Jetra - središče vitalnosti, tekst in nasveti Marije Merljak, univ.dipl.ing.živ.teh.

Jetra niso romantična kot srce, niti skrivnostna kot možgani, temveč enkratna in samosvoja!

Jetra so osrednja telesna kemična tovarna, saj opravljajo več kot 500 različnih nalog. So tudi rezervoar in center za nadzor telesnega goriva in strupov v telesu.

 

Jetra sodelujejo:

- pri prebavi in presnovi ogljikovih hidratov. Pri tem iz ogljikovih hidratov nastane glukoza; nekaj se je uskladišči v obliki glikogena, iz presežka ogljikovih hidratov pa se tvori maščoba.

 

pri prebavi in presnovi lipidov (maščob), kar pomeni sintezo in razgradnjo fosfolipidov in holesterola.

 

- sodelujejo tudi pri razgrajevanje in odstranjevanje snovi: pri razgrajevanju inzulina, glukagona, tiroksina, kortizola, estrogena in progesterona, drugič: pri odstranjevanju potrošenih rdečih krvničk.

 

- so poglavitni odstranjevalec strupov iz telesa.

 

- zagotavljajo shranjevanje železa, kalija in bakra, ogljikovih hidratov v obliki glikogena ter vitaminov topnih v maščobah A, E, D, K in B 12. Po drugi strani tudi strupov, ki se kopičijo v maščobi.

 

- ena pomembnejših nalog je nastajanje in razgradnja ne-esencialnih aminokislin. Od 22 različnih aminokislin, ki jih telo potrebuje, se jih v jetrih sintetizira 12.  Aminokisline, ki jih telo trenutno ne potrebuje, jih v jetrih razgradi in porabi kot energijo ali pa jih naloži v skladišče kot energijska zaloga.

 

-v jetrih poteka sinteza vitamina A, holesterola, žolčnih soli, sinteza plazemskih beljakovin in žolčnih barvil, sinteza sečnine iz aminoksilin, glukoze iz mlečne kisline in fibrinogena za strjevanje krvi.

 

- jetra so shramba za bazične snovi, ki skrbijo za kislo-bazično ravnovesje.

 

- jetra proizvajajo žolč, ki se shranjuje v žolčniku za primer večje potrebe ob preobilici maščob. Naloga žolča, ki mora biti bazičen, je nevtralizacija kislih strupov. V primeru prenizke bazičnosti ali celo kislosti se žolč v toksični obliki izlije v tanko črevo. Tak potem tam ne more opraviti svoje naloge, marveč dopusti, da se v kri ponovno absorbira del strupov. en ali alkalen žolč, je združljiv z vsako hrano in ne povzroča nikakršnih težav, marveč omogoča normalne presnovne procese.

Za bazičen žolč jetra potrebujejo organski natrij iz rastlin z bazičnim ostankom. Rastline so velik vir organsko vezanega natrija, večji kot lahko natrija dobimo iz mesa; natrij iz navadne soli je lažje dostopen, a nima enake funkcije v jetrih. Poleg natrija so pomembni še drugi minerali: kalij, kalcij in magnezij, ki tvorijo osnovo za bazično delovanje jeter in s tem za presnovo ogljikovih hidratov.

 

Za zdrava jetra  bi morali vsak dan uživati:

ekološko limono (zjutraj na tešče, sok v vodi, skupaj z lupino; ali preliv za solate: sok ene limone, dve žlički lanenega ali ričkovega, orehovega ali lešnikovega olja, žličko ingverja, ščepec kajenskega popra in strt česnov strok)

jabolko (spodbuja prebavo maščob, veže težke kovine Pb in Ag, odplavlja odvečno vodo..., zjutraj in čez dan);

križnice (zelje, brokoli, brstični ohrovt, repa, listni ohrovt, hren... imajo encime ter sulforafan in antioksidante za razstrupljanje jeter)

rdečo peso (ima betain za uravnavo holesterola)

zelišča in začimbe (peteršilj, rožmarin, kurkuma)

regrat, radič, cikorijo, rukolo;

artičoke, kardij in pegasti badelj;

 

Zelo dragoceni za jetra so artičoke in kardij.

Kardij  (lat.: Cynara cardunculus) je bil sprva samonikla rastlina, medtem ko naj bi bile artičoke samo gojene. To potrjuje tudi latinsko ime za artičoke Cynara scolymus.  Šele stoletja pozneje naj bi z izborom in selekcijo začeli gojiti artičoke kot jih poznamo danes.

 

Obe sorodni rastlini sta za človeka pomembni zaradi svojih grenčin.

 

Najpomembnejša grenčina je cinarin. Ta pospešuje nastajanje in pretok žolča, kot antioksidant močno ščiti jetra, pomaga uravnavati holesterol in trigliceride v krvi in jetrih. Cinarin v artičokah in kardiju preprečuje nastajanje žolčnih kamnov in okrepi regeneracijo jetrnega tkiva. Kdor pa že ima žolčne kamne, naj se pogovori z zdravnikom, saj cinarin spodbudi nastanek novih količin žolča.

 

Artičoke in kardij vsebujejo tudi druge grenčine in antioksidante, med njimi kvercetin, rutin, antociane, luteolin, silimarin, klorogensko in galno kislino. Vsi ti antioksidanti preprečujejo degenerativne poškodbe celic in preprečujejo morebitne hude bolezni, ki bi sicer nastale.

 

Grenčine tudi spodbujajo izločanje prebavnih sokov želodca in trebušne slinavke. Posledično se poveča peristaltika, ali ritmično gibanje črevesja, zato je prebava bolj učinkovita. Posredno grenčine pomagajo lenemu črevesju, odpravljajo zaprtost in posledice, vidne na koži.

 

Grenčine vplivajo tudi na izločanje v telesu in iz njega. Pospešujejo izločanja žolča za lažje prebavljanje maščob ter izločanje seča, s čemer čistijo ledvice, odstranjujejo strupene snovi iz jeter; iz sklepov pa odplavljajo sečno kislino in preprečujejo putiko.

 

Jetrom močno koristi tudi pegasti badelj (lat.: Silibum marianum L. Gaertn. ):

Najpomembnejše lastnosti so:

-plod vsebuje zmes učinkovin flavolignanov s skupnim imenom - silimarin. Ta je sestavljen iz štirih med seboj sorodnih učinkovin: silibinina, izosilibinina, silidianina in silikristina. Največja koncentracija silimarina je v beljakovinski plasti semenske ovojnice.

- silimarin pospešuje sintezo beljakovin v jetrnih celicah in pripomore k obnovi poškodovanih celic.

- ima izredno močan antioksidativni varovalni učinek pred prostimi radikali, ki nastajajo pod vplivom ultravijoličnih žarkov.

- izboljšuje selektivno prepustnost celične membrane in preprečuje vdor strupenih snovi v celice.

- pospešuje obnovo jetrnih celih in njihovo zdravljenje.

- poleg teh učinkovin vsebuje še od 15 do 30 odstotkov maščobnih olj in od 20 do 30 odstotkov beljakovin.

 

Nekaj receptov:

 

Artičoke s kozjim sirom in mandlji:

Očiščene artičoke  in nadevane s peteršiljem, drobtinami, česnom in mandljevimi lističi skuhamo v osoljeni vodi z limono in oljčnim oljem. Še preden so povsem skuhane, jih potresemo s kozjim sirom in parmezanom in to pečemo v pečici pri 200 st. C še okrog 15 minut.

 

Kardij v pivskem testu z mandljevo omako: kardij blanširamo v osoljeni vodi, odcedimo in ohladimo. Posebej pripravimo pivsko testo, vanj pomakamo koščke kardija in jih ocvremo v dobrem olju z visoko vsebnostjo enkrat nenasičene maščobne kisline, posebej prirejeno za cvrenje. Preverite etiketo olja!

Posebej pripravimo omako: mandlje namočimo v vodi, da odstopi kožica, jih zmeljemo, dodamo peteršilj, sladko smetano in malo soli in zelišč po želji. V tem  namakamo koščke ocvrtega kardija.

 

Dr. Štrukelj svetuje: čaj in marmelada za nizek krvni tlak!

Dr. Štrukelj glogovo marmelado pripravlja tudi sam!



ČAJ ZA URAVNAVANJE KRVNEGA TLAKA: 

 

  • 3 deli glogovih cveti ali listov
  • 2 dela oljčnih listov
  • 1 del baldrijanove korenine 

 

Tri žlice zdrobljene zmesi vsujemo v 500 ml vrele vode, se pravi pripravimo poparek, pokrijemo, odstavimo in po 10 minutah precedimo. Pijemo večkrat dnevno po skodelico. 

 

GLOGOVA MARMELADA ZA URAVNAVANJE KRVNEGA TLAKA 

 

  • 1 kg glogovih plodov              
  • 2 limoni 
  • 450 g sladkorja 
  • 2 dl vode

 

Limoni ostrgamo lupinico, uporabimo pa limono iz bio predelave. Zrele glogove plodove vsujemo v posodo, dodamo vodo in na drobno razrezano limono. Kuhamo petnajst minut, nato dodamo sladkor in kuhamo toliko časa, da se plodovi razpustijo. Se vroče polnimo včiste steklene kozarce in še vroče neprodušno zapremo.

 

Fotografija: http://commons.wikimedia.org/wiki/File%3ACrataegus_mordenensis_1.jpg; By Nadiatalent (Own work) [Public domain], via Wikimedia Commons

Reciklirajmo hrano, nasveti in recepti Ljubice Kastaneto

Prihranite in ne mečite hrane v smeti! Iz vsakega ostanka lahko nastane okusna jed!

V letu 2013 smo v Sloveniji vrgli v smeti 168.000 ton hrane, kar pomeni 82 kilogramov na osebo oz. 328 kilogramov na štiričlansko družino! Od vse hrane zavržemo največ kruha, pa tudi testenin in riža! Preverite recepte za reciklažo!

 

ŠPINAČNI SVEDRČKI Z JABOLKI

 

V tej jedi lahko recikliramo testenine, ki smo jih preveč nakuhali (ali pa riž)! Vse sestavine dodajate po okusu oz. glede na to, koliko vam jih je ostalo in jih morate porabiti!

 

Potrebujete: kuhane in ohlajene svedrčki, 1 bolj kislo jabolko, orehova jedrca ali mandlje ali katerekoli oreške, ki jih še niste porabili, rozine, sok limone, drobnjak, kisla smetana ali majoneza.

 

Rozine namočimo v mlačni vodi. Jabolko olupimo, narežemo na tenke rezine, prelijemo z limoninim sokom in potresemo z drobnjakom. Malo naj stoji, da se prepoji.

Orehova jedrca sesekljamo (lahko pa uporabimo nalistane mandlje). Dodamo ožete rozine in odcejena jabolka, nato pa še testenine. V to vmešamo kislo smetano ali pa majonezo. Ponudimo dobro ohlajeno.

 

SOLATA S SIRI IN MAJONEZO

 

Tudi v tej jedi recikliramo testenine ali riž, porabimo sir, ki je tik pred iztekom roka in lahko dodajamo zelenjavo, ki bo v hladilniku izgubila svežino. Tej solati lahko dodate tudi meso od žara, vendar previdno, da jed ne postane zelo kalorična!

 

Potrebujete: kuhane in ohlajene testenine, 2 do 3 različni sire, majonezo, malo sveže rdeče paprike, poper, baziliko.

 

Sire narežemo na majhne kocke, papriko na rezance. Damo k testeninam. Dodamo majonezo, poper in baziliko ter dobro premešamo.  Dobro ohladimo.

 

SOLATA S ČIČERIKO

 

Tudi v tem receptu lahko reciklirate testenine ali riž, ali kuhan ječmen, piro…. Tudi ajdovo kašo. Lahko pa testenine tudi popolnoma izpustite.

 

Potrebujete: kuhane in ohlajene testenine, nekaj kuhane čičerike, kislo papriko, mlado čebulico s steblom, sol, poper, vinski kis, olivno olje, peteršilj.

 

Papriko narežemo na kvadratke, čebulo na kolobarčke. Vse sestavine vmešamo v testenine in potresemo s peteršiljem.

 

TESTENINE Z MESOM, PEČENIM NA ŽARU

 

Potrebujete: na žaru pečeno meso (piščančje, svinjsko…), ali kuhano meso iz juhe, kuhane in ohlajene testenine, mlada čebulica, kisla paprika, bazilika, za preliv nariban hren, kis in olivno olje.

 

Meso narežemo na rezinice, čebulo na kolobarčke, papriko na rezance. Damo k testeninam, dodamo preliv, natrgane liste bazilike in premešamo.

NAGRADNA IGRA

Nagradna igra "Zbudi se, Slovenija! "

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

ZBUDI SE, SLOVENIJA 3. maj 2018

Pravila nagradnih iger
SODELUJ