Jutranje preizkušnje za Anjo Miklavčič in Majo Vučina!

V rubriki »Moje zdravo telo« ste gledalci tokrat izbirali med Anjo Miklavčič in Majo Vučina!



Maja in Anja sta se prejšnji teden znašli pred dokaj zahtevnimi nalogami, saj sta spoznavali sladki krompir in pripravljali jedi pred kamerami. Pogledali sta se tudi v ogledalo in nam v živo zaupali, kako se v ogledalu vidita, opravili pa sta tudi dvoboj na poligonu, kjer sta pod taktirko osebnega trenerja Gašperja Simčiča v 5 minutah morali opraviti kar največ krogov. Zmagovalka je bila Maja, ki je opravila 2 kroga, Anja pa je tudi dosegla odličen rezultat s krogom in pol. 

 

Anja Miklavčič je v akcijo "Moje zdravo telo" vstopila kot Anja Peternelj. Pred kratkim se je poročila, mladoporočenka pa si vroče želi postati tudi mamica. Če želi doseči ta cilj, mora izgubiti vsaj 15 kilogramov, saj jo ta teža loči do nadaljevanja zdravljenja neplodnosti zaradi sindroma policističnih jajčnikov. "Na oddajo "Moje zdravo telo" sem se prijavila zato, ker nujno potrebujemo strokovno pomoč. Kljub službeni in študijski obveznosti bi rada spoznala, kako v svoj temo življenja lahko vpeljem zdravo prehrano in telovadbo. Zaradi nezadovoljstva s svojim videzom in težavo z zanositvijo, sem se trdno odločila, da temu naredim ta trenutek "KONEC" in naredim nekaj koristnega zase, da bo moje telo lepo, aktivno in da bom lahko končno brez ovinkarjenja rekla, da sem lepa. ", pravi Anja. 

 

Maja Vučina je mojstrica ličenja, "make-up artistka", ki izdeluje tudi lastno naravno kozmetiko. Pravi, da se je na akcijo zdravo telo sem se prijavila zato, ker si je želela osebne spremembe in razrešiti stvari, ki so se ji nabirale že leta in leta. Maja nam je omenila, da želi premagati strahove, ki jo mučijo, zato si v življenju zastavlja izzive.  "Ker sem si priznala, da potrebujem pomoč pri tem, je bila ta akcija na mestu. Ker želim zapreti stara vrata in odpreti nova, predvsem v zdravo prihodnost.", pravi Maja. 

 

O Maji  in  Anji  ste že odločali tudi vi, gledalci in gledalke, kdo bo ostal v akciji »Moje zdravo telo« bo znano v ponedeljek!

 

Kljub temu, da bo eden od tekmovalcev izločen iz akcije, to še ne pomeni, da bo stopila s poti zdravja in zdravega načina življenja. Vsi tekmovalci so dobili kup nasvetov in napotkov, predpisana so jim bila tudi prehranska dopolnila za več mesecev. Še vedno jim bo na voljo nasvet strokovnjaka za vadbo, za prehrano in za psihološko podporo.

 

 

 

//

Kdo ostaja v akciji?

//

Sladki krompir in peteršilj, tekst in nasveti univ. dipl. biologinje Mateje Mavec

Ste vedeli, da lahko sladki krompir posadite tudi na svojem vrtu?



Sladki krompir (Ipomoea batatas)

 

Sladki krompir bomo v literaturi zaman iskali v družini razhudnikovk, kamor spada krompir, ki ga gojimo pri nas. Sladki krompir je namreč rastlina iz družine slakovk (Convolvulaceae) v katero spada tudi njivski slak (Convolvulus arvensis), ki ima sicer lepe cvetove vendar je tudi pogost in nadležen plevel.

 

Sladki krompir je trajnica, njegova domovina so tropski predeli Amerike. V nasprotju s slakom, v tleh ne bomo našli dolge korenine temveč zadebeljenje, s škrobom bogate gomolje, ki so na obeh koncih zašiljeni. Lupina je rumene ali rdeče barve, meso pa je belo, rumeno ali oranžno. Če ga prerežemo, se pocedi bel mleček.

 

Lahko ga uživamo surovega ali ga pripravljamo kot krompir. Iz njega izdelujejo tudi moko, alkohol in sirup. Zaradi sladkega okusa je odličen za pripravo sladic, pogosto pa se znajde tudi na jedilniku strun, voluharjev in miši.

 

V Evropo so sladki krompir prinesli v 16. stoletju. Iz njegovega latinskega imena "batatas" izvira angleško ime za krompir "potato" oziroma italijansko "patata". Danes največ sladkega krompirja pridelajo v Srednji in Južni Ameriki, Tajski, Japonski in Indoneziji. Ponekod je to glavni prehranski proizvod. 

 

Kupimo ga lahko v bolje založenih živilskih trgovinah in čeprav je tropska rastlina, ga lahko pri nas tudi gojimo. Gomolje nakalimo tako, da jih do polovice potopimo v vodo. Poganjke s koreninami čez čas ločimo od gomolja in jih na prosto posadimo maja. Pri zrelih rastlinah se iz poškodovanega stebla cedi bel mleček. Gomolje pobiramo od avgusta do oktobra. 

 

Obstaja več sort sladkega krompirja in nekatere izmed njih krasijo tudi cvetlične lonce. Zaradi čudovitih oblik in barv listov je sladki krompir dobrodošla popestritev gredic in balkonskih zasaditev. Ob tem velja opozoriti, da gomolji zavzamejo v posodah veliko prostora. Če jim ga namenimo premalo, bodo plastična korita hitro počila. Tudi okrasne sorte imajo užitne gomolje ampak le, če smo bili previdni z uporabo gnojil in sredstev za varstvo rastlin.

 

 

Peteršilj (Petroselinum crispum)

 

Peteršilj je dvoletnica iz družine kobulnic (Apiaceae). Prihaja iz Sredozemlja vendar je kultivirana po celem svetu.

 

Čeprav so bili v srednjem veku ljudje prepričani, da rastlina prinaša nesrečo je danes pogosta in dobrodošla rastlina na vrtnih gredicah. Dober sosed je paradižniku, redkvici, poru in čebuli, saj odganja porovo in čebulno muho. 

 

Na vrt sejemo gladkolistni in kodrolistni peteršilj ter korenasti peteršilj, ki ima močnejši koren. Pri vseh je uporabna cela rastlina - listi in stebla za začimbo jedi in dekoracijo krožnikov, korenina pa kot sestavni del jušne zelenjave. 

 

Peteršilj je močan diuretik, kar pomeni, da pospešuje izločanje vode iz telesa. Prav tako povečuje izločanje želodčnega soka, preprečuje napenjanje in deluje kot sredstvo, ki pospešuje menstruacijo. Včasih se je uporabljal tudi kot afrodiziak. Je bogat vir vitamina C in antioksidantov in ob zmerni uporabi zelo uporabno zelišče. 

 

Žvečenje listov močno izboljša ustni zadah. Uporaben je tudi proti ušem, bolham in garjam. Pomagal naj bi pri nervozi, pomanjkanju teka in slabosti med vožnjo. 

 

Večje doze eteričnega olja peteršilja so zaradi miristicina in apiola strupene, ker dražijo notranje organe, povzročajo degeneracijo jeter in motnje v krvnem obtoku. Izogibati se ga je treba med nosečnostjo, ker lahko povzroča splav ali pri akutnem vnetju ledvic. 

 

 

Tudi peteršilj se lahko, tako kot sladki krompir, uporabi za dekoracijo cvetličnih nasadov. Skupaj z drugimi zelišči lahko ustvarimo čudovite kombinacije in si okrasimo polico kuhinjskega okna.

 

Viri:

Cortese D. 2009. Peteršilj. Delo, d. d..
http://www.delo.si/clanek/93407?search=Pi.%20K. (3. jul. 2015)

Martinčič A., Wraber T., Jogan N., Podobnik A., Turk B., Vreš B., Ravnik V., Frajman B., Strgulc Krajšek S., Trčak B., Bačič T., Fischer M. A., Eler K., Surina B. 2007. Mala flora Slovenije: ključ za določanje praprotnic in semenk. Ljubljana, Tehniška založba Slovenije: 967 str.

Miš Strgar M. 2012. Sladki krompir – na krožniku ali v koritu. Arboretum Volčji Potok.
https://arboretumvolcjipotok.wordpress.com/2012/04/10/sladki-krompir-na-krozniku-ali-v-koritu/ (3. jul. 2015)

Ogorelec A. 2010. Sladki krompir ali batata. Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana.
http://lj.kgzs.si/Portals/1/2013%20-%20novice/sladki%20krompir.pdf (3. jul. 2015)

Petauer T. 1993. Leksikon rastlinskih bogastev. 1. izdaja. Ljubljana, Tehniška založba Slovenije: 684 str.

Spohn M., Aichele D., Lovka M. 2011. Kaj neki tu cveti? S fotografijami: zanesljivo prepoznavanje po barvi. Založba Narava: 447 str.

 

 

 

//

Peteršilj in sladki krompir!

//

ANJIN POPEČEN SLADKI KROMPIR

Jed, ki jo je pripravila kandidatka akcije Moje zdravo telo Anja Peternelj.

Količina Sestavine
POTREBUJEMO 
2 sladka krompirja
malo peteršilja
malo soli
malo masla za praženje 
   

 

 

Sladki krompir prvo nekaj minuti kuhate v osoljeni vodi, da se rahlo zmehča. Nasekljajte peteršilj. Koščke sladkega krompirja popražite v ponvi na maslu in ga potresite s peteršiljem. Jed ponudite skupaj s piščančjimi nabodali. 

 

 

//

Sladki krompir!

//

Nega pisanih ciklam

Nasvete je pripravila Melita Miš iz Arboretuma Volčji Potok

zanimivo05.10.2018

PREVERI

Ideja za izlet

Popotnica in blogerka Nina Kogej

zanimivo28.09.2018

PREVERI

Dobro jutro v Pivki

Nadja in Marija Merljak kuhata in svetujeta o uporabnosti marmelad

marija svetuje28.09.2018

PREVERI

kuhajte z nami27.09.2018

PREVERI

Culice s sadjem in pulpo oz. marmelado

Recept je pripravila dr. Metka Paragi

kuhajte z nami27.09.2018

PREVERI

Pita s pulpo ali marmelado in pinjolami

Recept je pripavila dr. Matka Paragi

kuhajte z nami27.09.2018

PREVERI

Pirini kosmiči v kokosovem mleku

Recept je pripravil Sašo Šketa

moje zdravo telo27.09.2018

PREVERI

Jesenska krepitev imunskega sistema

Nasvete je pripravila Jožica Bajc Pivec

domača lekarna26.09.2018

PREVERI

Nasvet za vikend izlet

Solčavska panoramska pot

svetujemo21.09.2018

PREVERI

Grške dobrote

Recepte je izbral kuharski mojster Boštjan Palčič

kuhajte z nami21.09.2018

PREVERI

Čaj iz listov materine dušice in poprove mete

Nasveti poznavalke zelišč Metke Maček

domača lekarna12.09.2018

PREVERI

Fuksije, plešoče lepotice

Svetoval nam je dr. Jože Bavcon iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani

svetujemo07.09.2018

PREVERI

Sto in ena jed z jabolki

Recepte je pripravila Ana Žontar Kristanc

kuhajte z nami07.09.2018

PREVERI

kuhajte z nami26.06.2018

PREVERI

Poletni lubenični jagodni sok

Recept Ane Žontar Kristanc

kuhajte z nami15.06.2018

PREVERI

ZELENI NAMAZ Z RUKOLO

Recept dr. Metke Paragi

kuhajte z nami01.06.2018

PREVERI

HITRI SLANI ZVITKI Z RUKOLO

Recept dr. Metke Paragi

kuhajte z nami01.06.2018

PREVERI

DOBRNA - zelena spomladanska svežina

S terensko ekipo oddaje Dobro jutro smo bili na Dobrni.

marija svetuje22.05.2018

PREVERI

kuhajte z nami09.05.2018

PREVERI

Ričota s svežim hrenom

RECEPT KUHARJA JAKE

kuhajte z nami23.03.2018

PREVERI

kuhajte z nami23.03.2018

PREVERI

Hitra in zdrava gibanica

Recept Anje Pristavec

kuhajte z nami09.01.2018

PREVERI

VZHAJAN ADVENTNI VENČEK

Recept dr. Metke Paragi

kuhajte z nami22.12.2017

PREVERI

dr. Štrukelj: krepitev imunskega sistema

Poskrbite, da boste okrepili svoj imunski sistem z napitki, ki jih priporoča dr. Štrukelj.

dr strukelj20.12.2017

PREVERI

Ričet

Recept Lojzeta Čopa

kuhajte z nami13.12.2017

PREVERI

Praznično ajdovo darilo

Recept Lojzeta Čopa

kuhajte z nami13.12.2017

PREVERI

Bizeljski ajdov kolač

Recept Zdravke Kampijut (Društvo kmetic Brežice)

kuhajte z nami08.12.2017

PREVERI

Crème brûlée z jogurtom

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Korenčkova pena

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Kruhov puding

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Repa krhljanka

Recept Bože Kete

kuhajte z nami29.11.2017

PREVERI

Malo boljši humus

Recept Marka Čurina

kuhajte z nami23.11.2017

PREVERI

Presni ježki

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

Tortica Sofya Agnessa

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

Dve juhi na en mah ali polenta z bučno juho

Recept skupine Polentarji in buče iz OŠ Dornberk

kuhajte z nami17.11.2017

PREVERI

Ješprenka z repo tropinko ali repinka

Recept Noninih vajencev iz OŠ Dornberk

kuhajte z nami17.11.2017

PREVERI

Prebranec chilli con carne

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Piščančji golaž Tikka masala

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Korenčkova juha s karijem

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Pesin sladoled

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Pesino malinova torta

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Čokoladne pesine kroglice

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Juha iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Polpeti iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Sok iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Recept za frtaljo z zejem

Recept Mirele Peresin

kuhajte z nami08.11.2017

PREVERI

Roza rižota

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami25.10.2017

PREVERI

Pečena gomoljasta zelenjava

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami11.10.2017

PREVERI

Bučni njoki (za štiri osebe)

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami11.10.2017

PREVERI

Veganski tiramisu

Recept Žane Jakop

kuhajte z nami21.09.2017

PREVERI

Sončni džem z melono

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami20.09.2017

PREVERI

Čolničasta tradeskancija

Nasveti dr. Jožeta Bavcona

svetujemo15.09.2017

PREVERI

Kumaričin namaz

Recept Matjaža Cotiča

kuhajte z nami13.09.2017

PREVERI

Kumarična juha

Recept Matjaža Cotiča

kuhajte z nami13.09.2017

PREVERI

Vzdrževanje pralnega stroja

Nasveti Polone Lesjak, višje inženirke v razvoju pralnih strojev Gorenje

svetujemo08.09.2017

PREVERI

O čem poje Despacito?

Naslov Despacito pomeni »zelo počasi

zanimivo06.09.2017

PREVERI

kuhajte z nami06.09.2017

PREVERI

Sobni javor (Abutilon striatum Dicks. ex Lindl.), na...

Sobni javor je danes manj pogost in manj poznana rastlina

svetujemo29.05.2017

PREVERI

Polaganje in odstranjevanje tapet, nasveti Aleksandr...

Tapete, ki so že odšle v pozabo, so v modi!

svetujemo26.05.2017

PREVERI