Jutranji dvoboj med Mojco Gale in Sebastjanom Savnikom!

V rubriki »Moje zdravo telo« ste gledalci tokrat izbirali med Mojco Gale in Sebastjanom Savnikom!



Sebastjana in Mojco je prejšnje teden čakala težka naloga, saj sta morala predstaviti svoj jutranji obred. Sebastjan je predstavil hojo, Mojca pa meditacijo, jutranji navdih za pisanje pesmi, hojo in malico. Oba udeleženca smo presenetili tudi s skrito kamero, kjer smo jima ponujali sladice. S klikom na video si lahko ogledate, kako sta se odrezala in kaj je o predstavljenem povedala naša komisija v postavi: Manca Špik, Aleksandra Veble in Primož Jeralič!

 

Mojca Gale je brezposelna mama samohranilka, ki si resnično želi službe. Trenutno je tik pred diplomo, diplomirala bo iz socialne mreže. Ima 2 otroka, mlajša hčerka je lani zbolela za tumorjem feokromocitom in so jo uspešno zdravili. Starejša hčerka pa ima tudi že otroka, Mojca je pred 2 letoma postala babica.  »Želim biti vitalna babi, ki bo vnučki za zgled, žalim si, da bo vnučka ponosna na svojo babico.«, pravi Mojca, ki nam tudi zaupa:  »Moja preteklost ni bila rožnata, od nasilja, negativnih osebnih odnosov, izgube zaposlitve, materinski dom, ločitve, dodelitev otrok ... Vse to sem preživela in grem močnejša naprej pa tudi boljša. Hvaležna za vse ljudi na moji poti iz teme v svetlobo. Moj cilj je celovita sprememba. Že nekaj časa delam na sebi in osebni rasti. Želim si zdravega načina življenja celostno. Spremembi resno pristopam in sprememba bo zelo dobrodošla tudi na moji nadaljnji karierni poti, ki je pred mano. Letos se zame dogajajo korenite spremembe in vem, da me vesolje podpira in prav zato sem pomirjena in si zaupam, da bom zmogla in da mi bo uspelo. Hvala še enkrat celotni ekipi oddaje Dobro jutro za to enkratno priložnost.«

Sebastjan Savnik je operni pevec, zaposlen v ljubljanski Operi. Novopečeni očka malega Maksimiljana pravi: »"Na avdicijo sem se prijavil, ker želim biti zgled svojemu sinu. Rad bi ga videl odraščati, rad bi tekel za njim, ko bo shodil. Hujšal bom skupaj s svojo ženo, ki se želi znebiti poporodnih kilogramov. Kot družina smo močnejši!"

 

O Mojci  in  Sebastjanu  ste že odločali tudi vi, gledalci in gledalke, kdo bo ostal v akciji »Moje zdravo telo« bo znano v ponedeljek!

 

Kljub temu, da bo eden od tekmovalcev izločen iz akcije, to še ne pomeni, da bo stopila s poti zdravja in zdravega načina življenja. Vsi tekmovalci so dobili kup nasvetov in napotkov, predpisana so jim bila tudi prehranska dopolnila za več mesecev. Še vedno jim bo na voljo nasvet strokovnjaka za vadbo, za prehrano in za psihološko podporo.

 

//

Akcija "Moje zdravo telo"!

//

Dr. Štrukelj svetuje: pripravite naravni antidepresiv!

Dr. Borut Štrukelj tokrat priporoča čaj in tinkturo, ki pomagata odpravljati depresijo.



ČAJNI NAPITEK PROTI DEPRESIJI

 

Potrebujemo: 

  • ščepec suhih cvetov  šentjanževke (Hypericum perforatum)  
  • ščepec suhih listov melis (Melissa offcinalis)                                                                   

 

Priprava: 

Sveže cvetove šentjanževke in liste melise posušimo v suhem prostoru  in suhe shranimo v papirnati vrečki.  Dvakrat dnevno si pripravimo čajni napitek tako, da v vrelo vodo vsujemo ščepec posušenih cvetov šentjanževke in ščepec posušenih listov melise, pokrijemo, odstavimo in še toplo spijemo, lahko z žlico medu.

 

POZOR:  V času pitja šentjanževkinega čajnega napitka se izogibajte pretiranemu izpostavljanju soncu. Prav tako lahko šentjanževkine učinkovine zmanjšajo delovanje nekaterih zdravil, predvsem kontracepcijskih sredstev, zdravil za znižanje holesterola, nekaterih zdravil prosti strjevanju krvi.  

           

TINKTURA ŠENTJANŽEVKE IN BALDRIJANA

 

Potrebujemo:

 

  • 15 gramov  suhih cvetov šentjanževke  (Hypericum perforatum)                                 
  • 20 gramov suhe korenine baldrijana  (Valeriana officinalis)    
  • 100 ml 70 % etanola                                                      

 

Priprava:

Suhe cvetove šentjanževke in zdrobljeno  korenino baldrijana  prelijemo s 100 ml 70% etanola, postavimo na temno mesto in po 14 dnevih precedimo. Pijemo dvakrat dnevno dve žlički.

 

Tekst in recepti: dr. Borut Štrukelj, mag. farm. 

 

 

//

Naravni antidepresivi!

//

Jedilnik 4. tedna akcije Moje zdravo telo, avtorici Sabina Senčar, dr. med., in mag. Urška Bizjak Ogrinc, dr. med.

Pridružite se nam tudi vi!

 

Kandidati akcije Moje Zdravo telo sedaj že obvladajo sestavljanje jedilnika, zato tudi ta teden ni strogo začrtanih obrokov. »Sprehodite se po vrtu ali po najbljižji tržnici in opazujte sezonsko zelenjavo«,  svetuje dr. Senčar.  V petek pa si morajo kandidati pripraviti brezmesno kosilo!  Predlagata naslednje obroke:

 

  • Zelenjavno enolončnico z dvema zdrobovima žličnikoma. 
  • Solato s koščki artičok,  z olivami in s pinjolami
  • Fižolovo juha s pestjo testenin.

 

Sicer pa se bodo kandidati držali jedilnika iz prejšnjega tedna, ki ga najdete tukaj.  Zajtrka ne smete preskakovati,  saj je to najpomembnejši obrok dneva. Odličen zajtrk je jajce, ki je popolno živilo, pojeste ga lahko s koščkom kruha.  Dobra izbira so tudi ovseni kosmiči, ki jih lahko obogatite s koščki sezonskega sadja.

 

Za dopoldansko malico je na jedilniku sadje. V tem času so najboljše maline in borovnice, ki so najslajše, če jih naberete sami. 

 

Vsa kosila razen petkovega morate količinsko izmeriti z jogurtovim lončkom. Meso uživajte po izbiri. Zdravnici priporočata, da uživate čim več solate, ki blagodejno vpliva na prebavo in nam zaradi žvečenja daje občutek sitosti. Kosilo naj bo pisanih barv, saj je sedaj na voljo veliko sveže zelenjave.  

 

Popoldansko malico lahko včasih tudi preskočite, vsaj tisti, ki imate zgodnje večerje. Večerja naj ne vsebuje enostavnih ogljikovih hidratov.  Med večerjo in zajtrkom je največji premor, telo se mora umirit in prečistit za naslednji dan.

 

Za konec dr. Senčar in dr. Bizjak Ogrinc še priporočata, da uživate v preprostih okusih hrane: »Na najboljši poti boste, ko boste v miže okusili vodo in vam bo všeč okus. Vse v naravi ima svojo obliko, barvo, vonj in okus. Vsaka borovnica je malo drugačnega okusa, ena je malo slajša, druga malo bolj kisla. Če boste spoštovali to kar okusite in zaužijete, bo delovalo vam v prid. Ne hitite. Žrtvujte čas in ne zdravja in življenja.«

 

Fotografija je simbolična: https://pixabay.com/en/vegetables-market-tomatoes-353926/

//

Moje zdravo telo!

//

Nega pisanih ciklam

Nasvete je pripravila Melita Miš iz Arboretuma Volčji Potok

zanimivo05.10.2018

PREVERI

Ideja za izlet

Popotnica in blogerka Nina Kogej

zanimivo28.09.2018

PREVERI

Dobro jutro v Pivki

Nadja in Marija Merljak kuhata in svetujeta o uporabnosti marmelad

marija svetuje28.09.2018

PREVERI

kuhajte z nami27.09.2018

PREVERI

Culice s sadjem in pulpo oz. marmelado

Recept je pripravila dr. Metka Paragi

kuhajte z nami27.09.2018

PREVERI

Pita s pulpo ali marmelado in pinjolami

Recept je pripavila dr. Matka Paragi

kuhajte z nami27.09.2018

PREVERI

Pirini kosmiči v kokosovem mleku

Recept je pripravil Sašo Šketa

moje zdravo telo27.09.2018

PREVERI

Jesenska krepitev imunskega sistema

Nasvete je pripravila Jožica Bajc Pivec

domača lekarna26.09.2018

PREVERI

Nasvet za vikend izlet

Solčavska panoramska pot

svetujemo21.09.2018

PREVERI

Grške dobrote

Recepte je izbral kuharski mojster Boštjan Palčič

kuhajte z nami21.09.2018

PREVERI

Čaj iz listov materine dušice in poprove mete

Nasveti poznavalke zelišč Metke Maček

domača lekarna12.09.2018

PREVERI

Fuksije, plešoče lepotice

Svetoval nam je dr. Jože Bavcon iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani

svetujemo07.09.2018

PREVERI

Sto in ena jed z jabolki

Recepte je pripravila Ana Žontar Kristanc

kuhajte z nami07.09.2018

PREVERI

kuhajte z nami26.06.2018

PREVERI

Poletni lubenični jagodni sok

Recept Ane Žontar Kristanc

kuhajte z nami15.06.2018

PREVERI

ZELENI NAMAZ Z RUKOLO

Recept dr. Metke Paragi

kuhajte z nami01.06.2018

PREVERI

HITRI SLANI ZVITKI Z RUKOLO

Recept dr. Metke Paragi

kuhajte z nami01.06.2018

PREVERI

DOBRNA - zelena spomladanska svežina

S terensko ekipo oddaje Dobro jutro smo bili na Dobrni.

marija svetuje22.05.2018

PREVERI

kuhajte z nami09.05.2018

PREVERI

Ričota s svežim hrenom

RECEPT KUHARJA JAKE

kuhajte z nami23.03.2018

PREVERI

kuhajte z nami23.03.2018

PREVERI

Hitra in zdrava gibanica

Recept Anje Pristavec

kuhajte z nami09.01.2018

PREVERI

VZHAJAN ADVENTNI VENČEK

Recept dr. Metke Paragi

kuhajte z nami22.12.2017

PREVERI

dr. Štrukelj: krepitev imunskega sistema

Poskrbite, da boste okrepili svoj imunski sistem z napitki, ki jih priporoča dr. Štrukelj.

dr strukelj20.12.2017

PREVERI

Ričet

Recept Lojzeta Čopa

kuhajte z nami13.12.2017

PREVERI

Praznično ajdovo darilo

Recept Lojzeta Čopa

kuhajte z nami13.12.2017

PREVERI

Bizeljski ajdov kolač

Recept Zdravke Kampijut (Društvo kmetic Brežice)

kuhajte z nami08.12.2017

PREVERI

Crème brûlée z jogurtom

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Korenčkova pena

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Kruhov puding

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Repa krhljanka

Recept Bože Kete

kuhajte z nami29.11.2017

PREVERI

Malo boljši humus

Recept Marka Čurina

kuhajte z nami23.11.2017

PREVERI

Presni ježki

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

Tortica Sofya Agnessa

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

Dve juhi na en mah ali polenta z bučno juho

Recept skupine Polentarji in buče iz OŠ Dornberk

kuhajte z nami17.11.2017

PREVERI

Ješprenka z repo tropinko ali repinka

Recept Noninih vajencev iz OŠ Dornberk

kuhajte z nami17.11.2017

PREVERI

Prebranec chilli con carne

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Piščančji golaž Tikka masala

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Korenčkova juha s karijem

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Pesin sladoled

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Pesino malinova torta

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Čokoladne pesine kroglice

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Juha iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Polpeti iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Sok iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Recept za frtaljo z zejem

Recept Mirele Peresin

kuhajte z nami08.11.2017

PREVERI

Roza rižota

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami25.10.2017

PREVERI

Pečena gomoljasta zelenjava

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami11.10.2017

PREVERI

Bučni njoki (za štiri osebe)

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami11.10.2017

PREVERI

Veganski tiramisu

Recept Žane Jakop

kuhajte z nami21.09.2017

PREVERI

Sončni džem z melono

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami20.09.2017

PREVERI

Čolničasta tradeskancija

Nasveti dr. Jožeta Bavcona

svetujemo15.09.2017

PREVERI

Kumaričin namaz

Recept Matjaža Cotiča

kuhajte z nami13.09.2017

PREVERI

Kumarična juha

Recept Matjaža Cotiča

kuhajte z nami13.09.2017

PREVERI

Vzdrževanje pralnega stroja

Nasveti Polone Lesjak, višje inženirke v razvoju pralnih strojev Gorenje

svetujemo08.09.2017

PREVERI

O čem poje Despacito?

Naslov Despacito pomeni »zelo počasi

zanimivo06.09.2017

PREVERI

kuhajte z nami06.09.2017

PREVERI

Sobni javor (Abutilon striatum Dicks. ex Lindl.), na...

Sobni javor je danes manj pogost in manj poznana rastlina

svetujemo29.05.2017

PREVERI

Polaganje in odstranjevanje tapet, nasveti Aleksandr...

Tapete, ki so že odšle v pozabo, so v modi!

svetujemo26.05.2017

PREVERI