Te čudovite rastline: hortenzije

Kako skrbeti za hortenzije?

Hortenzije so dobro znane vrtne grmovnice, ki so uporabne tudi v stanovanju in na balkonu. Cvetličarji prodajajo razcvetene hortenzije manjših dimenzij, ki  se jim je zaradi prikupnosti težko upreti.  Zadržanost cvetnih barv daje cvetoči rastlini dostojanstven videz, zato se zanjo zlahka »vnamejo« gospe z bolj zadržanim okusom, ki ne padajo na kričeče rdeče gerbere.

V stanovanju moramo hortenzijo postaviti na svetlo mesto. Lahko je to okenska polica, a le, če  ne gre za južno okno, kamor se upre sonce. Hortenzije niso za vroče, hortenzije so »hladne« narave: v vseh pogledih imajo rade dolgočasno zmernost. Dokaj svetlo, ne toplo ne hladno toplo, komaj sončno in zmerno vlažno. A ne le zmerno, tudi zmeraj vlažno!

Vrtnarji ločimo med vlažnostjo in mokroto. Iz mokre zemlje se pocedi, če jo stisnemo v pesti. Iz vlažne zemlje ne Krpan ne Brdavs ne iztisnega vode. A tisti občutek po prstom, zaritim pod površje, točno loči med suho in vlažno zemljo. Kot rečeno: hortenzijin substrat mora biti stalno vlažen, skrb za to pa je vrtnarjeva. Poleg vode potrebuje cvetoče hortenzija vsak drugi teden gnojilo.

Na barvo hortenzijinega cvetja imata vpliv sorta in zemlja. Večina navadnih hortenzij cveti modro v kislih tleh. Kadar tla niso kisla ali se razkisajo, cvetijo rožnato. Težko manipuliramo barvo cvetov, ki so že odprti, za vse naslednje generacije cvetja pa lahko sami odločimo, ali bodo iz rozastih hortenzij nastale vedno zaželjene »plavolaske«. 

Ko sobne hortenzije zaključijo s cvetenjem, jim omogočimo drugo življenje na vrtu ali v večji posodi na balkonu. Hortenzije so namreč dobro obnesejo na balkonu, če poskrbimo, da bodo na svetlem in ne-sončnem mestu. V prispevku bomo svetovali tudi o tem, kako hortenzijam strežemo na balkonu.

 

 

Te čudovite rastline: narcise

Nasveti dr. Sabine Šegula iz Biotehničnega centra Naklo

Da imamo pomladi lepo obarvan vrt s pomladi cvetočimi čebulnicami, smo zato morali poskrbeti že jeseni. V kolikor ste pravilno posadili čebulnice, vam bodo pognale in zažarele v svoji barvitosti. V primeru, da čebulice slabo odženejo, je mogoče tudi to, da nimajo pravega stika s podlago. Do tega lahko pride, če jih sadite s sadilnim klinom in ne z lopatico ali prav posebnim orodjem za sajenje čebulic. Poleg pravilne globine sajenja (približno trikratna višina čebulice), je pomembno, da je dno jamice ravno. Tako se čebulica usede na dno jamice in iz koreninskega krožca požene korenine. V kolikor ste naredili luknjico s sadilnim klinom, potem obstaja večja verjetnost, da bo zaradi konusa klina pod čebulico zračen žep, kar pa pomeni težave pri ukoreninjenju. 
Poleg lepega cvetočega vrta, ki ga bomo imeli ob toplejših pomladnih dneh, lahko čebulice opazujemo tudi v nasadih v bivalnih prostorih. Običajno so to tako imenovane siljene čebulice. Te čebulice se najprej pri pridelovalcih toplotno obdelajo, kar pomeni, da so določen čas (različno za vrste in sorte) na nizkih temperaturah, ki vzpodbudijo nastajanje cvetnih zasnov v čebulicah. Ko so čebulice tako pripravljene, jih posadijo v različne posode in različne kombinacije.
Narcise nas v naravi razveseljujejo v vsej svoji veličini. V različnih barvah, različnih oblikah cvetov in ob njihovi lepoti hitro pozabimo, da so žal strupene. Naj vas spomnim, da narcise niso prijateljice drugega cvetja. Iz njihovih stebel se izloča strupena sluz, ki negativno deluje na ostalo cvetje v vazi. Če izrecno želimo kombinirati narcise z drugim cvetjem, jih moramo nabrati en dan prej in jih dati ločeno od drugih cvetlic v posodo za 24 ur. V tem času se izločanje strupenega izcedka ustavi in naslednji dan lahko posvetimo kombinacijam cvetja. Paziti moramo le, da narcis znova ne spodrežemo. 
Omamen vonj spomladanskih cvetlic je pri posamezni rastlini izjemno prijeten in seveda zaželjen. Združevanje dišečega cvetja v večje šopke pa nam pogosto povzroči slabo počutje, ki ga spremljajo glavoboli. Takih dišečih šopkov ne nameščamo v spalnice in v manjše prostore.  Še posebej moramo biti pozorni na šmarnice ali solzice, ki so na pogled zelo mikavne in nežne. Te rastline so ravno tako strupene kot narcise in imajo močan vonj. 
Kot vidimo, moramo biti pri vsej lepoti cvetja tudi nekoliko pazljivi. Z nekoliko umetniške ustvarjalne sreče pa lahko iz različnih preprostih materialov popestrimo prostore, odženemo sivino in spustimo pomlad v stanovanja.

Zalivanje narcis
Ko posadite narcise, je pomembno, da jih dobro zalijete, zato nikar ne pozabite na to. S tem boste pripomogli k temu, da se cvetlične čebulice dobro zakoreninijo. Hitreje kot se razvije koreninski sistem, bolj so čebulice narcis odporne na zimski mraz in zmrzal. Bodite pozorni na stopnjo vlažnosti v zemlji. Če se vam zdi, da je že precej suha, potem zemljo zalijte. Tudi cvetoče narcise vam bodo hvaležne za malce dodatne vode. Ne pustite, da se zemlja popolnoma izsuši.


Gnojenje narcis
Enoletne čebulice narcis ne potrebujejo dodatnega gnojenja, narcise, ki jih pustite, da se same razraščajo, pa vsekakor potrebujejo nekaj dodatnih hranilnih snovi v jeseni, ko jih posadite. Za to je na voljo posebno organsko gnojilo za čebulnice. Vsebuje natančno razmerje organskih hranil, ki zagotavljajo bujno cvetenje ter lepe, močne in zdrave čebulnice.


Nega narcis v cvetličnih loncih
Narcise bodo prav tako bujno rasle v cvetličnih loncih ali okenskih koritih na terasi ali balkonu. Čebulnice v cvetličnih loncih potrebujejo redno zalivanje, saj se zemlja hitreje izsuši. Pri sajenju čebulic narcis vedno uporabite svežo zemljo za rože, saj ta vrsta zemlje dalj časa zadržuje vlago. Ko cvetlične čebulice naslednje leto ponovno uporabite, zamenjajte zemljo za rože.


Nega narcis v zaprtih prostorih
Narcise v cvetličnih loncih

Kupite lahko narcise v cvetličnih loncih za zaprte prostore (in vrt) od novembra pa vse do konca marca. Nega narcis v zaprtih prostorih je resnično enostavna. Svoje čebulnice v cvetličnih loncih postavite v topel prostor in živahne narcise bodo takoj pognale. Narcise v cvetličnih loncih bodo cvetele v zaprtih prostorih približno dva tedna - odvisno od okoliških temperatur. Poskrbite za to, da se zemlja v loncu ne izsuši, zato jo redno zalivajte (ne zalivajte samih čebulnic). Teh čebulnic vam ni treba gnojiti. Večina bistvenih hranilnih snovi se že nahaja v samih cvetličnih čebulicah. Narcise v cvetličnih loncih že zelo zgodaj prinesejo pomlad na vaš dom!

Ali ste vedeli, da lahko odcvetele narcise v cvetličnih loncih posadite na vrtu? Odstranite jih iz lonca za vzgojo in jih posadite na zaščitenem mestu. Pustite, da listje na čebulnicah v celoti odmre in pri tem pustite rastline pri miru. Tako lahko cvetlična čebulica shrani energijo. Ne posadite jih v preveč močvirnato zemljo, sicer bodo zgnile. V jeseni jih pognojite z organskim gnojilom za čebulnice in obstaja velika verjetnost, da vas bodo v naslednjem letu na vašem vrtu razveselile živobarvne narcise!

Narcise v vazi
Odrežite nekaj narcis na svojem vrtu in jih v lepi vazi postavite na mizo. Konce stebel odrežite pod kotom s čistim, ostrim nožem. Poskrbite za to, da je vaza čista. Dobro jo sperite z vodo iz pipe. V vazo z narcisami ne postavljajte drugih rož, saj narcise oddajajo rastlinski sok, ki ga druge rože ne marajo. Kapljica belila v vodi v vazi pravzaprav poskrbi za to, da narcise cvetijo še dlje.

Sibirske mačke in mačke pasme Maine Coon

Nasveti vzrediteljev Taje Moro in Božidarja Grigića

MAIN COON

Main coon mačke izvirajo iz ameriške zvezne države Maine in o nastanku pasme obstaja več legend. Najpopularnejša pravi, da so mačke križanci domače mačke in rakuna in pasma naj bi tudi dobila ime po državi izvora-Main in rakunih-coon. Najvrjetnejša teza pravi, da gre za potomce kratkodlakih mačk, ki so jih s seboj na ladjah prinesli prvi osvajalci Amerike ,in angora mačk, ki so jih kasneje pripeljali ubežniki francoske revolucije.
Obstoj pasme je bil na začetku prejšnega stoletja celo ogrožen. Leta 1950 so vzreditelji ustanovili Maine Coon Breeders and Fanciers Association in do leta 1980 je bila pasma priznana v večini felinoloških zvez.
Maine coon mačke so največja pasma mačk, samci lahko tehtajo do 10kg, samice približno polovico manj. Imajo močno, dolgo in mišičasto telo, postavljeno na mišičaste visoke noge. Rep je dolg, košato odlakan. Glava je masivna, oglata, z močnim kvadratastim gobcem. Ogromni uhlji imajo na vrhu čopke, dlaka po telesu je srednje dolga, svilena in mehko padajoča. Priznani so v veliko barvnih odtenkih, od enobarvnih, dvobarvnih in trobarvnih, progastih. Pointed (siamski) vzorec ni dovoljen.

 

SIBIRSKA MAČKA

Sibirske mačke so naravna pasma, ki izvira iz severa Rusije, kjer je znana že več stoletij.
Telo je krepko in mišičasto na srednje dolgih zelo močnih nogah z dolgim repom in močnim vratom. Po videzu je zelo povprečna mačka z mehkimi obraznimi potezami, srednje velikimi, široko nasajenimi ušesi. Oči so velike, ovalne, barva naj bi se skladala z barvo kožuha.
Dovoljene so vse naravne barve kožuha, siamski in abesinski vzorci niso priznani. Srednje dolga dlaka je sestavljena iz treh plasti: zgornji sloj je vododbojen in na otip malo trši. Spodaj je veliko poddlake, ki stoji stran od telesa, da je mačka lahko preživela zelo ruske nizke zimske temperature. Nega dlake ni zahtevna.
Priljubljenost te pasme je v zadnjem času povečala tudi tako imenovana hipoalergenost. Po raziskavah približno polovica sibirk proizvede bistveno manj alergena Fel d1, zato nja bi alergiki imeli manj težav s to pasmo.
Karakterno je zelo prijetna in družabna mačka, precej živahna in igriva.

NAGRADNA IGRA

Nagradna igra "Zbudi se, Slovenija! "

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

ZBUDI SE, SLOVENIJA 3. maj 2018

Pravila nagradnih iger
SODELUJ