Sedaj pa res ni več dolgo do pravih praznikov. Če so trgovci praznike predstavljali že takoj po 1. novembru, je  sredi decembra pa že res čas, da se na njih pripravimo. Zelena priprava na božič je že star običaj.

 

Božično žito so sejali že pred več tisočletji v srednji Evropi in na bližnjem vzhodu. Šege se še danes ljudje držijo iz navade. Ponekod je šega povezana  s sveto Barbaro, ki goduje na 4.  december (zato so eni žito že posejali), največkrat pa na sv. Lucijo, ki ima svoj dan 13. decembra. Ravno slednja naj bi imela posebno moč, zimskemu soncu naj bi povrnila moč, svetlobo, da bi ponovno ogrelo zmrznjeno zemljo, zato nekje to imenujejo tudi Lucijino žito. Skratka še nekaj dni časa, da bo vaše božično žito ravno prav zeleno, da ga postavite k jaslicam, na mizo ali pa ga imate za lep okras v stanovanju.

 

Tudi omela je povezana s starimi šegami, poleg tradicije ohranjanja zelenja  in spominjanja na pomlad, ima omela še eno čarobno moč: varovala naj bi pred udarci strele in požari,  v nekaterih mitih je simbol nesmrtnosti.

V keltskih časih je beseda omela pomenila zdravilec vsega.  Lahko pa jo vzamemo tudi kot samo lep zelen okras, kar tudi je. Do bele omele ni vedno lahko priti. Živi na drevesih kot pol parazit. V Sloveniji jo lahko najdete  na listavcih, vendar nikoli na bukvi, obstaja pa tudi sorta, ki jo najdete samo na rdečem boru in sorta, ki je samo na jelki. Ti zadnji dve sta manj pogosti.  Obstaja pa še listopadni sorodnik ohmelje, ki pa ga najdemo na hrastu.

 

Bela omela latinsko Viscum album, imenovana tudi ptičje lepilo. Rastlina ima zimzelene liste in voskaste  okrogle bele jagode, ki rastejo v skupinah. Za njeno življenje na drevesih so krivi ptiči, ki plodove pojejo, kakce s semeni pa odložijo  na veje dreves. Semena spomladi kalijo in ko pridejo do vode, razvijejo še več korenin, ki črpajo vodo in mineralne snovi, ki se po rastlini pretakajo. Hrano proizvaja v zelenih listih sama. Kolega Matjaž Mastnak je zapisal: »Omela samo pije na tuj račun, za hrano pa poskrbi sama.«

Skratka bela omela je zimzeleni okras z vsebino!  

 

Pripravila Melita Miš Strgar, univ. dipl. inž. agr.; Arboretum Volčji Potok