Navadni morski koprc je rastlina, ki jo zagotovo poznate. V priobalnih pasovih raste tam, kjer se zdi, da sploh ni zemlje, vode in prepotrebnih hranil. Pa vendarle uspeva! Če se boste odpravili na dopust na jadransko obalo, ga boste lahko nabrali in uporabili v jedeh. 

 

Spada v družino kobulnic skupaj s komarčkom, janežem, koprom in zeleno. Po okusu celo malce spominja na koper. Rastlino lahko uporabljate kot začimbo, ali pa jo tudi bolj pogumno vključite v jedi. Enostavno jo poskusite in ugotovite, kakšno intenzivnost želite. 

 

Pomembno pa je, da vsebuje morski koprc ogromno eteričnih olj in tako spodbuja prebavo in presnovo in tudi odvaja vodo. Ljudsko zdravilstvo pravi, da deluje tudi krepčilno in poživilno. V Dalmaciji morski koprc ponekod velja tudi za delikateso, saj go vlagajo podobno kot kapre.

 

V tokratni oddaji nam je mag. Blanka Ravnjak iz Botaničnega vrta podrobno predstavila navadni morski koprc, zdravnici Sabina Senčar, dr. med. in Urška Bizjak Ogrinc, dr. med., pa sta sestavili sezonsko solato z navadnim morskim koprcem in kolerabo, s katero boste zagotovo izgubili kilograme! 

 

SOLATA Z NAVADNIM MORSKIM KOPRCEM IN KOLERABO 

 

 Potrebujete: 

  • 5 vejic navadnega morskega koprca
  • 4 kolerabe  (gomolje in listje)
  • 3 žlice skute ali jogurta
  • Po okusu sol in poper
  • 2 kruhovi paličici

 

Priprava solate: Gomoljem kolerabe odstranite listje in ga na hitro blanširajte v rahlo osoljeni vodi, odstranite iz kropa in nasekljajte.  Kolerabo operite, po potrebi olupite (če ge za starejše gomolje) in naribajte. Vejice navadnega morskega koprca osmukajte in nasekljajte. Nasekljane liste kolerabe, naribano kolerabo in navadni morski koprc zmešajte, primešajte jogurt ali skuto, po okusu solite in poprajte. Po želji dodajte že dve kruhovi paličici.