Sladki krompir in peteršilj, tekst in nasveti univ. dipl. biologinje Mateje Mavec

Ste vedeli, da lahko sladki krompir posadite tudi na svojem vrtu?



Sladki krompir (Ipomoea batatas)

 

Sladki krompir bomo v literaturi zaman iskali v družini razhudnikovk, kamor spada krompir, ki ga gojimo pri nas. Sladki krompir je namreč rastlina iz družine slakovk (Convolvulaceae) v katero spada tudi njivski slak (Convolvulus arvensis), ki ima sicer lepe cvetove vendar je tudi pogost in nadležen plevel.

 

Sladki krompir je trajnica, njegova domovina so tropski predeli Amerike. V nasprotju s slakom, v tleh ne bomo našli dolge korenine temveč zadebeljenje, s škrobom bogate gomolje, ki so na obeh koncih zašiljeni. Lupina je rumene ali rdeče barve, meso pa je belo, rumeno ali oranžno. Če ga prerežemo, se pocedi bel mleček.

 

Lahko ga uživamo surovega ali ga pripravljamo kot krompir. Iz njega izdelujejo tudi moko, alkohol in sirup. Zaradi sladkega okusa je odličen za pripravo sladic, pogosto pa se znajde tudi na jedilniku strun, voluharjev in miši.

 

V Evropo so sladki krompir prinesli v 16. stoletju. Iz njegovega latinskega imena "batatas" izvira angleško ime za krompir "potato" oziroma italijansko "patata". Danes največ sladkega krompirja pridelajo v Srednji in Južni Ameriki, Tajski, Japonski in Indoneziji. Ponekod je to glavni prehranski proizvod. 

 

Kupimo ga lahko v bolje založenih živilskih trgovinah in čeprav je tropska rastlina, ga lahko pri nas tudi gojimo. Gomolje nakalimo tako, da jih do polovice potopimo v vodo. Poganjke s koreninami čez čas ločimo od gomolja in jih na prosto posadimo maja. Pri zrelih rastlinah se iz poškodovanega stebla cedi bel mleček. Gomolje pobiramo od avgusta do oktobra. 

 

Obstaja več sort sladkega krompirja in nekatere izmed njih krasijo tudi cvetlične lonce. Zaradi čudovitih oblik in barv listov je sladki krompir dobrodošla popestritev gredic in balkonskih zasaditev. Ob tem velja opozoriti, da gomolji zavzamejo v posodah veliko prostora. Če jim ga namenimo premalo, bodo plastična korita hitro počila. Tudi okrasne sorte imajo užitne gomolje ampak le, če smo bili previdni z uporabo gnojil in sredstev za varstvo rastlin.

 

 

Peteršilj (Petroselinum crispum)

 

Peteršilj je dvoletnica iz družine kobulnic (Apiaceae). Prihaja iz Sredozemlja vendar je kultivirana po celem svetu.

 

Čeprav so bili v srednjem veku ljudje prepričani, da rastlina prinaša nesrečo je danes pogosta in dobrodošla rastlina na vrtnih gredicah. Dober sosed je paradižniku, redkvici, poru in čebuli, saj odganja porovo in čebulno muho. 

 

Na vrt sejemo gladkolistni in kodrolistni peteršilj ter korenasti peteršilj, ki ima močnejši koren. Pri vseh je uporabna cela rastlina - listi in stebla za začimbo jedi in dekoracijo krožnikov, korenina pa kot sestavni del jušne zelenjave. 

 

Peteršilj je močan diuretik, kar pomeni, da pospešuje izločanje vode iz telesa. Prav tako povečuje izločanje želodčnega soka, preprečuje napenjanje in deluje kot sredstvo, ki pospešuje menstruacijo. Včasih se je uporabljal tudi kot afrodiziak. Je bogat vir vitamina C in antioksidantov in ob zmerni uporabi zelo uporabno zelišče. 

 

Žvečenje listov močno izboljša ustni zadah. Uporaben je tudi proti ušem, bolham in garjam. Pomagal naj bi pri nervozi, pomanjkanju teka in slabosti med vožnjo. 

 

Večje doze eteričnega olja peteršilja so zaradi miristicina in apiola strupene, ker dražijo notranje organe, povzročajo degeneracijo jeter in motnje v krvnem obtoku. Izogibati se ga je treba med nosečnostjo, ker lahko povzroča splav ali pri akutnem vnetju ledvic. 

 

 

Tudi peteršilj se lahko, tako kot sladki krompir, uporabi za dekoracijo cvetličnih nasadov. Skupaj z drugimi zelišči lahko ustvarimo čudovite kombinacije in si okrasimo polico kuhinjskega okna.

 

Viri:

Cortese D. 2009. Peteršilj. Delo, d. d..
http://www.delo.si/clanek/93407?search=Pi.%20K. (3. jul. 2015)

Martinčič A., Wraber T., Jogan N., Podobnik A., Turk B., Vreš B., Ravnik V., Frajman B., Strgulc Krajšek S., Trčak B., Bačič T., Fischer M. A., Eler K., Surina B. 2007. Mala flora Slovenije: ključ za določanje praprotnic in semenk. Ljubljana, Tehniška založba Slovenije: 967 str.

Miš Strgar M. 2012. Sladki krompir – na krožniku ali v koritu. Arboretum Volčji Potok.
https://arboretumvolcjipotok.wordpress.com/2012/04/10/sladki-krompir-na-krozniku-ali-v-koritu/ (3. jul. 2015)

Ogorelec A. 2010. Sladki krompir ali batata. Kmetijsko gozdarski zavod Ljubljana.
http://lj.kgzs.si/Portals/1/2013%20-%20novice/sladki%20krompir.pdf (3. jul. 2015)

Petauer T. 1993. Leksikon rastlinskih bogastev. 1. izdaja. Ljubljana, Tehniška založba Slovenije: 684 str.

Spohn M., Aichele D., Lovka M. 2011. Kaj neki tu cveti? S fotografijami: zanesljivo prepoznavanje po barvi. Založba Narava: 447 str.

 

 

 

//

Peteršilj in sladki krompir!

//

ANJIN POPEČEN SLADKI KROMPIR

Jed, ki jo je pripravila kandidatka akcije Moje zdravo telo Anja Peternelj.

Količina Sestavine
POTREBUJEMO 
2 sladka krompirja
malo peteršilja
malo soli
malo masla za praženje 
   

 

 

Sladki krompir prvo nekaj minuti kuhate v osoljeni vodi, da se rahlo zmehča. Nasekljajte peteršilj. Koščke sladkega krompirja popražite v ponvi na maslu in ga potresite s peteršiljem. Jed ponudite skupaj s piščančjimi nabodali. 

 

 

//

Sladki krompir!

//

MAJIN ZELENI SMUTI S SLADKIM KROMPIRJEM IN OREHI in KREMNA JUHA S SLADKIM KROMPIRJEM

Jed, ki jo je pripravila kandidatka akcije Moje zdravo telo Maja Vučina.

Količina Sestavine
 ZA SMUTI POTREBUJEMO: 
surovi sladki krompir
2 žlici orehov
1 banana 
ščepec  cimeta
ščepec  vanilijevega ekstrakta 
1/2 glave zelene solate 
3 dl mandljevega mleka 

 

 
ZA JUHO POTREBUJEMO: 
2 žlički olivnega olja 
1/2 skodelice šalotke
3 skodelice na kocke narezanega sladkega krompirja
1 1/2 skodelice na kocke narezanega in olupljenega korenčka
1 žlica naribanega ingverja
2 žlički karija
3 skodelice piščančje jušne osnove
pol žličke soli 
1 jajce 
malo  nasekljanega peteršilja 

 

 

 

Za juho na olju prepražimo šalotko, dokler se ne zmehča. Dodamo sladki krompir, korenček, ingver in kari. Podušimo 2 minuti. Dodamo piščančjo jušno osnovo in na nizkem ognju kuhamo 25 minut oziroma dokler se zelenjava ne zmehča. Juho pretlačimo in jo serviramo s prepraženim stepenim jajcem, ki smo mu dodali peteršilj. 

 

Vse sestavine za smuti skupaj zmešamo v mešalniku in postrežemo. 

 

 

//

Sladki krompir!

//

Ričet

Recept Lojzeta Čopa

kuhajte z nami13.12.2017

PREVERI

Praznično ajdovo darilo

Recept Lojzeta Čopa

kuhajte z nami13.12.2017

PREVERI

Bizeljski ajdov kolač

Recept Zdravke Kampijut (Društvo kmetic Brežice)

kuhajte z nami08.12.2017

PREVERI

Crème brûlée z jogurtom

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Korenčkova pena

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Kruhov puding

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Repa krhljanka

Recept Bože Kete

kuhajte z nami29.11.2017

PREVERI

Malo boljši humus

Recept Marka Čurina

kuhajte z nami23.11.2017

PREVERI

Presni ježki

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

Tortica Sofya Agnessa

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

Dve juhi na en mah ali polenta z bučno juho

Recept skupine Polentarji in buče iz OŠ Dornberk

kuhajte z nami17.11.2017

PREVERI

Ješprenka z repo tropinko ali repinka

Recept Noninih vajencev iz OŠ Dornberk

kuhajte z nami17.11.2017

PREVERI

Prebranec chilli con carne

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Piščančji golaž Tikka masala

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Korenčkova juha s karijem

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Pesin sladoled

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Pesino malinova torta

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Čokoladne pesine kroglice

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Juha iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Polpeti iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Sok iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Recept za frtaljo z zejem

Recept Mirele Peresin

kuhajte z nami08.11.2017

PREVERI

Roza rižota

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami25.10.2017

PREVERI

Pečena gomoljasta zelenjava

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami11.10.2017

PREVERI

Bučni njoki (za štiri osebe)

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami11.10.2017

PREVERI

Veganski tiramisu

Recept Žane Jakop

kuhajte z nami21.09.2017

PREVERI

Sončni džem z melono

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami20.09.2017

PREVERI

Čolničasta tradeskancija

Nasveti dr. Jožeta Bavcona

svetujemo15.09.2017

PREVERI

Kumaričin namaz

Recept Matjaža Cotiča

kuhajte z nami13.09.2017

PREVERI

Kumarična juha

Recept Matjaža Cotiča

kuhajte z nami13.09.2017

PREVERI

Vzdrževanje pralnega stroja

Nasveti Polone Lesjak, višje inženirke v razvoju pralnih strojev Gorenje

svetujemo08.09.2017

PREVERI

O čem poje Despacito?

Naslov Despacito pomeni »zelo počasi

zanimivo06.09.2017

PREVERI

kuhajte z nami06.09.2017

PREVERI

Sobni javor (Abutilon striatum Dicks. ex Lindl.), na...

Sobni javor je danes manj pogost in manj poznana rastlina

svetujemo29.05.2017

PREVERI

Polaganje in odstranjevanje tapet, nasveti Aleksandr...

Tapete, ki so že odšle v pozabo, so v modi!

svetujemo26.05.2017

PREVERI
NAGRADNA IGRA

Kuhajte v kuharskem tekmovanju "Mojca kuha"!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Zasejmo ljubezen!

Pravila nagradnih iger
SODELUJ
NAGRADNA IGRA

Nagradna igra "Zbudi se, Slovenija!"

Pravila nagradnih iger
SODELUJ