Sladki krompir in peteršilj, tekst in nasveti univ. dipl. biologinje Mateje Mavec

Ste vedeli, da lahko sladki krompir posadite tudi na svojem vrtu?



Sladki krompir (Ipomoea batatas)

 

Sladki krompir bomo v literaturi zaman iskali v družini razhudnikovk, kamor spada krompir, ki ga gojimo pri nas. Sladki krompir je namreč rastlina iz družine slakovk (Convolvulaceae) v katero spada tudi njivski slak (Convolvulus arvensis), ki ima sicer lepe cvetove vendar je tudi pogost in nadležen plevel.

 

Sladki krompir je trajnica, njegova domovina so tropski predeli Amerike. V nasprotju s slakom, v tleh ne bomo našli dolge korenine temveč zadebeljenje, s škrobom bogate gomolje, ki so na obeh koncih zašiljeni. Lupina je rumene ali rdeče barve, meso pa je belo, rumeno ali oranžno. Če ga prerežemo, se pocedi bel mleček.

 

Lahko ga uživamo surovega ali ga pripravljamo kot krompir. Iz njega izdelujejo tudi moko, alkohol in sirup. Zaradi sladkega okusa je odličen za pripravo sladic, pogosto pa se znajde tudi na jedilniku strun, voluharjev in miši.

 

V Evropo so sladki krompir prinesli v 16. stoletju. Iz njegovega latinskega imena "batatas" izvira angleško ime za krompir "potato" oziroma italijansko "patata". Danes največ sladkega krompirja pridelajo v Srednji in Južni Ameriki, Tajski, Japonski in Indoneziji. Ponekod je to glavni prehranski proizvod. 

 

Kupimo ga lahko v bolje založenih živilskih trgovinah in čeprav je tropska rastlina, ga lahko pri nas tudi gojimo. Gomolje nakalimo tako, da jih do polovice potopimo v vodo. Poganjke s koreninami čez čas ločimo od gomolja in jih na prosto posadimo maja. Pri zrelih rastlinah se iz poškodovanega stebla cedi bel mleček. Gomolje pobiramo od avgusta do oktobra. 

 

Obstaja več sort sladkega krompirja in nekatere izmed njih krasijo tudi cvetlične lonce. Zaradi čudovitih oblik in barv listov je sladki krompir dobrodošla popestritev gredic in balkonskih zasaditev. Ob tem velja opozoriti, da gomolji zavzamejo v posodah veliko prostora. Če jim ga namenimo premalo, bodo plastična korita hitro počila. Tudi okrasne sorte imajo užitne gomolje ampak le, če smo bili previdni z uporabo gnojil in sredstev za varstvo rastlin.

 

 

Peteršilj (Petroselinum crispum)

 

Peteršilj je dvoletnica iz družine kobulnic (Apiaceae). Prihaja iz Sredozemlja vendar je kultivirana po celem svetu.

 

Čeprav so bili v srednjem veku ljudje prepričani, da rastlina prinaša nesrečo je danes pogosta in dobrodošla rastlina na vrtnih gredicah. Dober sosed je paradižniku, redkvici, poru in čebuli, saj odganja porovo in čebulno muho. 

 

Na vrt sejemo gladkolistni in kodrolistni peteršilj ter korenasti peteršilj, ki ima močnejši koren. Pri vseh je uporabna cela rastlina - listi in stebla za začimbo jedi in dekoracijo krožnikov, korenina pa kot sestavni del jušne zelenjave. 

 

Peteršilj je močan diuretik, kar pomeni, da pospešuje izločanje vode iz telesa. Prav tako povečuje izločanje želodčnega soka, preprečuje napenjanje in deluje kot sredstvo, ki pospešuje menstruacijo. Včasih se je uporabljal tudi kot afrodiziak. Je bogat vir vitamina C in antioksidantov in ob zmerni uporabi zelo uporabno zelišče. 

 

Žvečenje listov močno izboljša ustni zadah. Uporaben je tudi proti ušem, bolham in garjam. Pomagal naj bi pri nervozi, pomanjkanju teka in slabosti med vožnjo. 

 

Večje doze eteričnega olja peteršilja so zaradi miristicina in apiola strupene, ker dražijo notranje organe, povzročajo degeneracijo jeter in motnje v krvnem obtoku. Izogibati se ga je treba med nosečnostjo, ker lahko povzroča splav ali pri akutnem vnetju ledvic. 

 

 

Tudi peteršilj se lahko, tako kot sladki krompir, uporabi za dekoracijo cvetličnih nasadov. Skupaj z drugimi zelišči lahko ustvarimo čudovite kombinacije in si okrasimo polico kuhinjskega okna.

 

Viri:

Cortese D. 2009. Peteršilj. Delo, d. d..
http://www.delo.si/clanek/93407?search=Pi.%20K. (3. jul. 2015)

Martinčič A., Wraber T., Jogan N., Podobnik A., Turk B., Vreš B., Ravnik V., Frajman B., Strgulc Krajšek S., Trčak B., Bačič T., Fischer M. A., Eler K., Surina B. 2007. Mala flora Slovenije: ključ za določanje praprotnic in semenk. Ljubljana, Tehniška založba Slovenije: 967 str.

Miš Strgar M. 2012. Sladki krompir – na krožniku ali v koritu. Arboretum Volčji Potok.
https://arboretumvolcjipotok.wordpress.com/2012/04/10/sladki-krompir-na-krozniku-ali-v-koritu/ (3. jul. 2015)

Ogorelec A. 2010. Sladki krompir ali batata. Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana.
http://lj.kgzs.si/Portals/1/2013%20-%20novice/sladki%20krompir.pdf (3. jul. 2015)

Petauer T. 1993. Leksikon rastlinskih bogastev. 1. izdaja. Ljubljana, Tehniška založba Slovenije: 684 str.

Spohn M., Aichele D., Lovka M. 2011. Kaj neki tu cveti? S fotografijami: zanesljivo prepoznavanje po barvi. Založba Narava: 447 str.

 

 

 

//

Peteršilj in sladki krompir!

//

ANJIN POPEČEN SLADKI KROMPIR

Jed, ki jo je pripravila kandidatka akcije Moje zdravo telo Anja Peternelj.

Količina Sestavine
POTREBUJEMO 
2 sladka krompirja
malo peteršilja
malo soli
malo masla za praženje 
   

 

 

Sladki krompir prvo nekaj minuti kuhate v osoljeni vodi, da se rahlo zmehča. Nasekljajte peteršilj. Koščke sladkega krompirja popražite v ponvi na maslu in ga potresite s peteršiljem. Jed ponudite skupaj s piščančjimi nabodali. 

 

 

//

Sladki krompir!

//

MAJIN ZELENI SMUTI S SLADKIM KROMPIRJEM IN OREHI in KREMNA JUHA S SLADKIM KROMPIRJEM

Jed, ki jo je pripravila kandidatka akcije Moje zdravo telo Maja Vučina.

Količina Sestavine
 ZA SMUTI POTREBUJEMO: 
surovi sladki krompir
2 žlici orehov
1 banana 
ščepec  cimeta
ščepec  vanilijevega ekstrakta 
1/2 glave zelene solate 
3 dl mandljevega mleka 

 

 
ZA JUHO POTREBUJEMO: 
2 žlički olivnega olja 
1/2 skodelice šalotke
3 skodelice na kocke narezanega sladkega krompirja
1 1/2 skodelice na kocke narezanega in olupljenega korenčka
1 žlica naribanega ingverja
2 žlički karija
3 skodelice piščančje jušne osnove
pol žličke soli 
1 jajce 
malo  nasekljanega peteršilja 

 

 

 

Za juho na olju prepražimo šalotko, dokler se ne zmehča. Dodamo sladki krompir, korenček, ingver in kari. Podušimo 2 minuti. Dodamo piščančjo jušno osnovo in na nizkem ognju kuhamo 25 minut oziroma dokler se zelenjava ne zmehča. Juho pretlačimo in jo serviramo s prepraženim stepenim jajcem, ki smo mu dodali peteršilj. 

 

Vse sestavine za smuti skupaj zmešamo v mešalniku in postrežemo. 

 

 

//

Sladki krompir!

//

Naravna pomoč s kamilico, nasveti Majde Temnik

Kamilica ima veliko vsestranskih zdravilnih učinkov, pospešuje celjenje ran in blaži vnetja.

domača lekarna28.06.2017

PREVERI

GASPAČO FLAMENKE METKE, recept Metke Paragi

Ko vročina seva in sonce žari, tale juha telo ohladi in mu nalije življenjskih moči.

kuhajte z nami27.06.2017

PREVERI

PRESNE BLAZINICE IZ BUČK, recept Metke Paragi

Polnjena presna bučka vam bo z vitamini osvežila vaše izčrpano telo.

kuhajte z nami27.06.2017

PREVERI

kuhajte z nami27.06.2017

PREVERI

SUROVI PISANI ZAVITKI, recept Mojce Cepuš

Lovimo še zadnji vlak pred morjem.

kuhajte z nami27.06.2017

PREVERI

Zelenjavni čips, recept Mojce Cepuš

Zdravi prigrizki za večerno lakoto.

kuhajte z nami21.06.2017

PREVERI

Negovanje jakobinke, nasveti dr. Jožeta Bavcona

Jakobinka - Justicia carnea syn. Jacobinia carnea, rastlina naših babic

svetujemo15.06.2017

PREVERI

Pica s pirinim testom, recept Katje Zupan

Testo iz pirine moke je bolj zdravo.

kuhajte z nami14.06.2017

PREVERI

Brokolijeva juha s koromačem, recept nutricistke Mo...

Pripravljamo obroke za izgubljanje kilogramov.

kuhajte z nami14.06.2017

PREVERI

Škodljivci na vrtu, nasveti Stanke Fišer

Kako se ubraniti škodljivcev na vrtninah in katera škropiva so učinkovita?

na vrtu13.06.2017

PREVERI

Naravna pomoč z angeliko, nasveti Mete Maček

Pri angeliki je uporabna cela rastlina, najbolj pa korenine.

domača lekarna08.06.2017

PREVERI

LUNCH PAKET: polnjene paprike z ajdovo kašo in zelen...

Tudi polnjene paprike so lahko odličen lunch paket!

kuhajte z nami07.06.2017

PREVERI

LUNCH PAKET: grška solata v kozarcu, recept Mojce Cepuš

Odlična ideja za suh obrok, ki ga lahko vzamete kamorkoli s seboj.

kuhajte z nami07.06.2017

PREVERI

O različnih kulinarikah sveta, nasveti Marije Merljak

Tržič, mesto dobrih misli in želja!

marija svetuje01.06.2017

PREVERI

Vse o vrtnicah, nasveti Marije Merljak

Vrtnice, simbol Nove Gorice, za lepoto in užitek!

marija svetuje01.06.2017

PREVERI

File lososa v gorčični skorjici na sočni zelenjavi, ...

Gorčica je narejena iz gorčičnih semen, ki imajo številne zdravilne lastnosti.

kuhajte z nami31.05.2017

PREVERI

Piščančja solata na francoski način, recept Matjaža ...

V nekaterih predelih Azije so bila gorčična semena kot začimba uporabljena že pred 4000 leti.

kuhajte z nami31.05.2017

PREVERI

Sobni javor (Abutilon striatum Dicks. ex Lindl.), na...

Sobni javor je danes manj pogost in manj poznana rastlina

svetujemo29.05.2017

PREVERI

Kako se spopasti s polži na vrtu?, nasveti Stanke Fišer

Polže pobiramo zvečer, dve uri po sončnem zahodu in zgodaj zjutraj!

na vrtu29.05.2017

PREVERI

Polaganje in odstranjevanje tapet, nasveti Aleksandr...

Tapete, ki so že odšle v pozabo, so v modi!

svetujemo26.05.2017

PREVERI
NAGRADNA IGRA

Nagradna igra "Zbudi se, Slovenija!"

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Kuhajte v kuharskem tekmovanju "Mojca kuha"!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Zasejmo ljubezen!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ