V  letošnjem letu »Cankarjevim letom« praznujemo sto letnice našega  največjega pisatelja Ivana Cankarja, ki je napisal, da je »IZMED VSEGA DIŠEČEGA BLAGOSLOVA  JE NJEGOVE OČI NAJLEPŠE  POZDRAVILA  KOŠATA BELA KRIZANTEMA (Chrysanthemum indicum L.)«. (Ivan Cankar, Bela krizantema) in, če nadaljujem njegovo misel »je najlepša cvetica na svetu, ampak, če si jo vtakne v gumbnico berač, ostane berač navsezadnje vendarle berač«.
 
Švedski botanik Carl Linne je sestavil zanjo poetično ime – ZLATI CVET SREČE iz kombinacije grških besed »chrysous« zlato in »anthemon«, kar pomeni cvet.
Krizantema ima po svetu različen pomen. V evropskih državah pomeni krizantema znak minljivosti, smrti, žalovanja za umrlimi in kesanja. Na daljnem vzhodu pa je cvet krizanteme »plemenit cvet«. Kitajci pa imajo pregovor, ki se glasi: »Če želiš biti srečen vse življenje, vzgajaj krizanteme«, saj pri njih ponazarja veselje, optimizem, resnico in dolgo življenje. Na Japonskem pa jo je cesar sprejel za svoj osebni simbol, zato se sedaj ponaša v  grbu japonskih cesarjev in simbolizira moč in vrhovno oblast. Če na vzhodu nekomu podarimo krizantemo, mu s tem zaželimo dolgo in srečno življenje.
 
Zanimivo je tudi, da se je našlo mesto zanje tudi v kulinariki. Iz določenih sort kuhajo »krizantemin čaj«, ki ima tudi zdravilne učinke, ki pripomorejo k hitrejšem okrevanju pri gripi, v Koreji imajo alkoholno pijačo »gukhwaju«, pri kateri riževo vino aromatizirajo s cvetovi krizanteme, Kitajci  kuhane liste uporabljajo kot zelenjavo, cvetne liste pa za aromo primešajo v gosto juho iz kačjega mesa, Angleži glavice ali cvetne liste uporabljajo v solatah s tofujem, posušene pa dajejo v juhe. Svoje mesto so dobile tudi  v medicini in pri izdelavi naravnih insekticidov.
 
Krizanteme lahko v grobem razdelimo na velikocvetne, ki jih vzgajamo predvsem za rezano cvetje in drobno cvetne, ki se tudi vzgajajo za rezano cvetje kot tudi za vzgojo v loncih.
 
Vzgoja velikocvetnih krizantem ima določene posebnosti:
  • »pinciranje« rastlin, kar pomeni, da se odstranjujejo stranski poganjki, zaradi tega dobimo tako velike cvetove
  • ker so rastline kratkega dneva, jih moramo »siliti«, kar pomeni, da jih pričnemo, ko so rastline 60% visoke temniti s črno folijo. Čas temnenja je odvisen od sorte in naj bi bil dolg od 12-14 ur. Od sorte je tudi odvisno, koliko časa se to izvaja, da preide v generativno fazo
Lončne krizanteme nudijo nešteto možnosti vključevanja v prostor:
  • lahko jih posadimo v okrasne lonce pred vhodom
  • zasajamo gredice z njimi
  • manjše lahko vključimo v nasadke, cvetlična korita
  • in zopet smo pri grobovih, kamor jih lahko damo kar namesto šopka
Kot je razvidno so krizanteme res zelo vsestranske rastline.