Udeleženci akcije "Moje zdravo telo" pod drobnogledom naše strokovne ekipe!

Strokovni sodelavki Urška Bizjak Ogrinc, dr. med,. in Sabina Senčar, dr. med., o zdravem življenju!Naši strokovni sodelavki akcije "Moje zdravo telo",  Urška Bizjak Ogrinc, dr. med,. in Sabina Senčar, dr. med., sta v studiu pod drobnogled vzeli udeležence akcije! 

 

Stanka, Maja, Sebastjan, Anja, Dragica in Mojca se bodo v prihodnjih dneh držali posebnega jedilnika, vendar ga bodo sestavili tudi iz najljubših jedi!  Dr. Senčar namreč svetuje, da dieta ni prisila, temveč nekaj, kar je del našega življenja. Tako jo bomo tudi lažje vključili  v naše življenje in stopili na pot zdravja! 

 

Še več koristnih nasvetov - npr. ali se lahko ubranimo nepotrebnih sprehodov do hladilnika, kako čustva delujejo na naše prehranjevanje in ali se debelost skriva tudi v boleznih ščitnice boste izvedeli s klikom na video! 

 

Pripravila: T. B. 

 

 

//

Ob ponedeljkih ne zamudite nasvetov akcije "Moje zdravo telo"!

//

Šest udeležencev akcije "Moje zdravo telo" je že začelo z vadbo!

Vseh 6 udeležencev akcije "Moje zdravo telo" se je pogumno podalo na prvi trening!Začelo se je zares! 6 udeležencev akcije "Moje zdravo telo" že pridno vadi in trenira pod taktirko osebnega trenerja Gašperja Simčiča! Vaje so se najprej začele s pravilnim dihanjem, ki aktivira globoke trebušne mišice in telo oskrbi s prepotrebnim kisikom. Sledil je motorični test, kjer je Gašper preverjal, koliko motoričnega znanja imajo kandidati in kako pravilno izvajajo vaje. Sledila je vadba na bazenu, saj udeleženci akcije nosijo precej odvečne teže, ki ob naporih obremenjuje sklepe. Vadba v vodi zmanjšuje možnosti poškodb, poleg tega pa je tudi zabavna in so jo naši udeleženci dobro sprejeli! Je pa moral naš trener malo tudi povdigniti glas... Zakaj? Oglejte si priložen posnetek! 

 

Mojca, Stanka, Sebastjan, Anja, Maja in Dragica - držimo pesti za vas in verjamemo v vas! Naj bodo tudi prihodnje vaje tako prijetne, kajti začelo se je čisto zares. V prihodnjih tednih boste morali vaditi vsaj 4X tedensko! Držimo pesti! 

 

Pripravila: T.B. 

//

Spremljajte nasvete akcije "Moje zdravo telo"!

//

Predstavljamo ekipo strokovnjakov, ki bo poskrbela za udeležence akcije "Moje zdravo telo!"

Akcija zdravja in oblikovanja telesa oddaje Dobro jutro!

Predstavljamo ekipo strokovnjakov, ki bo skrbela za udeležence akcije "Moje zdravo telo"! Zdravnici Sabina Senčar, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, zdravnica splošne prakse in psihoterapevtka, mag. Urška Bizjak Ogrinc, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farmacije in osebni trener Gašper Simčič so tisti, ki bodo pomagali, vodili in klesali!

 

Obe zdravnici v akciji »moje zdravo telo« skupaj vodita ambulanto Juna, ambulanto za ginekologijo in porodništvo, ambulanto, ki skrbi za kakovostno življenje žensk. Ukvarjata se predvsem z laserskim in hormonskim zdravljenjem najrazličnejših težav, ki pestijo ženske po 40. letu.

 

Mag. Urška Bizjak Ogrinc, dr. med., pravi, da je glavni cilj zdravljenja izboljšati kakovost življenja z izboljšanjem življenjskega sloga in pomagati na čim bolj naraven način, zato si pri  zdravljenju pomaga tudi z akupunkturo. »Kako ženskam pomagati velikokrat črpam iz svojih lastnih izkušenj. Tudi sama svoje težave rada rešujem na naraven način, ukvarjam se z jogo kolikor mi čas dopušča, kajti v prvi vrsti sem mama treh otrok, dveh najstnikov in enega osemletnika. Z možem želiva z načinom prehranjevanja in predvsem s tem, da doma veliko kuhamo in se gibamo na svežem zraku pri otrocih dati vzgled in jih naučiti, da se bodo znali prehranjevati v prihodnje čim bolj normalno, zdravo in da bi imeli lep odnos do narave.«, pravi Bizjak Ogrinčeva.

 

Sabina Senčar, dr. med., pa je zapisala: »Moja prva želja, ki se jo spominjam je bila, da bi imela psa, mačko ali katerokoli žival. Želela sem si tudi kotalke. Kasneje so bile moje želje veliko bolj zapletene, v času pubertete povezane predvsem z ljubeznijo. Želela sem postati zdravnica in izumiti kaj tako pomembnega kot je aspirin. Korak za korakom sem našla ljubezen svojega življenja, in tudi postala zdravnica, končno sem si ustvarila veliko družino, ki vsebuje veliko otrok in psičko. Moja svoboda je v tem, da sem z ljudmi, s katerimi sem rada in nisem s tistimi, s katerimi nisem rada. Pot do svobode ni lahka. Da jo prehodiš, obrabiš precej različnih čevljev. Morda od tod izvira ženska kultna navezanost na čevlje. Tako kot za dom, velja tudi za službo: svoboda je delati to, kar delaš rad. Rada delam z ljudmi. Imela sem veliko srečo in svobodo izbirati sodelavce, s katerimi delam. Ni medicine brez navdiha in izkušenj, ki jih dobiš z delom. Aspirina nisem izumila, ker je bil že zdavnaj izumljen. Pot do izpolnitve želja in svobode je dolga in sploh ni lahka. Morda se mi je nabralo dovolj čevljev, da si izpolnim še kakšno željo.«

 

Prof. dr. Borut Štrukelj ima že dlje časa rubriko v oddaji Dobro jutro z naslovom "Dr. Štrukelj", kjer uspešno svetuje gledalkam in gledalcem s področja farmacije. Na vprašanje, ali bo kdaj obstajala čudežna tabletka za hujšanje, odgovarja: »Hujšanje s pomočjo tablet je želja mnogih uporabnikov, kakor tudi farmacevtskih družb. Čeprav vsak dan odkrivamo nove mehanizme delovanja človeškega telesa in smo nekako že blizu odkritju spojin, ki bi lahko delovale kot shujševalna sredstva, pa bo verjetno človeški organizem vedno našel neko stransko pot, da spojina ne bo delovala, ali pa bo toksična za naše telo. Glede dodatkov pri hujšanju: ja, lahko pomagajo, a vedeti je treba, da  moramo korenito spremeniti prehranske in gibalne navade, ki nam morajo priti v vsakdanje življenje. Brez redukcije kalorij in povečanega gibanja pač še ne gre. In tu si lahko pomagamo z dodatki v obliki vlaknin, s polifenolnimi rastlinskimi dodatki (zeleni čaj, izvleček borovnice, iglavcev..) in rastlinskimi izvlečki, ki vsebujejo kofein. Le ta nam pomaga pri premagovanju lakote, obenem pa aktivira delovanje telesa. Seveda pa tudi s temi pripravki samimi, brez dodatnega napora, ne bo šlo. Čudežnih pripravkov žal ni, kljub zavajajočim reklamam.«

O sebi pa je zapisal: »Moj moto je: »Naj ti bo služba hobi in hobi služba obenem!!!« Tako z lahkoto premagujem veliko problemov, saj sem aktiven na različnih institucijah doma in v svetu. Sem izrazito jutranji človek, na fakulteto  grem že ob 4h do 5h, če se le da. V prostem času tečem, rad hodim v naravo, veliko smučam, plavam, sem večni optimist.«

 

Osebni trener Gašper Simčič pa je zapisal: »Najprej bi rad povedal, da se vsi zavedamo, kako velik delež ima prehrana pri preobrazbi telesa, vendar nikakor ne smemo pozabiti na gibanje. Z gibanjem, krepitvijo in krepitvijo kardiovaskularnega sistema bomo do zadanega cilja prišli hitreje in predvsem veliko bolj zdravo. Pri vsakem izmed izbrancev bo pristop individualen, saj gre za posameznike z različno zgodovino gibanja, starostjo, sposobnostjo ... Vsekakor bom stremel k varni vadbi, šele na drugem mestu bo funkcionalnost vadbe same. Osebno nisem podpornik diet, prej jedilnikov. Torej način prehranjevanja, ki ničesar ne odreka, temveč poskrbi, da človek je zdravo in ima dovolj energije za vsakodnevna opravila. Stremeli bomo k temu, da bodo udeleženci popravili svoj način prehranjevanja, ga razumeli in z užitkom pripravljali obroke. Običajno so največji problem sladkorji in industrijsko predelana hrana. Tukaj bo temu potrebno nameniti največ energije. Sadje, kot vir vitaminov in mineralov, ne bi izključeval, predvsem omejil in vključil v dopoldansko prehranjevanje.

Najnovejše študije dokazujejo, da so bile prehranske smernice, ki so vladale zadnjih 30 let, zgrešene. Ogljikovi hidrati, pri našem načinu življenja, ne bi smele predstavljati tolikšnega dežela v prehrani, kot ga. Moje vodilo v življenju je, da uživaj, se sprosti in delaj tisto, kar te veseli. Od tega ne bomo imeli koristi samo mi, temveč tudi ljudje, ki jih srečujemo pri svojem delu.

V prostem času, ko ne delam s strankami, se družim s prijatelji, športam (različni športi) in uživam v življenju. Trenutno sem samski, brez otrok.«

 

 

To je naša sanjska ekipa! Sedaj ste na vsti vi, gledalke in gledalci! 

 

 

 

 

 

//

Akcija oddaje Dobro jutro "Moje zdravo telo"!

//

Velikonočne dobrote

Recepti Metke Paragi

kuhajte z nami19.04.2019

PREVERI

Jedi s konopljo

Recepti Boštjana Palčiča

kuhajte z nami12.04.2019

PREVERI

kuhajte z nami03.04.2019

PREVERI

Sveže testenine in italijanska sladica

Če domačnost je res domača, nam sreča obraz obrača.

kuhajte z nami21.03.2019

PREVERI

Tinktura za znižanje visokega krvnega tlaka

Dr. Štrukelj svetuje o krvnem tlaku

dr strukelj18.03.2019

PREVERI

Jedi za razstrupljanje

Spomladanske jedi za razstrupljanje.

kuhajte z nami17.03.2019

PREVERI

Črni teloh (Helleborus niger)

Nasvete je pripravila Andreja Pogačar Špenko, univ. dipl. inž. agr.

svetujemo07.02.2019

PREVERI

Silvestrski prigrizki

Recepte je pripravila dr. Metka Paragi

kuhajte z nami31.12.2018

PREVERI

Silvestrska pojedina

Recepte je pripravil Lojze Čop

kuhajte z nami28.12.2018

PREVERI

Vroč zimski čaj z ingverjem

Če dovolj vroč napitek ni, ga ingver pogreje in poživi.

kuhajte z nami17.12.2018

PREVERI

Božični cvet z ingverjem in marelično marmelado

Recepte je pripravila dr. Metka Paragi

kuhajte z nami17.12.2018

PREVERI

Hitra zimska juha z ingverjem

Recepte je pripravila dr. Metka Paragi

kuhajte z nami17.12.2018

PREVERI

Jedi brez mesa

Recepte je pripravila Anja Žontar Kristanc

kuhajte z nami10.12.2018

PREVERI

Sladke testenine z makom

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami16.11.2018

PREVERI

Vsestranske krizanteme

Nasvete je pripravila Andreja Pogačar Špenko, inženirka agronomije

svetujemo30.10.2018

PREVERI

Bananini duhci z belo čokolado

Recept je pripravila Ana Žontar Kristanc

kuhajte z nami29.10.2018

PREVERI

Mesna obara s krompirjevimi duhci

Recept je pripravila Ana Žontar Kristanc

kuhajte z nami29.10.2018

PREVERI

Kvašene bučke za noč čarovnic

Recept je pripravila Ana Žontar Kristanc

kuhajte z nami29.10.2018

PREVERI

svetujemo22.10.2018

PREVERI

Domač energijski napitek

Recepte je pripravila dr. Metka Paragi

kuhajte z nami19.10.2018

PREVERI

kuhajte z nami19.10.2018

PREVERI

kuhajte z nami19.10.2018

PREVERI

Nega pisanih ciklam

Nasvete je pripravila Melita Miš iz Arboretuma Volčji Potok

zanimivo05.10.2018

PREVERI

Ideja za izlet

Popotnica in blogerka Nina Kogej

zanimivo28.09.2018

PREVERI

Dobro jutro v Pivki

Nadja in Marija Merljak kuhata in svetujeta o uporabnosti marmelad

marija svetuje28.09.2018

PREVERI

kuhajte z nami27.09.2018

PREVERI

Culice s sadjem in pulpo oz. marmelado

Recept je pripravila dr. Metka Paragi

kuhajte z nami27.09.2018

PREVERI

Pita s pulpo ali marmelado in pinjolami

Recept je pripavila dr. Matka Paragi

kuhajte z nami27.09.2018

PREVERI

Pirini kosmiči v kokosovem mleku

Recept je pripravil Sašo Šketa

moje zdravo telo27.09.2018

PREVERI

Jesenska krepitev imunskega sistema

Nasvete je pripravila Jožica Bajc Pivec

domača lekarna26.09.2018

PREVERI

Nasvet za vikend izlet

Solčavska panoramska pot

svetujemo21.09.2018

PREVERI

Grške dobrote

Recepte je izbral kuharski mojster Boštjan Palčič

kuhajte z nami21.09.2018

PREVERI

Čaj iz listov materine dušice in poprove mete

Nasveti poznavalke zelišč Metke Maček

domača lekarna12.09.2018

PREVERI

Fuksije, plešoče lepotice

Svetoval nam je dr. Jože Bavcon iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani

svetujemo07.09.2018

PREVERI

Sto in ena jed z jabolki

Recepte je pripravila Ana Žontar Kristanc

kuhajte z nami07.09.2018

PREVERI

kuhajte z nami26.06.2018

PREVERI

Poletni lubenični jagodni sok

Recept Ane Žontar Kristanc

kuhajte z nami15.06.2018

PREVERI

ZELENI NAMAZ Z RUKOLO

Recept dr. Metke Paragi

kuhajte z nami01.06.2018

PREVERI

HITRI SLANI ZVITKI Z RUKOLO

Recept dr. Metke Paragi

kuhajte z nami01.06.2018

PREVERI

DOBRNA - zelena spomladanska svežina

S terensko ekipo oddaje Dobro jutro smo bili na Dobrni.

marija svetuje22.05.2018

PREVERI

kuhajte z nami09.05.2018

PREVERI

Ričota s svežim hrenom

RECEPT KUHARJA JAKE

kuhajte z nami23.03.2018

PREVERI

kuhajte z nami23.03.2018

PREVERI

Hitra in zdrava gibanica

Recept Anje Pristavec

kuhajte z nami09.01.2018

PREVERI

VZHAJAN ADVENTNI VENČEK

Recept dr. Metke Paragi

kuhajte z nami22.12.2017

PREVERI

dr. Štrukelj: krepitev imunskega sistema

Poskrbite, da boste okrepili svoj imunski sistem z napitki, ki jih priporoča dr. Štrukelj.

dr strukelj20.12.2017

PREVERI

Ričet

Recept Lojzeta Čopa

kuhajte z nami13.12.2017

PREVERI

Praznično ajdovo darilo

Recept Lojzeta Čopa

kuhajte z nami13.12.2017

PREVERI

Bizeljski ajdov kolač

Recept Zdravke Kampijut (Društvo kmetic Brežice)

kuhajte z nami08.12.2017

PREVERI

Crème brûlée z jogurtom

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Korenčkova pena

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Kruhov puding

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Repa krhljanka

Recept Bože Kete

kuhajte z nami29.11.2017

PREVERI

Malo boljši humus

Recept Marka Čurina

kuhajte z nami23.11.2017

PREVERI

Presni ježki

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

Tortica Sofya Agnessa

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

Dve juhi na en mah ali polenta z bučno juho

Recept skupine Polentarji in buče iz OŠ Dornberk

kuhajte z nami17.11.2017

PREVERI

Ješprenka z repo tropinko ali repinka

Recept Noninih vajencev iz OŠ Dornberk

kuhajte z nami17.11.2017

PREVERI

Prebranec chilli con carne

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Piščančji golaž Tikka masala

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Korenčkova juha s karijem

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Pesin sladoled

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Pesino malinova torta

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Čokoladne pesine kroglice

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Juha iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Polpeti iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Sok iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Recept za frtaljo z zejem

Recept Mirele Peresin

kuhajte z nami08.11.2017

PREVERI

Roza rižota

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami25.10.2017

PREVERI

Pečena gomoljasta zelenjava

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami11.10.2017

PREVERI

Bučni njoki (za štiri osebe)

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami11.10.2017

PREVERI

Veganski tiramisu

Recept Žane Jakop

kuhajte z nami21.09.2017

PREVERI

Sončni džem z melono

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami20.09.2017

PREVERI

Čolničasta tradeskancija

Nasveti dr. Jožeta Bavcona

svetujemo15.09.2017

PREVERI

Kumaričin namaz

Recept Matjaža Cotiča

kuhajte z nami13.09.2017

PREVERI

Kumarična juha

Recept Matjaža Cotiča

kuhajte z nami13.09.2017

PREVERI

Vzdrževanje pralnega stroja

Nasveti Polone Lesjak, višje inženirke v razvoju pralnih strojev Gorenje

svetujemo08.09.2017

PREVERI

O čem poje Despacito?

Naslov Despacito pomeni »zelo počasi

zanimivo06.09.2017

PREVERI

kuhajte z nami06.09.2017

PREVERI

Sobni javor (Abutilon striatum Dicks. ex Lindl.), na...

Sobni javor je danes manj pogost in manj poznana rastlina

svetujemo29.05.2017

PREVERI

Polaganje in odstranjevanje tapet, nasveti Aleksandr...

Tapete, ki so že odšle v pozabo, so v modi!

svetujemo26.05.2017

PREVERI