MAJIN ZELENI SMUTI S SLADKIM KROMPIRJEM IN OREHI in KREMNA JUHA S SLADKIM KROMPIRJEM

Jed, ki jo je pripravila kandidatka akcije Moje zdravo telo Maja Vučina.

Količina Sestavine
 ZA SMUTI POTREBUJEMO: 
surovi sladki krompir
2 žlici orehov
1 banana 
ščepec  cimeta
ščepec  vanilijevega ekstrakta 
1/2 glave zelene solate 
3 dl mandljevega mleka 

 

 
ZA JUHO POTREBUJEMO: 
2 žlički olivnega olja 
1/2 skodelice šalotke
3 skodelice na kocke narezanega sladkega krompirja
1 1/2 skodelice na kocke narezanega in olupljenega korenčka
1 žlica naribanega ingverja
2 žlički karija
3 skodelice piščančje jušne osnove
pol žličke soli 
1 jajce 
malo  nasekljanega peteršilja 

 

 

 

Za juho na olju prepražimo šalotko, dokler se ne zmehča. Dodamo sladki krompir, korenček, ingver in kari. Podušimo 2 minuti. Dodamo piščančjo jušno osnovo in na nizkem ognju kuhamo 25 minut oziroma dokler se zelenjava ne zmehča. Juho pretlačimo in jo serviramo s prepraženim stepenim jajcem, ki smo mu dodali peteršilj. 

 

Vse sestavine za smuti skupaj zmešamo v mešalniku in postrežemo. 

 

 

//

Sladki krompir!

//

V akciji Moje zdravo telo ostaja Mojca Gale!

Gledalci ste tokrat odločali med Sebastjanom Savnikom in Mojco Gale.

V akciji Moje zdravo telo ostaja Mojca Gale! »Gledalci so se prav odločili, saj jaz imam podporo doma, Mojca pa potrebuje podporo vas in podporo gledalcev," je ob razglasitvi povedal Sebastjan Savnik ki bo nadaljeval z zdravim načinom življenja.

 

Na izločitvi pa smo presenetili Stanko Vidmar in ji pripravili vzpodbudo za naprej. Ker se Stanka v mladosti ni nikoli naučila voziti s kolesom, smo ji uredili tečaj vožnje s kolesom! 

 

//

Moje zdravo telo!

//

Čustveni fitnes z Varjo Kališnik

Udeleženci akcije Moje zdravo telo so tokrat trenirali svoja čustva z Varjo Kališnik.




Udeleženci akcije Moje zdravo telo so z Varjo Kališnik, voditeljico AUM metode izvajali čustveni fitnes. AUM je metoda sproščanja in opuščanja neprijetnih občutkov. Gibanje, dihanje, jok, smeh, ples, vibracija, krik, meditacija, vse to so elementi te metode in vsi ti elementi v človeku prebudijo novo živost, svežo senzitivnost, našo naravno izražanje, sok življenja, skratka čisto radost.

 

Že v rani mladosti nas socialne, moralne in družbene norme prisilijo, da zadržujemo čustva v sebi in jih tako nenehno kontroliramo. Naša telesa postanejo napeta zaradi napora, s katerim v sebi zadržujemo vse svoje odzive. Na ta način pohabimo našo naravno energijo - naša čustva in postanemo mrtvi, prazni. Z Aum meditacijo ponovno odkrijemo svoja čustva in živost, saj se ponovno združimo s telesom. Zaznamo energijo telesa, njegov sok in postanemo vitalni. 

 


Ta proces ima 12 stopenj in je terapevtski proces. Udeleženci se premikajo skozi dvanajst različnih občutij, od jeze, strahu, žalosti, veselja, smeha. Cel spekter čustev se postavi na plano, vendar ne na racionalen način, ne skozi govorjenje, pač pa samo na čustven način, skozi čustveno izražanje. Vsaka stopnja traja 10 minut in v vsaki stopnji udeleženec izrazi določeno čustvo in če ga ne čuti, ga zaigra. Ta meditacija je način, s katerim delamo na odnosih, zato izražamo vedno tako, da imamo pred seboj človeka, smo v paru. Ko udeleženec komunicira s tem čustvom, hkrati opazuje svoje reakcije, opazuje, kaj se znotraj njega dogaja, ko izraža neko čustvo.

 

Kako so se odrezali udeleženci akcije Moje zdravo telo in s katerimi vajami lahko sprostite negativna čustva tudi vi pa si oglejte v priloženem videu! 

 

Vir: http://www.varjakalisnik.si/

 

//

Čustveni fitnes!

//

Nega pisanih ciklam

Nasvete je pripravila Melita Miš iz Arboretuma Volčji Potok

zanimivo05.10.2018

PREVERI

Ideja za izlet

Popotnica in blogerka Nina Kogej

zanimivo28.09.2018

PREVERI

Dobro jutro v Pivki

Nadja in Marija Merljak kuhata in svetujeta o uporabnosti marmelad

marija svetuje28.09.2018

PREVERI

kuhajte z nami27.09.2018

PREVERI

Culice s sadjem in pulpo oz. marmelado

Recept je pripravila dr. Metka Paragi

kuhajte z nami27.09.2018

PREVERI

Pita s pulpo ali marmelado in pinjolami

Recept je pripavila dr. Matka Paragi

kuhajte z nami27.09.2018

PREVERI

Pirini kosmiči v kokosovem mleku

Recept je pripravil Sašo Šketa

moje zdravo telo27.09.2018

PREVERI

Jesenska krepitev imunskega sistema

Nasvete je pripravila Jožica Bajc Pivec

domača lekarna26.09.2018

PREVERI

Nasvet za vikend izlet

Solčavska panoramska pot

svetujemo21.09.2018

PREVERI

Grške dobrote

Recepte je izbral kuharski mojster Boštjan Palčič

kuhajte z nami21.09.2018

PREVERI

Čaj iz listov materine dušice in poprove mete

Nasveti poznavalke zelišč Metke Maček

domača lekarna12.09.2018

PREVERI

Fuksije, plešoče lepotice

Svetoval nam je dr. Jože Bavcon iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani

svetujemo07.09.2018

PREVERI

Sto in ena jed z jabolki

Recepte je pripravila Ana Žontar Kristanc

kuhajte z nami07.09.2018

PREVERI

kuhajte z nami26.06.2018

PREVERI

Poletni lubenični jagodni sok

Recept Ane Žontar Kristanc

kuhajte z nami15.06.2018

PREVERI

ZELENI NAMAZ Z RUKOLO

Recept dr. Metke Paragi

kuhajte z nami01.06.2018

PREVERI

HITRI SLANI ZVITKI Z RUKOLO

Recept dr. Metke Paragi

kuhajte z nami01.06.2018

PREVERI

DOBRNA - zelena spomladanska svežina

S terensko ekipo oddaje Dobro jutro smo bili na Dobrni.

marija svetuje22.05.2018

PREVERI

kuhajte z nami09.05.2018

PREVERI

Ričota s svežim hrenom

RECEPT KUHARJA JAKE

kuhajte z nami23.03.2018

PREVERI

kuhajte z nami23.03.2018

PREVERI

Hitra in zdrava gibanica

Recept Anje Pristavec

kuhajte z nami09.01.2018

PREVERI

VZHAJAN ADVENTNI VENČEK

Recept dr. Metke Paragi

kuhajte z nami22.12.2017

PREVERI

dr. Štrukelj: krepitev imunskega sistema

Poskrbite, da boste okrepili svoj imunski sistem z napitki, ki jih priporoča dr. Štrukelj.

dr strukelj20.12.2017

PREVERI

Ričet

Recept Lojzeta Čopa

kuhajte z nami13.12.2017

PREVERI

Praznično ajdovo darilo

Recept Lojzeta Čopa

kuhajte z nami13.12.2017

PREVERI

Bizeljski ajdov kolač

Recept Zdravke Kampijut (Društvo kmetic Brežice)

kuhajte z nami08.12.2017

PREVERI

Crème brûlée z jogurtom

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Korenčkova pena

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Kruhov puding

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Repa krhljanka

Recept Bože Kete

kuhajte z nami29.11.2017

PREVERI

Malo boljši humus

Recept Marka Čurina

kuhajte z nami23.11.2017

PREVERI

Presni ježki

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

Tortica Sofya Agnessa

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

Dve juhi na en mah ali polenta z bučno juho

Recept skupine Polentarji in buče iz OŠ Dornberk

kuhajte z nami17.11.2017

PREVERI

Ješprenka z repo tropinko ali repinka

Recept Noninih vajencev iz OŠ Dornberk

kuhajte z nami17.11.2017

PREVERI

Prebranec chilli con carne

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Piščančji golaž Tikka masala

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Korenčkova juha s karijem

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Pesin sladoled

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Pesino malinova torta

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Čokoladne pesine kroglice

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Juha iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Polpeti iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Sok iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Recept za frtaljo z zejem

Recept Mirele Peresin

kuhajte z nami08.11.2017

PREVERI

Roza rižota

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami25.10.2017

PREVERI

Pečena gomoljasta zelenjava

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami11.10.2017

PREVERI

Bučni njoki (za štiri osebe)

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami11.10.2017

PREVERI

Veganski tiramisu

Recept Žane Jakop

kuhajte z nami21.09.2017

PREVERI

Sončni džem z melono

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami20.09.2017

PREVERI

Čolničasta tradeskancija

Nasveti dr. Jožeta Bavcona

svetujemo15.09.2017

PREVERI

Kumaričin namaz

Recept Matjaža Cotiča

kuhajte z nami13.09.2017

PREVERI

Kumarična juha

Recept Matjaža Cotiča

kuhajte z nami13.09.2017

PREVERI

Vzdrževanje pralnega stroja

Nasveti Polone Lesjak, višje inženirke v razvoju pralnih strojev Gorenje

svetujemo08.09.2017

PREVERI

O čem poje Despacito?

Naslov Despacito pomeni »zelo počasi

zanimivo06.09.2017

PREVERI

kuhajte z nami06.09.2017

PREVERI

Sobni javor (Abutilon striatum Dicks. ex Lindl.), na...

Sobni javor je danes manj pogost in manj poznana rastlina

svetujemo29.05.2017

PREVERI

Polaganje in odstranjevanje tapet, nasveti Aleksandr...

Tapete, ki so že odšle v pozabo, so v modi!

svetujemo26.05.2017

PREVERI