Tapete so spet vse bolj priljubljene, vendar na drugačen način kot včasih. V 70-ih in 80-ih letih prejšnjega stoletja so se tapete polagale v celotnih prostorih na vse stene, danes se polagajo na samo določene stene; na primer na ena ali na samo del stene v dnevni sobi, spalnici...

 

Dandanašnje tapete so lahko v zelo različnih vzorcih, barvah, lahko so posuti z koščki pravih lesketajočih kamnov, v 3D tehniki, v pravi svili, lahko pa si sami izberete svojo sliko in se potem naredi tapeta po naročilu.

 

Tako kot včasih, se tudi danes lahko loti polaganja tapet na steno vsak sam, če le nima dveh levih rok in ima malo ustvarjalne žilice. Za začetek moramo izmeriti steno na katero bomo lepili tapete in kupiti približno  20 - 25% večjo količino tapet od površine, ki smo jo izmerili. Tapete so lahko različnih širin oziroma dolžin, odvisno od proizvajalca in vrste tapet, vendar je običajna širina 52cm in dolžina 10 tekočih metrov.  Zelo pomembna je priprava podlage. Stena mora biti gladka, brez udrtin in razpok. Te moramo predhodno zakitati in pobrusiti, ker se nam bo v nasprotnem primeru vsaka neravnina poznala na tapeti. Tapete se danes praviloma ne maže z lepilom kot včasih, ampak se namaže stena in potem suho tapeto položimo direktno na površino. Vse je odvisno od vrste tapet, zato priporočam, da se pred vsakim pričetkom del seznanite z navodili za polaganje; vse to je namreč odvisno tudi od proizvajalca. Vedno moramo upoštevati simbole, ki so narisani na embalaži tapet. Ti simboli nam povedo kako moramo tapete položiti, ali moramo na primer loviti vzorec z zamikom, ali moramo tapete polagati v nasprotni smeri itd.

 

Za polaganje tapet rabimo osnovno in preprosto orodje: meter, škarje, nož, vrvica z utežjo ali vodno tehtnico, svinčnik, krtačo za tapeciranje, lopatico za rezanje, čopič za nanos lepila, vedro za lepilo.

 

Veliko pozornosti in previdnosti zahteva polaganje prvega traku. Če bomo namreč prvi trak položili postrani, bo takšna celotna stena.

 

 

Pripravil: Aleksander Gorečan slikopleskar, Penzel