Dr. Štrukelj svetuje: pripravite naravni antidepresiv!

Dr. Borut Štrukelj tokrat priporoča čaj in tinkturo, ki pomagata odpravljati depresijo.



ČAJNI NAPITEK PROTI DEPRESIJI

 

Potrebujemo: 

  • ščepec suhih cvetov  šentjanževke (Hypericum perforatum)  
  • ščepec suhih listov melis (Melissa offcinalis)                                                                   

 

Priprava: 

Sveže cvetove šentjanževke in liste melise posušimo v suhem prostoru  in suhe shranimo v papirnati vrečki.  Dvakrat dnevno si pripravimo čajni napitek tako, da v vrelo vodo vsujemo ščepec posušenih cvetov šentjanževke in ščepec posušenih listov melise, pokrijemo, odstavimo in še toplo spijemo, lahko z žlico medu.

 

POZOR:  V času pitja šentjanževkinega čajnega napitka se izogibajte pretiranemu izpostavljanju soncu. Prav tako lahko šentjanževkine učinkovine zmanjšajo delovanje nekaterih zdravil, predvsem kontracepcijskih sredstev, zdravil za znižanje holesterola, nekaterih zdravil prosti strjevanju krvi.  

           

TINKTURA ŠENTJANŽEVKE IN BALDRIJANA

 

Potrebujemo:

 

  • 15 gramov  suhih cvetov šentjanževke  (Hypericum perforatum)                                 
  • 20 gramov suhe korenine baldrijana  (Valeriana officinalis)    
  • 100 ml 70 % etanola                                                      

 

Priprava:

Suhe cvetove šentjanževke in zdrobljeno  korenino baldrijana  prelijemo s 100 ml 70% etanola, postavimo na temno mesto in po 14 dnevih precedimo. Pijemo dvakrat dnevno dve žlički.

 

Tekst in recepti: dr. Borut Štrukelj, mag. farm. 

 

 

//

Naravni antidepresivi!

//

Jedilnik 4. tedna akcije Moje zdravo telo, avtorici Sabina Senčar, dr. med., in mag. Urška Bizjak Ogrinc, dr. med.

Pridružite se nam tudi vi!

 

Kandidati akcije Moje Zdravo telo sedaj že obvladajo sestavljanje jedilnika, zato tudi ta teden ni strogo začrtanih obrokov. »Sprehodite se po vrtu ali po najbljižji tržnici in opazujte sezonsko zelenjavo«,  svetuje dr. Senčar.  V petek pa si morajo kandidati pripraviti brezmesno kosilo!  Predlagata naslednje obroke:

 

  • Zelenjavno enolončnico z dvema zdrobovima žličnikoma. 
  • Solato s koščki artičok,  z olivami in s pinjolami
  • Fižolovo juha s pestjo testenin.

 

Sicer pa se bodo kandidati držali jedilnika iz prejšnjega tedna, ki ga najdete tukaj.  Zajtrka ne smete preskakovati,  saj je to najpomembnejši obrok dneva. Odličen zajtrk je jajce, ki je popolno živilo, pojeste ga lahko s koščkom kruha.  Dobra izbira so tudi ovseni kosmiči, ki jih lahko obogatite s koščki sezonskega sadja.

 

Za dopoldansko malico je na jedilniku sadje. V tem času so najboljše maline in borovnice, ki so najslajše, če jih naberete sami. 

 

Vsa kosila razen petkovega morate količinsko izmeriti z jogurtovim lončkom. Meso uživajte po izbiri. Zdravnici priporočata, da uživate čim več solate, ki blagodejno vpliva na prebavo in nam zaradi žvečenja daje občutek sitosti. Kosilo naj bo pisanih barv, saj je sedaj na voljo veliko sveže zelenjave.  

 

Popoldansko malico lahko včasih tudi preskočite, vsaj tisti, ki imate zgodnje večerje. Večerja naj ne vsebuje enostavnih ogljikovih hidratov.  Med večerjo in zajtrkom je največji premor, telo se mora umirit in prečistit za naslednji dan.

 

Za konec dr. Senčar in dr. Bizjak Ogrinc še priporočata, da uživate v preprostih okusih hrane: »Na najboljši poti boste, ko boste v miže okusili vodo in vam bo všeč okus. Vse v naravi ima svojo obliko, barvo, vonj in okus. Vsaka borovnica je malo drugačnega okusa, ena je malo slajša, druga malo bolj kisla. Če boste spoštovali to kar okusite in zaužijete, bo delovalo vam v prid. Ne hitite. Žrtvujte čas in ne zdravja in življenja.«

 

Fotografija je simbolična: https://pixabay.com/en/vegetables-market-tomatoes-353926/

//

Moje zdravo telo!

//

Pospešite prebavo z navadnim morskim koprcem!

Dr. Sabina Senčar in dr. Urška Bizjak Ogrinc svetujeta solato z navadnim morskim koprcem!



Navadni morski koprc je rastlina, ki jo zagotovo poznate. V priobalnih pasovih raste tam, kjer se zdi, da sploh ni zemlje, vode in prepotrebnih hranil. Pa vendarle uspeva! Če se boste odpravili na dopust na jadransko obalo, ga boste lahko nabrali in uporabili v jedeh. 

 

Spada v družino kobulnic skupaj s komarčkom, janežem, koprom in zeleno. Po okusu celo malce spominja na koper. Rastlino lahko uporabljate kot začimbo, ali pa jo tudi bolj pogumno vključite v jedi. Enostavno jo poskusite in ugotovite, kakšno intenzivnost želite. 

 

Pomembno pa je, da vsebuje morski koprc ogromno eteričnih olj in tako spodbuja prebavo in presnovo in tudi odvaja vodo. Ljudsko zdravilstvo pravi, da deluje tudi krepčilno in poživilno. V Dalmaciji morski koprc ponekod velja tudi za delikateso, saj go vlagajo podobno kot kapre.

 

V tokratni oddaji nam je mag. Blanka Ravnjak iz Botaničnega vrta podrobno predstavila navadni morski koprc, zdravnici Sabina Senčar, dr. med. in Urška Bizjak Ogrinc, dr. med., pa sta sestavili sezonsko solato z navadnim morskim koprcem in kolerabo, s katero boste zagotovo izgubili kilograme! 

 

SOLATA Z NAVADNIM MORSKIM KOPRCEM IN KOLERABO 

 

 Potrebujete: 

  • 5 vejic navadnega morskega koprca
  • 4 kolerabe  (gomolje in listje)
  • 3 žlice skute ali jogurta
  • Po okusu sol in poper
  • 2 kruhovi paličici

 

Priprava solate: Gomoljem kolerabe odstranite listje in ga na hitro blanširajte v rahlo osoljeni vodi, odstranite iz kropa in nasekljajte.  Kolerabo operite, po potrebi olupite (če ge za starejše gomolje) in naribajte. Vejice navadnega morskega koprca osmukajte in nasekljajte. Nasekljane liste kolerabe, naribano kolerabo in navadni morski koprc zmešajte, primešajte jogurt ali skuto, po okusu solite in poprajte. Po želji dodajte že dve kruhovi paličici. 

 

 

//

Izgubljajte kilograme z akcijo "Moje zdravo telo"!

//

Naravna pomoč s kamilico, nasveti Majde Temnik

Kamilica ima veliko vsestranskih zdravilnih učinkov, pospešuje celjenje ran in blaži vnetja.

domača lekarna28.06.2017

PREVERI

GASPAČO FLAMENKE METKE, recept Metke Paragi

Ko vročina seva in sonce žari, tale juha telo ohladi in mu nalije življenjskih moči.

kuhajte z nami27.06.2017

PREVERI

PRESNE BLAZINICE IZ BUČK, recept Metke Paragi

Polnjena presna bučka vam bo z vitamini osvežila vaše izčrpano telo.

kuhajte z nami27.06.2017

PREVERI

kuhajte z nami27.06.2017

PREVERI

SUROVI PISANI ZAVITKI, recept Mojce Cepuš

Lovimo še zadnji vlak pred morjem.

kuhajte z nami27.06.2017

PREVERI

Zelenjavni čips, recept Mojce Cepuš

Zdravi prigrizki za večerno lakoto.

kuhajte z nami21.06.2017

PREVERI

Negovanje jakobinke, nasveti dr. Jožeta Bavcona

Jakobinka - Justicia carnea syn. Jacobinia carnea, rastlina naših babic

svetujemo15.06.2017

PREVERI

Pica s pirinim testom, recept Katje Zupan

Testo iz pirine moke je bolj zdravo.

kuhajte z nami14.06.2017

PREVERI

Brokolijeva juha s koromačem, recept nutricistke Mo...

Pripravljamo obroke za izgubljanje kilogramov.

kuhajte z nami14.06.2017

PREVERI

Škodljivci na vrtu, nasveti Stanke Fišer

Kako se ubraniti škodljivcev na vrtninah in katera škropiva so učinkovita?

na vrtu13.06.2017

PREVERI

Naravna pomoč z angeliko, nasveti Mete Maček

Pri angeliki je uporabna cela rastlina, najbolj pa korenine.

domača lekarna08.06.2017

PREVERI

LUNCH PAKET: polnjene paprike z ajdovo kašo in zelen...

Tudi polnjene paprike so lahko odličen lunch paket!

kuhajte z nami07.06.2017

PREVERI

LUNCH PAKET: grška solata v kozarcu, recept Mojce Cepuš

Odlična ideja za suh obrok, ki ga lahko vzamete kamorkoli s seboj.

kuhajte z nami07.06.2017

PREVERI

O različnih kulinarikah sveta, nasveti Marije Merljak

Tržič, mesto dobrih misli in želja!

marija svetuje01.06.2017

PREVERI

Vse o vrtnicah, nasveti Marije Merljak

Vrtnice, simbol Nove Gorice, za lepoto in užitek!

marija svetuje01.06.2017

PREVERI

File lososa v gorčični skorjici na sočni zelenjavi, ...

Gorčica je narejena iz gorčičnih semen, ki imajo številne zdravilne lastnosti.

kuhajte z nami31.05.2017

PREVERI

Piščančja solata na francoski način, recept Matjaža ...

V nekaterih predelih Azije so bila gorčična semena kot začimba uporabljena že pred 4000 leti.

kuhajte z nami31.05.2017

PREVERI

Sobni javor (Abutilon striatum Dicks. ex Lindl.), na...

Sobni javor je danes manj pogost in manj poznana rastlina

svetujemo29.05.2017

PREVERI

Kako se spopasti s polži na vrtu?, nasveti Stanke Fišer

Polže pobiramo zvečer, dve uri po sončnem zahodu in zgodaj zjutraj!

na vrtu29.05.2017

PREVERI

Polaganje in odstranjevanje tapet, nasveti Aleksandr...

Tapete, ki so že odšle v pozabo, so v modi!

svetujemo26.05.2017

PREVERI
NAGRADNA IGRA

Nagradna igra "Zbudi se, Slovenija!"

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Kuhajte v kuharskem tekmovanju "Mojca kuha"!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Zasejmo ljubezen!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ