Benjamin (Ficus benjamina L.) je zimzeleno drevo, ki v višini prav nič ne zaostaja za ostalimi drevesi. Zraste tudi preko 20 m v višino. Listi so enostavni, ovalno eliptični, usnjati, mladi svetlo zeleni, stari pa temno zeleni. Plodovi so majhne fige, največ do centimeter velike, večinoma v parih. Tako kot za preko 1000 vrst grmov in dreves tega rodu, tudi zanj velja, da ima v lesu mleček. Spada v družino murvovk (Moraceae). Beseda guma izvira prav iz ene izmed vrst - gumovca  (Ficus elastica). Res so kasneje odkrili sok kavčukovca (Hevea brasiliensis iz družine – mlečkovk (Euphorbiaceae), ki pa je še boljši in ga je tudi več, kot pri fikusih. Benjamin je doma v južni in jugovzhodni Aziji, Severni Avstraliji in na JV pacifiških otokih.

V osrčju Sredozemlja, kamor so omenjeni fikus zanesli, to ni majhno in nežno drevesce, kot ga poznamo iz naših stanovanj. Tam so to mogočna drevesa, velikokrat drevoredna, ki jih večkrat režejo kar v visoke špalirje ali kocke ali kako drugo obliko. Pustijo pa jih tudi, da zrastejo v višino in širino in se pokažejo v vsej svoji mogočnosti. Tam jim močno sončno sevanje, pomanjkanje vode, promet, ki se ob njih odvija, močni vetrovi, prav nič ne škodi. Le zakaj nam potem doma ta lepotec ne raste.

Vzgojen je v drugih razmerah. Ko nam doma enkrat začne odpadati listje, smo vsi prestrašeni, ne upamo pa si rastline od srednje pomladi vse tja do jeseni postaviti v surove zunanje razmere, da bo občutila sonce, veter in dež, in da se bo nanje prilagodila. Res je, da če to nežno rastlinico postavimo iz sobe na sonce, jo bo prvi dan ožgalo in listi bodo porjaveli in odpadli. Nič več ne bo tiste lepe bleščeče zelenine. Zato moramo rastlino spomladi, ko mine nevarnost pozeb, kakih štirinajst dni počasi privajati na sonce, kar pomeni da jo iz sence na sonce prestavljamo postopno in potem rastlina na soncu prav dobro uspeva.

Ko se enkrat znebimo predsodkov in vseh tistih nepotrebnih nasvetov o tem, kako je to občutljiva rastlina, potem bo rastlina postala zelo odporna in trdoživa, le pustiti ji moramo, da do tega lahko pride. Potem se ji ne bomo več bali porezati odvečnih vej. Bolj kot benjaminček režemo, močneje se gosti in tudi »joka«, zato ji Angleži rečejo kar weeping fig – jokajoče, lahko tudi kapljajoče fige.

Benjamin je zelo primeren tudi za bonsaje. Lepo se razveji in tudi korenski sistem se pusti zelo dobro oblikovati. Benjamin je tudi v naravi najprej zelo nežna in majhna rastlina kot tudi nekatere druge vrste fikusov. Drobna semena te in tudi nekaterih drugih vrst lahko kalijo v drevesnih krošnjah. Korenine se zadovoljijo s hrano, ki pada mednje, z odpadlim listjem, ki prepereva. Rast je res počasna. Zato ni čudno, da tudi kot bonsaj tako dobro uspeva. Tudi kot bonsaj ima zelo malo zemlje in malo hranil. Vendar pa se rastlina v drevesnih krošnjah ne zadovolji le s tem. Hoče priti na boljše, zato svoje korenine steza po drevesnem deblu vse bolj k tlom. Korenine že imajo tako značilno rast navzdol, vendar pa se hkrati še prepletajo med seboj. Velikokrat je v drevesni krošnji lahko več mladih rastlin in vse hitijo s koreninami navzdol. Ko pa pridejo do tal in se dobro vsidrajo, pa se začnejo debeliti. Takrat je drevesu gostitelju usoda že zapečatena. Fikus ga vse bolj stiska, začne izredno hitro rasti, ker sedaj je prišel iz tistega, ko je živel le od skromnih hranil, ki jih je v krošnjah malo, do obilice hranil in rast je zato hitrejša. Ko začne krošnja fikusa preraščati krošnjo gostitelja, je za gostitelja že prepozno. Korenine debelijo in še bolj stiskajo drevo. Le to nima več dovolj svetlobe in začne hirati dokler ne odmre. Fikus pa je med tem časom že toliko odebelil korenine, ki so se razvile v nadomestno deblo, da sam svojo težo lahko prav dobro drži.

Ker je v enem navideznem drevesu, ki je rastlo iz korenine, vendar iz korenine visoko v krošnji navzdol, nastalo novo drevo, ki je lahko sestavljeno iz več sejančkov, se tudi lahko zgodi, da posamezni deli cvetijo ob različnem času in tudi zato plodijo ob različnem času in so tako dober vir hrane za živali kar precej časa. Odgovor, zakaj vrtnarji lahko tako uspešno vzgajajo benjamine v razne prepletene oblike, je prav v njegovi že omenjeni naravi. Vrtnarji pa se niso zadovoljili le z eno vrsto tega fikusa. Vzgojili so številne sorte, od tistih, ki so pisanolistni, do bolj rumeno obarvanih listov in še raznoraznih drugih oblik. Od zelo drobnolistnih do tistih z večjimi listi.