Kolagen povezujemo z ohranjanjem lepe, napete in mladostne kože, vendar pa ima poleg tega še številne druge pomembne naloge v telesu. Je zelo pomembna beljakovina, ki jo najdemo povsod po telesu in brez katere bi naše telo razpadlo. Tvorbo kolagena v našem telesu lahko pospešimo na popolnoma naraven način, s premišljeno prehrano. Kako, nam je svetoval dr. Borut Štrukelj, magister farmacije.

 

Pripravek za tvorbo kolagena po receptu dr. Štruklja

 

Osnova:

10 g jedilne želatine

150 ml jogurta

100 gramov  skute

 

SLADKA RAZLIČICA:

Sadje (vse, razen kivija ali ananasa)

Rjavi sladkor ali med

 

SLANA RAZLIČICA:

Mleta paprika, kisle kumarice, olive, kurkuma,

Sol

 

Postopek:

Želatini dodamo dve žlici vode in segrejemo do 60°C. Pozor: Želatina ne sme zavreti! Ko se zmes segreje, mešamo, dokler se drobci želatine poponoma ne raztopijo. V posodi homogeno premešamo jogurt in skuto, dodamo se toplo raztopljeno želatino dobro premešamo, nato dodamo dodatke (sadje za sladko različico) oziroma slane dodatke in postavimo v hladilnik za vsaj dve uri. Pripravimo lahko večjo količino in hranimo v hladilniku do treh dni.