Kako se najlažje lotimo čiščenja svežih madežev na preprogah?

 

Čiščenja na preprogah in oblazinjenem pohištvu se najležje in najtemeljiteje lotimo z uporabo globinskega sesalca ter ustreznih čistilnih sredstev, ki so primerne za čiščenje tkanine. Imamo:

 • osnovno čistilo, ki je ekološko razgradljivo,
 • čistilo za maščobe
 • čistilo za pisala
 • čistilo za madeže krvi in rdečega vina – blut-ex
 • čistilo za madeže rje – rost-ex
 • čistilo za madeže različnih barv  -color-ex
 • čistilo za madeže tinte – tint-ex
 • odstranjevalec žvečilnih gumijev
 • odstranjevalec mačjega urina
 •  čistilo za neprijetne vonjave
 • Čistilo za volno

 

Tako se čiščenja lotimo z osnovnim čistilom za tkanine ter s čistilom za vrsto madeža, ki jo imamo na tkanini. Čistilno sredstvo vedno nanesemo na mokro oziroma vlažno tkanino. Z gobico ali krtačo podrgnemo po madežu; vedno od roba madeža proti notranjosti, da se madež ne razširi na večje področje. Potem počakamo nekje do 10 minut. Nato pa z globinskim, ekstrakcijskim sesalcem z izpiranjem izsesamo v čistilu raztopljen madež. Ekstrakcijski sesalec deluje tako, da v tkanino s pritiskom škropi vodo (2l / min), ki jo takoj zatem v izsesa iz tkanine. Ta postepok nato ponavljamo toliko časa, da iz tkanine v sesalec pride popolnoma čista voda. Na ta način smo lahko popolnoma prepričani, da se ob sušenju madež ne bo ponovno pojavil na tkanini. Zelo previdni moramo pa biti pri volnenih preprogah in tudi sedežnih garniturah. Volna je naraven material in se ob uporabi preveč agresivnih čistil obarva rumeno. Za volno uporabimo izključno le čistilo za volno.

 

To lahko potem storimo samo s profesionalnim strojem. Kaj pa če nimamo takšne naprave in bi radi odstranili madeže oziroma očistili našo preprogo / sedežno garnituro?

 

Potem je najbolje, da si takšen sesalec izposodite, lahko tudi pri nas ali pri katerem drugem ponudniku. Če pa res ni druge možnosti, čiščenje pa moramo nujno opraviti, je najbolje, da si pomagamo z mikro-krpico in z gobico. S tema dvema pripomočkoma lahko simuliramo delovanje sesalca za ekstrakcijsko globinsko čiščenje. To storimo tako, da najprej z vlažno mikro-krpico odstranimo čim več madeža. Pri tem je treba biti pazljiv, da vedno čistite madež navznoter, ne navzven roba madeža, da se madež ne poveča. Nato nanesemo ustrezno čistilo v zelo majhni količini, saj ga moramo po čiščenju tudi v tem primeru odstraniti iz tkanine. Pustimo delovati približno 10 min. Nato z vlažno mikro-krpico s krožnimi gibi navznoter obdelamo madež. Potem vzamemo gobico, ki jo namočimo v čisto vodo in jo pritisnemo ob madež, da se iztisne voda. Pustimo jo na tkani, da iz nje vpije umazano vodo. Gobico nato ožamemo v drugo posodo in jo ponovno rahlo namočimo v čisto vodo. Ko iz gobice priteče samo še čista voda, je tkanina čista. Tako lahko površino posušimo s fenom in zmanjšamo možnost za nastanek »roba madeža«.

 

Kakšni odstranjevalci so najustreznejši za spodaj naštete vrste materiala:

 

-tkanina

Za tkanine so primerna vsa sredstva za globinsko čišlenje, ki se ne penijo preveč. Še enkrat; pri čiščenju tkanin je izredno pomembno, da iz tkanine v celoti odstranimo čistilo, ki smo ga uporabili za čiščenje. Le tako bo rezultat čiščenja zadovoljiv.

 

- usnje
Za čiščenje usnja potrebujemo posebno sredstvo za čiščenje usnja, ki temeljito odstrani mastne ostanke kože, vendar ne poškoduje naravne mastnosti usnja. Po čiščenju moramo usnje nujno premazati z zaščitnim sredstvom za usnje, saj le tako lahko zagotovimo dolgoletni, lep videz usnja. Kvalitetnejše usnje je treba pogosteje negovati.

 

- umetno usnje
Umetno usnje je podobna zgodba kot usnje, le da ne zahteva tako pogoste nege kot pravo usnje.

 

Verjetno enako velja za ostale kose pohištva, ki so oblazinjeni? (stoli, klopi….)

Tako je, vse tkanine se čistijo z enakim postopkom – to je z ekstrakcijskim sesalcem, ne glede na katerem kosu pohištva je ta tkanina. Res pa je, da je ogromno različnih vrst tkanin in je seveda pri vsaki posamezni vrsti treba paziti na njene posebnosti.

 

Kako je z odstranjevanjem madežev s preprog?

Odstranjevanja madežev s preproge se lotimo enako kot pri ostalih tkaninah. Treba je le paziti na vrsto materiala preproge, kot tudi na barvno obstojnost.

 

Kako ohranjamo tako preproge kot oblazinjeno pohištvo? Kako in s kakšno frekvenco jo je najbolje čistiti?

Najbolje je, da čiščenje vseh oblazinjenih delov pohištva, preprog in vzmetnic opravimo enkrat na leto. Sedežna garnitura ali preproga, ki ni bila temeljito globinsko očiščena od 3 do 5 let, pa jo nujno treba očistiti globinsko.  

 

Kako odstraniti neprijeten vonj, ki ga ostaja zaradi kajenja, kuhanja…?

Tako cigaretni dim, kot tudi vonj po kuhinji sta mastni spojini v hlapih/dimu, ki se usede na tkanino in naredi masten sloj. Tukaj je edina možna rešitev temeljito celovito globinsko čiščenje tkanine, s čimer se celotna zadeva izpere iz tkanine.

 

Kako odstranimo madeže suhe krvi?

Madež suhe krvi je skoraj nemogoče odstraniti. Če pride do madeža krvi, je najbolje ukrepati, ko je še svež, oziroma preden se zasuši. Če nimamo čistila za kri, potem je najbolje da uporabimo malo soli in obvezno mrzlo vodo.

 

Kako očistimo madeže kave, maščobe in madeže različnih omak, ki se nam lahko polijejo tako na preprogo kot kavč?

Pri vseh trdovratnih madežih je nujno takojšnje in pravilno ukrepanje. Le tako si lahko povečamo možnosti odstranitve madeža. Kave, maščobe in omake so mastni madeži in se jih lotimo z blagimi razmaščevalci ali čistilom za globinsko čiščenje. Pri tem smo ponovno pozorni, da tudi čistilo v celotni odstranimo iz tkanine.

 

Kako je s čokolado?
Tudi čokolada je masten madež in se je lotimo tako kot vseh maščob.

 

Pa različne barve? (če slikamo sami ali pa imamo otroke, ki nam preprogo ali oblazinjeno pohištvo zamažejo)

Različne barve in pisala se dokaj zlahka odstranijo iz tkanine, v kolikor je tkanina barvno obstojna. V primeru, da ni, je ponavadi bolje, da ostane sled barve kot, da se na tistem predelu brave razlijejo ali se tkanina razbarva.

 

Ali si lahko pomagamo tudi s kakšnimi naravnimi sredstvi? (kis, soda bikarbona, limona  - v ustreznih mešanicah z vodo in eteričnimi olji za vonj?)

Kis in limono vsekakor odsvetujemo, saj so to kisline s PH pod 7, zaradi česar razjedajo tkanine in poškodujejo tako barvo kot vlakna. Lahko pa vsekakor uporabimo sodo bikarbono, ki ima PH nad 7 in zato učinek razmaščevanja, dobro čisti vse mastne madeže in tudi ostanke kože iz tkanine. Soda bikarbona prispeva tudi k zmanjšanju neprijetnih vonjav. In seveda, tudi pri uporabi sode bikarbone je treba paziti, da jo v celoti odstranite iz taknine z vodo; kar pa je seveda najlažje in najtemeljitejše narediti z uporabo sesalca za globinsko čiščenje.