Pirini kosmiči v kokosovem mleku

Recept je pripravil Sašo Šketa

Sestavine za dve osebi:

 

- 100 g pirinih kosmičev (ali ovsenih)

- 400 ml kokosovega mleka

- 4 žlice kokosove moke

- 5 žlic javorjevega sirupa

- žlička cimeta

- zvezdnati janež

- dve žlici drobljenih kakavovih zrn

- žlica cvetnega prahu

 

Priprava:

- v lonec dodamo kosmiče, kokosovo mleko, kokosovo moko, javorjev sirup, cimet in zvezdnati janež in kuhamo 10-15 minut

- postrežemo okrašeno s kakavovimi zrni in cvetnim prahom

//

Zdrav zajtrk za dve osebi

//

Zmagovalki akcije "Moje zdravo telo" sta Mojca Gale in Stanka Vidmar!

Akcija "Moje zdravo telo" je zaključena! Vsem tekmovalkam želimo vse dobro na novi poti!



Naša akcija zdravega življenja " Moje zdravo telo" je zaključena! Prejšnji teden smo v studiu oddaje Dobro jutro dobili zmagovalki: Mojco Gale in Stanko Vidmar. Za Mojco Gale so glasovali uporabniki FB strani Dobro jutro in  naši strokovnjaki, zdravnici Urška Bizjak Ogrinc, dr. med., in Sabina Senčar, dr. med., dr. Borut Štrukelj in osebni trener Gašper Simčič. Žirija v zasedbi Manca Špik, Primož Jeralič in Aleksdandra Veble , pa se je odločila za Stanko Vidmar. 

 

Danes sta obe v studio pripeljali osebi, ki sta jima skozi akcijo najbolj stali ob strani. Mojca Gale je pripeljala prijateljico Ido Rožman, ki ji je že lani stala ob strani, ko je njeni hčekki odkrili tumor. Stanka Vidmar pa je s seboj pripeljala sina, Ivana Vidmarja, za katerega pravi, : Zame ni le mnogo, temveč vse na svetu." 

 

Obema zmagovalkama in tudi tekmovalcem v akciji želimo vse lepo na poti do zdravja, hvala strokovni ekipi in žiriji, da so nam pomagali izpeljati akcijo. Oddaja Dobro jutro pa že ima nove načrte... 

//

Akcija "Moje zdravo telo" je zaključena!

//

Dr. Štrukelj svetuje: pripravki, ki pomagajo pri izgubljanju telesne teže!

Dr. Štrukelj s finalistkami akcije "Moje zdravo telo" pripravlja zdrav napitek, obrok in čokolado!

Finalistke akcije "Moje zdravo telo" Anja, Mojca in Stanka so se prejšnji teden odpravile na pohod z dr. Štrukljem in spoznavale zdravilne rastline. Tokrat so s pomočjo dr. Štruklja osvojeno znanje konkretno uporabile pri pripravi napitkov in drugih pripravkov. Recepte, ki pomagajo pri hujšanju, lahko pripravite tudi vi! 

 

Za pripravo čajnega napitka za odvajanje vode iz telesa potrebujemo:

 

  • pet do šest zdrobljenih Brinovih jagod  (Juniperus communis)                                                            
  • ščepec zdrobljene zeli kanadske zlate rozge (Solidago canadensis)                                     

 

POZOR: V kolikor imamo akutno vnetje ledvic, v pripravku NE SME BITI brinovih jagod, ker pretirano dražijo ledvični epitel!                                                                     

 

Priprava: V vrelo vodo vsujemo zdrobljene brinove jagode in zel kandaske rozge, odstavimo od vira toplote in pokrito pustimo 10 minut. Pijemo večkrat dnevno po vsaj 3 dl.

 

 

Za pripravo obroka s poprovo meto z albuminsko skuto in ananasom potrebujemo: 

 

  • 20 - 30 listov poprove mete  (Menthe piperita)                                                        
  • 100 g albuminske skute                                                                                       
  • 100 g ananasa                                                                                                      

 

Priprava: Vse sestavine s paličnim mešalnikom zmešamo v homogeno maso in uporabimo kot samostojni obrok (večerja, zajtrk, malica). Namesto albuminske skute lahko uporabimo tudi nemastno običajno skuto.

 

Dodatek: namesto ananasa lahko vzamemo kivi, pomembno je, da sadeža nista preveč zrela. V Nezrelem kiviju ali ananasu imamo namreč proteolitične encime, ki delno zavirajo delovanje tistih encimov v prebavilih, ki pospešijo cepitev ogljikovih hidratov in maščob. Tako ananas in kivi pripomoreta pri redukcijskih shujševalnih dietah.

 

Za pripravo luščin indijskega trpotca v čokoladi s chia semeni in brusnicami potrebujemo: 

 

  • 10 g lupin semen indijskega trpotca (Plantago ovata, Psyllium)                   
  • 10 g chia semen                                                                                               
  • 25 g črne čokolade                                                                                                       
  • 5 - 8 g suhih brusnic                                                                                               

 

Priprava: V vodni kopeli(ali loncu) raztopimo koščke čokolade, vmešamo  Chia semena in luščine indijskega  trpotca, še tekoče vlijemo na modelček iz alu folije, posujemo z brusnicami  in postavimo v hladilnik, da se strdi. Jemo po koščkih (do 30g), kot nadomestilo malice. (30 gramov ima približno  150 kcal)

 

Lupine semen indijskega trpotca so izjemno kvalitetna vlaknina, ki se uporabljajo podobno kot glukomanan, predvsem pa še dodatno povečajo volume prebavljene hrane, preprečujejo zaprtje  in skrbijo za redno odvajanje blata.

 

 

 

 

//

Moje zdravo telo!

//

Jedi brez mesa

Recepte je pripravila Anja Žontar Kristanc

kuhajte z nami10.12.2018

PREVERI

Sladke testenine z makom

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami16.11.2018

PREVERI

Vsestranske krizanteme

Nasvete je pripravila Andreja Pogačar Špenko, inženirka agronomije

svetujemo30.10.2018

PREVERI

Bananini duhci z belo čokolado

Recept je pripravila Ana Žontar Kristanc

kuhajte z nami29.10.2018

PREVERI

Mesna obara s krompirjevimi duhci

Recept je pripravila Ana Žontar Kristanc

kuhajte z nami29.10.2018

PREVERI

Kvašene bučke za noč čarovnic

Recept je pripravila Ana Žontar Kristanc

kuhajte z nami29.10.2018

PREVERI

svetujemo22.10.2018

PREVERI

Domač energijski napitek

Recepte je pripravila dr. Metka Paragi

kuhajte z nami19.10.2018

PREVERI

kuhajte z nami19.10.2018

PREVERI

kuhajte z nami19.10.2018

PREVERI

Nega pisanih ciklam

Nasvete je pripravila Melita Miš iz Arboretuma Volčji Potok

zanimivo05.10.2018

PREVERI

Ideja za izlet

Popotnica in blogerka Nina Kogej

zanimivo28.09.2018

PREVERI

Dobro jutro v Pivki

Nadja in Marija Merljak kuhata in svetujeta o uporabnosti marmelad

marija svetuje28.09.2018

PREVERI

kuhajte z nami27.09.2018

PREVERI

Culice s sadjem in pulpo oz. marmelado

Recept je pripravila dr. Metka Paragi

kuhajte z nami27.09.2018

PREVERI

Pita s pulpo ali marmelado in pinjolami

Recept je pripavila dr. Matka Paragi

kuhajte z nami27.09.2018

PREVERI

Pirini kosmiči v kokosovem mleku

Recept je pripravil Sašo Šketa

moje zdravo telo27.09.2018

PREVERI

Jesenska krepitev imunskega sistema

Nasvete je pripravila Jožica Bajc Pivec

domača lekarna26.09.2018

PREVERI

Nasvet za vikend izlet

Solčavska panoramska pot

svetujemo21.09.2018

PREVERI

Grške dobrote

Recepte je izbral kuharski mojster Boštjan Palčič

kuhajte z nami21.09.2018

PREVERI

Čaj iz listov materine dušice in poprove mete

Nasveti poznavalke zelišč Metke Maček

domača lekarna12.09.2018

PREVERI

Fuksije, plešoče lepotice

Svetoval nam je dr. Jože Bavcon iz Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani

svetujemo07.09.2018

PREVERI

Sto in ena jed z jabolki

Recepte je pripravila Ana Žontar Kristanc

kuhajte z nami07.09.2018

PREVERI

kuhajte z nami26.06.2018

PREVERI

Poletni lubenični jagodni sok

Recept Ane Žontar Kristanc

kuhajte z nami15.06.2018

PREVERI

ZELENI NAMAZ Z RUKOLO

Recept dr. Metke Paragi

kuhajte z nami01.06.2018

PREVERI

HITRI SLANI ZVITKI Z RUKOLO

Recept dr. Metke Paragi

kuhajte z nami01.06.2018

PREVERI

DOBRNA - zelena spomladanska svežina

S terensko ekipo oddaje Dobro jutro smo bili na Dobrni.

marija svetuje22.05.2018

PREVERI

kuhajte z nami09.05.2018

PREVERI

Ričota s svežim hrenom

RECEPT KUHARJA JAKE

kuhajte z nami23.03.2018

PREVERI

kuhajte z nami23.03.2018

PREVERI

Hitra in zdrava gibanica

Recept Anje Pristavec

kuhajte z nami09.01.2018

PREVERI

VZHAJAN ADVENTNI VENČEK

Recept dr. Metke Paragi

kuhajte z nami22.12.2017

PREVERI

dr. Štrukelj: krepitev imunskega sistema

Poskrbite, da boste okrepili svoj imunski sistem z napitki, ki jih priporoča dr. Štrukelj.

dr strukelj20.12.2017

PREVERI

Ričet

Recept Lojzeta Čopa

kuhajte z nami13.12.2017

PREVERI

Praznično ajdovo darilo

Recept Lojzeta Čopa

kuhajte z nami13.12.2017

PREVERI

Bizeljski ajdov kolač

Recept Zdravke Kampijut (Društvo kmetic Brežice)

kuhajte z nami08.12.2017

PREVERI

Crème brûlée z jogurtom

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Korenčkova pena

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Kruhov puding

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami06.12.2017

PREVERI

Repa krhljanka

Recept Bože Kete

kuhajte z nami29.11.2017

PREVERI

Malo boljši humus

Recept Marka Čurina

kuhajte z nami23.11.2017

PREVERI

Presni ježki

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

Tortica Sofya Agnessa

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami22.11.2017

PREVERI

Dve juhi na en mah ali polenta z bučno juho

Recept skupine Polentarji in buče iz OŠ Dornberk

kuhajte z nami17.11.2017

PREVERI

Ješprenka z repo tropinko ali repinka

Recept Noninih vajencev iz OŠ Dornberk

kuhajte z nami17.11.2017

PREVERI

Prebranec chilli con carne

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Piščančji golaž Tikka masala

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Korenčkova juha s karijem

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami15.11.2017

PREVERI

Pesin sladoled

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Pesino malinova torta

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Čokoladne pesine kroglice

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Juha iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Polpeti iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Sok iz rdeče pese

Recept Jasmine Kozina Praprotnik

kuhajte z nami09.11.2017

PREVERI

Recept za frtaljo z zejem

Recept Mirele Peresin

kuhajte z nami08.11.2017

PREVERI

Roza rižota

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami25.10.2017

PREVERI

Pečena gomoljasta zelenjava

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami11.10.2017

PREVERI

Bučni njoki (za štiri osebe)

Recept Boštjana Palčiča

kuhajte z nami11.10.2017

PREVERI

Veganski tiramisu

Recept Žane Jakop

kuhajte z nami21.09.2017

PREVERI

Sončni džem z melono

Recept Metke Paragi

kuhajte z nami20.09.2017

PREVERI

Čolničasta tradeskancija

Nasveti dr. Jožeta Bavcona

svetujemo15.09.2017

PREVERI

Kumaričin namaz

Recept Matjaža Cotiča

kuhajte z nami13.09.2017

PREVERI

Kumarična juha

Recept Matjaža Cotiča

kuhajte z nami13.09.2017

PREVERI

Vzdrževanje pralnega stroja

Nasveti Polone Lesjak, višje inženirke v razvoju pralnih strojev Gorenje

svetujemo08.09.2017

PREVERI

O čem poje Despacito?

Naslov Despacito pomeni »zelo počasi

zanimivo06.09.2017

PREVERI

kuhajte z nami06.09.2017

PREVERI

Sobni javor (Abutilon striatum Dicks. ex Lindl.), na...

Sobni javor je danes manj pogost in manj poznana rastlina

svetujemo29.05.2017

PREVERI

Polaganje in odstranjevanje tapet, nasveti Aleksandr...

Tapete, ki so že odšle v pozabo, so v modi!

svetujemo26.05.2017

PREVERI