše na otip, se lažje lika,… Težava teh mehčal je lahko nastanek slabega vojna pralnega stroja in pospešitev nastajanja biofilma v notranjosti pralnega stroja, saj se mehčala za perilo dodajajo v zadnji izpiralni vodi in se nato ne izpirajo več. Prav tako ta mehčala ostajajo na perilu in so lahko tudi vzrok za pojave alergij na koži.

 

4. Kolikšna je primerna doza pralnega praška?

Količina pralnega sredstva je odvisna od stopnje umazanosti perila, količine perila, ki jo napolnimo v boben, vrste perila, izbranega pralnega programa in stopnje trdote vode, ki je na določenem območju.

5. Kako je z uporabo belega vinskega kisa v pralnem stroju, za kaj je koristen?

Proizvajalci pralnih strojev močno priporočamo uporabo alkoholnega kisa, saj je dobro vodotopen, se dobro izpere iz stroja ali perila, je poceni in dostopen v vsakem gospodinjstvu. Ima več pozitivnih učinkov, in sicer preprečuje odlaganje vodnega kamna na dele pralnega stroja, je dober dezinfektor in preprečuje nastajanje slabega vonja v notranjosti pranega stroja; učinkovit je za čiščenje pralnega stroja pri visokih temperaturah; z njim lahko operemo tudi perilo, ki ima po pranju slab vonj; lahko ga uporabimo za lažje odstranjevanje nekaterih vrst madežev: trave, sadnih sokov, vseh vrst sadja in rdečega vina.

 

6. Kdaj je stroj prepoln perila?

Pralni stroj je doma nemogoče prenapolniti. Peremo lahko toliko, kolikor napolnimo boben pralnega stroja. Pri zelo umazanem perilu priporočamo, da se za dober rezultat pranja, stroj napolni le 2/3. Prav tako priporočamo, da se izogibate zelo malim polnitvam, ali celo pranju samo enega kosa oblačila. Male polnitve je zelo težko enakomerno porazdeliti v bobnu, ki je osnovni pogoj za končno ožemanje perila. Male polnitve pralnega stroja prav tako niso racionalne iz vidika varovanja okolja, saj porabijo veliko vode, energije in detergentov, ki se izpustijo v odpadne vode.