Hortenzije so dobro znane vrtne grmovnice, ki so uporabne tudi v stanovanju in na balkonu. Cvetličarji prodajajo razcvetene hortenzije manjših dimenzij, ki  se jim je zaradi prikupnosti težko upreti.  Zadržanost cvetnih barv daje cvetoči rastlini dostojanstven videz, zato se zanjo zlahka »vnamejo« gospe z bolj zadržanim okusom, ki ne padajo na kričeče rdeče gerbere.

V stanovanju moramo hortenzijo postaviti na svetlo mesto. Lahko je to okenska polica, a le, če  ne gre za južno okno, kamor se upre sonce. Hortenzije niso za vroče, hortenzije so »hladne« narave: v vseh pogledih imajo rade dolgočasno zmernost. Dokaj svetlo, ne toplo ne hladno toplo, komaj sončno in zmerno vlažno. A ne le zmerno, tudi zmeraj vlažno!

Vrtnarji ločimo med vlažnostjo in mokroto. Iz mokre zemlje se pocedi, če jo stisnemo v pesti. Iz vlažne zemlje ne Krpan ne Brdavs ne iztisnega vode. A tisti občutek po prstom, zaritim pod površje, točno loči med suho in vlažno zemljo. Kot rečeno: hortenzijin substrat mora biti stalno vlažen, skrb za to pa je vrtnarjeva. Poleg vode potrebuje cvetoče hortenzija vsak drugi teden gnojilo.

Na barvo hortenzijinega cvetja imata vpliv sorta in zemlja. Večina navadnih hortenzij cveti modro v kislih tleh. Kadar tla niso kisla ali se razkisajo, cvetijo rožnato. Težko manipuliramo barvo cvetov, ki so že odprti, za vse naslednje generacije cvetja pa lahko sami odločimo, ali bodo iz rozastih hortenzij nastale vedno zaželjene »plavolaske«. 

Ko sobne hortenzije zaključijo s cvetenjem, jim omogočimo drugo življenje na vrtu ali v večji posodi na balkonu. Hortenzije so namreč dobro obnesejo na balkonu, če poskrbimo, da bodo na svetlem in ne-sončnem mestu. V prispevku bomo svetovali tudi o tem, kako hortenzijam strežemo na balkonu.