15. oktober je svetovni dan umivanja rok, ki je namenjen širjenju ozaveščenosti in razumevanja o pomembnosti umivanja rok. Za svoje zdravje namreč lahko ogromno sami naredimo. Poleg vzdrževanja dobrega imunskega sistema je skrb za čiste roke eden najpomembnejših preventivnih ukrepov pri preprečevanju širjenja mikrobov in potencialnih okužb. Številne bolezni se namreč širijo prav preko kontaminiranih rok, ki so glavni prenašalec mikrobov na različne površine in ljudi. Zato je zelo pomembno, da si roke redno in pravilno umivamo, kadar pa to ni možno (če tekoča voda in milo nista na voljo), uporabimo dezinfekcijska sredstva za roke.


Kdaj moramo obvezno poskrbeti za higieno rok?
- Pred jedjo,
- pred, med in po pripravi hrane,

- pred in po tem, ko skrbimo za bolnika oz. smo v njegovi bližini,

- pred in po stiku z rano ali odrgnino,
- po uporabi stranišča,
- po zamenjavi plenic ali umivanju otroka, ki je šel na stranišče,
- po smrkanju, kašljanju in kihanju,
- po dotikanju živali, njihovih iztrebkov ali hrane,
- po dotikanju smeti,

- pred menjavo leč,

- ko pridemo domov iz šole ali službe, nakupovanja ali drugih opravkov,

- po dotikanju (javnih) površin, ki jih uporablja večje število ljudi…

 

Kako si pravilno umijemo roke?
 

- pred umivanjem rok odstranimo nakit (prstane, zapestnice) in zavihamo rokave

- roke zmočimo s čisto, tekočo vodo (priporočljiva je topla voda) in nanje nanesemo milo v zadostni količini

- nato roke drgnemo, da se milo speni in razporedi po vseh predelih rok (roke dobro očistimo ne le po dlaneh, pač pa tudi po zgornji strani, med prsti, po členkih, pod nohti, po palcih in zapestjih)

- postopek umivanja rok traja vsaj 20 sekund

- na koncu roke temeljito speremo pod tekočo vodo in popolnoma osušimo s čisto brisačo

- pipo na umivalniku zapiramo s komolcem ali papirnato brisačko, da umitih rok znova ne kontaminiramo

 

Umivanje rok z milom in vodo je najcenejši način za uničevanje mikroorganizmov, ki se zadržujejo na njih. Kadar milo in voda nista na voljo, uporabimo sredstvo za razkuževanje rok, ki vsebuje vsaj 60 % alkohola. Z uporabo dezinfekcijskega sredstva zmanjšamo število patogenih elementov do te stopnje, da niso več škodljivi za zdravje in tako znatno zmanjšamo možnost za okužbo. 

 

Kako si pravilno razkužimo roke?

 

- dezinfekcijsko sredstvo v zadostni količini nanesemo na suhe roke (5 do 10 razpršitev spreja ali 2 do 3 ml gela oz. uporabimo dezinfekcijski robček za roke)

- tekočino ali gel temeljito vtiramo v roke toliko časa, dokler slednje niso popolnoma suhe

- pri razkuževanju rok smo pozorni, da pokrijemo vse predele rok: dlani, hrbtno stran, med prsti, predele nohtov, palca, členke in zapestja

 

Najbolj okužene javne površine in predmeti, s katerimi smo pogosto v stiku

- ročaji nakupovalnih vozičkov in košar,

- otroška igrala/igrače,

- denar in terminali za kartice,

- čakalnice v zdravstvenih domovih,

- sredstva javnega prevoza in postajališča (držala za roke, naslonjala),

- javna stranišča,

- držala na tekočih stopnicah in ograjah, kljuke na vratih,

- gumbi na avtomatih za hrano in pijačo ter bankomatih,

- ročke na točenje goriva bencinskih črpalkah,

- pisala in pulti na javnih mestih (v bankah, trgovinah, poštah…),

- telefoni, fotokopirni stroji in aparati, ki jih uporablja več uporabnikov (v službi, javnih prostorih),

- gumbi v dvigalih, stikala,

- jedilni listi in ceniki v gostinskih lokalih,

- embalaže in držala za sol, poper, kečap ipd…

 

Ne pozabite si ob prihodu domov umiti rok, saj boste sicer mikrobe prenesli tudi na površine vašega doma!