Znaki nege morajo biti obvezno trajno všiti v rob zavese, kar je zakonsko obvezno, ne glede na to, kdo jih je izdelal. Vsak material namreč zahteva svoj način nege in svoj postopek.

 

Najpogostejša nega zaves:

 

- pranje pri 30 stopinj Celzija, kar pomeni zelo blaga mehanika z veliko količino vode in blagim detergentom ter blaga centrifuga

- kemično čiščenje z blago mehaniko (predvsem na dekorativnih materialih

- uporaba mehčalca je priporočljiva zaradi boljše voljnosti tkanine in manjše statike

- sušenje na zraku ali v sušilnem stroju pri nizki temperaturi

- likanje z nizko temperaturo likalnika ali pa jih obesimo brez likanja

 

                                    

Nasveti za nego zaves doma:

Doma se odločimo za nego enostavnih zaves iz umetnih materialov. Lahko uporabimo zaščitno vrečo za pranje, ni pa nujno. Preden jih vložimo v stroj, preverimo kljukice, ki lahko poškodujejo nežno tkanino. Pralni stroj napolnimo do 1/3, da voda lahko obliva in izpira tkanino. Izberemo ustrezni program. Novejši stroji imajo skoraj vsi program za zavese ali volno, ki ima zelo blago mehaniko in minimalno centrifugo. Izberemo tekoči detergent in ga vlijemo hkrati z doziranjem vode, da se ne vlije le na posamezne kose zavese, kar lahko povzroči lise. Priporočam uporabo mehčalca, da so zavese bolj voljne in ni potrebno likanje. Še mokre obesimo na karnise, da se tako posušijo. Morebitne gube kasneje poravnamo tako, da približamo likalnik in spustimo paro v gubo na zavesi.

 

 Gašper Pance, vzdrževalec tekstilij