Čolničasta tradeskancija je trajnica, ki ima kratka in odebeljena stebla, ki jih prekrivajo  številne listne nožnice v spiralni obliki. Listi so široki in temno vijolično zeleni, debeli in mesnati, na spodnji strani povsem temno vijoličasto obarvani. Cvetovi se nahajajo v zgoščenem socvetju v čolničastem zalistju na kratkem peclju, ki ga tvorita dva ovojna lista.

Rastlina izvira iz Južne Amerike, od koder je prišla že zelo zgodaj, okrog leta 1750. Izvira iz tropske Amerike. V srednji Ameriki pa je kasneje zbežala iz vrtov in tam postala invazivna. V Evropi pa se rastlina goji kot lončnica. Je dokaj mesnata rastlina, zato jo nekateri uvrščajo že kar med sočnice. Uspeva celo v zmanjšani svetlobi, ker ima značilne vijolično obarvane liste, kjer se nahajajo antociani, ki rastlini pomagajo preživeti tako strese zaradi povečane svetlobe, mraza, ali pa pomagajo pri pomanjkanju svetlobe. Pri slednji so predvsem pomembni pri pomanjkanju svetlobe ali pri preveliki količini svetlobe. V listih se nahajajo poleg antocianov še alkaloidi in saponini. Zato rastlina velja tudi za strupeno. Res pa je, da so antociani tudi dobri antioksidanti, kar so očitno ljudstva v južni Ameriki vedela, saj so liste uporabljala tudi za čaje proti bakterijam. Vendar bi tako uporabo pri nas vseeno odsvetoval, ker mi tega ne poznamo dovolj dobro, da bi uporabljali te liste v te namene. Je pa to še danes zelo zanimiva rastlina za raziskave, saj ugotavljajo njene učinke proti zdravljenju raka, vnetjem in gonoreji. V listih so namreč še druge snovi, ki pa so lahko ob neprimerni uporabi škodljive kot so alkaloidi in saponini.

Rastlina je bila nekoč zelo prisotna tudi pri nas kot lončnica, ki je v poletnem času v polsenci prav lepo delovala, preko zime pa je krasila okna ali kote v hišah. Ni zahtevna in potrebuje le dovolj vode v vročem poletju. Mladi poganjek, ki se razvije pri tleh, odtrgamo, damo v vlažno vrtno zemljo, lahko dodamo nekaj šote, ni pa nobene velike potrebe, ker rastlina dobro raste že v navadni vrtni zemlji. Poganjek lahko damo tudi kar v vodo in že hitro se pojavijo korenine in rastlina prične z rastjo.