Občina Litija, v osrčju Slovenije

Jesenski del terenskih javljanj v našo oddajo Dobro jutro smo začeli v Litiji

Jesenski del terenskih javljanj v našo oddajo Dobro jutro smo začeli v Litiji. Odločili smo se, da gremo v samo srce Slovenije. V Spodnji Slivni pri Vačah v neposredni bližini Litije je namreč geometrijsko središče Slovenije. Litija je bila nekoč pomembno rudarsko središče in rečno pristanišče najbližje Ljubljani. Danes je moderno mesto z močnim zaledjem, s tradicijo konj in sadjarstvom.

Ko je sonce sramežljivo pokukalo med vrhovi, smo se najprej javili z Geossa, geometrijskega središča Slovenije. Kaj to je, je povedal predsednik Družinskega gledaliča Kolenc, Lovro Lah. Direktor Pustolovskega parka Geoss, Miloš Kimovec, pa je predstavil dejavnost parka. O občini nekoč in danes je govorila Mojca Hauptman, Zavod za kulturo mladino in šport Litija in  vodja TIC Litija. V uvodu je himno Geossa zapela solistka Janja Srečkar. Ana Kolenc, pa je s kratkim nastopom ponazorila, da so načrtovalci geometrijskega središča že desetletje prej vizionarsko napovedali, da bo del Prešernove Zdravljice postal himna Slovenije.

Potem smo šli v center Litije. Na Valvazorjevem trgu so prizadevni občani in člani društev pripravili stojnice in mize in prikazali vse, kar opredeljuje občino. Še prej pa smo v pri Gorenčevih pokukali v kuhinjo, kjer sta članici Društva žena in dekleta Vače, Majda Rebolj, tudi strokovna predavateljica na  Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Ljubljani, in asistentka gospa Lojzka Juvan pripravili Štruklje iz pregrete smetane, Dušena jabolka s pretlačenim krompirjem in z ocvirki, ter Krompirjevo enoločnico s krpicami (bleki).

V prvem vklopu na Valvazorjevem trgu so se predstavili rokodelci. V uvodu so mlade članice Plesno športnega društva NLP zaplesale Hip-hop. Poseben odnos do lesa, ki ga umetniško obdeluje, je predstavil Aleš Veber, unikatni tekstilni izdelki so bili na stojnici Karmen Rozman, gojenci Varstveno delovnega centra Zagorje ob Savi, enota Litija, pripravili delavnici pletenja zapestnic in mokrega polstenja za nakit. Delo je predstavila mentorica Ksenija Levičar, zgovorni so bili tudi gojenci: Marija Pirc, Mojca Renko in Peter Lenart. Rokodelka Karmen Rozman je razstavila otroške odejice, nadprte, pogrinjke, predpasnike s prijemalkami in venčke iz blaga.

Potem so se predstavili konjeniki, ki imajo v Litiji večstoletno tradicijo. V uvodu so skupaj zaigrali in zapeli harmonikar Pavle Kokalj in Ljudski pevci iz Polšnika. O konjeništvu v Litiji je govoril Sandi Gombač, Konjeniški klub Litija, o  Hypoterapiji kot posebni obliki zdravljenja s konji pa terapevtka Polona Palma, iz ''16 podkvic'' iz Hotiča. Kočjaž Primož Kokovica je pripeljal vokalno skupino Lipa; ta prepeva v sklopu pevskega Društva Lipa, ki ima 133 letno tradicijo.

V obeh osrednjih vklopih smo se dotaknili kulinarične tradicije na območju Litije. Pri stojnici Oglarske dežele in društvo DŽD Dole pri Litiji smo videli in okusili črno-črn kruh z ogljem. Predstavil ga je Miro Brinovec in pokazal tudi več drugih jedi z ogljem, ki imajo prečiščevalno vlogo v telesu. Oglarski prigrizek je predstavil Rok Povše, Kmečki turizem Krjan, in ponudil tudi čebulno marmelado z borovnicami, nabodalce s svinjjino, suho slivo in šinkom, črn štrukelj, nadevan z zelišči, jabolko marinirano v rdeči pesi in pečeno na žaru.Tu so bile tudi oglarska klobasa, kislo zelje v solati s klobaso, ki so jih pripravili pri  Mesninah Vresk.

Članice DPŽD Litija-Šmartno pri Litiji so prinesle jabolka in peciva iz jabolk,  Janka Menegalija pa je predstavila gobovo juho in ajdove žgance z ocvirk. Potice vseh vrst so se bohotile na stojnici DPŽD Gabrovka: potice iz jabolk, ajdova z ocvirki, korenčkova potico, mandljeva, rozinova, hruškova, veganska, makova in bananina. Predstavila jih je Helena Perko. Matjaž Anžur, ki vari dobro domače pivo ''Volk Turjaški'' pa je  predstavil in ponudil  tudi vino, viski in pijačo  s kombučo.

V zadnjem javljanju so se ob zvokih Ljudskih pevcev iz Polšnika predstavili  Okrepčevalnica Kuhla s sitarjevško malico (pogača z ocvirki, slanina v testu iz ajdove moke, jabolčni krhelj, hrenov in jabolčni mus, jabolčni kompot s suhimi slivami. O temu je govoril Mitja Zadravec. Uroš Ribič iz TD Polšnik je skuhal  fižol z jabolki ali polšniško čežano.  Marinka Bevc, DPŽD Polšnik, je ponudila drobno pecivo in raznovrstno in druge sladice. Eko kmetija Pr'Škundru,  govorila je Barbara Vrtačnik, pa je pripravila piškote iz pirine moke in sivkin sok,  zraven so bili izdelki eko kmetije Vovše pastirska malica, ovčji jogurt in skutini štruklji. Zeliščarka Pavla Rozina, je prinesla čaje za želodčne in druge težave in zeliščne soli za juhe. Brezposelni mladi, povezani prek Izobraževalnega centra Geoss pa so pripravljali šmorn s češpovo marmelado.

Za konec je vse navzoče pozdravila podžupanja Lijana Lovše, ing. agronomije, in tudi napovedala dogodke v občini.

Med oddajo smo s svetovalnega vidika skušali pregledati trditve ali mite, povezane s prebavili. 

Prva trditev je bila:  ali drži, da se zdravje začne v želodcu?

Med ljudmi res velja prepričanje, da se zdravje začne v želodcu. Resnici na ljubo se začne že prej, s prvim grižljajem - v ustih. Toda želodec je odločilen, tudi zato, ker se v njem prebavljajo ogljikovi hidrati in beljakovine. In vsaka težava z želodcem se pokaže kot nepopolna prebava in posledično vse, kar je s tem povezano. Pa naj je v želodcu preveč ali premalo kisline, ali nimamo dovolj zaščitnih snovi in tudi nimamo dovolj prebavnih encimov.... Zato drži.

Kaj je želodec in kakšno vlogo ima?

Želodec je zbiralnik, ki sprejme poldrugi liter ali nekaj več hrane. V steni želodca so močne mišice, ki krčijo in sproščajo želodec, da lahko mehansko pregnete hrano, ki smo jo že prej z zbomi razgrizli na majnše koščke. Pregneteno hrano, ki je zdaj kot kaša, prebavni sokovi kemično razkrojijo na še manjše delce. V želodčni sluznici so žleze, ki proizvajajo sluz, solno kislino in encim pepsin, ki prebavlja beljakovine.

Želodec na zgornjem delu, po vstopu, dokončno razgradi ogljikove hidrate, ki so se začeli razkrajati že z encimom maltaza v ustih. V spodnjem delu želodca pa se prebavljajo beljakovine. Zato je tudi jakost solne kisline v želodcu različno porazdeljena. Zgoraj je manj močna, spodaj izrazito kisla. Taka je nujna za prebavo beljakovin, kalcija in železa. In je tudi dovolj močna, da uniči bakterije, virtuse, glivice in parazite in druge mikroorganizme, ki povzročajo obolenja.

Pomnimo! Samo pri ustrezni kislosti želodčne kisline, se bodo ogljikovi hidrati, beljakovine in minerali razgradili do popolnosti. To pomeni, da bo telo lahko prek stene želodca počrpalo vse aminokisline iz razgrajenih beljakovin, vitamine in disociirane minerale.

Ob pomanjkljivi ali slabotni kislosti razgradnja ne bo popolna in prek dvanajstnika, koder se kislo okolje zamenja z bazičnim, bo v črevesje prešla nepopolno prebavljena beljakovinska hrana s škodljivimi mikroorganizmi vred. V območju zgornjega tankega črevesja, kjer je okolje nevtralno, začnejo neprebavljeni kosi hrane gniti in vreti, škodljivi mikroorganizmi pa se naglo in nenadzorovano množiti.

Za dobro kemično razgradnjo mora hrana potovati skozi obe okolji, kislo in bazično. Kislo okolje želodca je nujno za učinkovito delovanje encimov; tu poteka večji del prebave. Kislost zagotavlja solna kislina, ki jo telo samo izdeluje. Vse druge kisline so stranski proizvod pri presnovi in jih mora telo čimprej izločiti.

 

Ali drži, da je solna kislina v želodcu je odgovorna tudi za pravilen potek presnovnih procesov v bazičnem delu prebavnega trakta?

Drži kot pribito! Kdor nima ustrezne kisline v želodcu, tudi nima dobre prebave v celoti. Prek sporočil hormona sekretin, trebušna slinavka v dvanajstnik izloča točno odmerjene količine svojega ''soka'', ki vsebuje bazične bikarbonatne ione, da ti nevtralizirajo kislino in kisle ostanke iz želodca. Prevladujoči bazični ioni tudi poskrbijo za bazično okolje v dvanajstniku in črevesju.

V bazičnem okolju črevesja se neprebavljeni kosi, ki jih sicer razgrajuje kislina, ne morejo več prebaviti in, kot rečeno, gnijejo, vrejo ter povzročajo napetost v trebuhu in lahko tudi nevarno vnetje... Če tako stanje traja in se ponavlja, se telo postopno zastruplja z razkrojki.

V črevesju se prebavljajo snovi v hrani, ki jih kemično razgrajujejo baze. Tudi če je ta del prebave popoln, je razgradnja hrane nepopolna, če so v črevesju neprebavljeni kosi iz prvega, kislega dela prebave. Zato je trditev, da se zdravje začne v želodcu, povsem upravičena.

 

Ali je res, da sta največji težavi želodca: premalo in preveč želodčne kisline?

Najbolj značilni vsekakor. Najpogostejša težava je - premalo kisline:

Po 35. letu ima večina ljudi premalo kisline, zato se beljakovine ne morejo povsem razgraditi do aminokislin. Vzrokov pomanjkanja kisline je veliko: neješčnost ali prenajedanje, slabo razpoloženje in osamljenost, preutrujenost, uživanje preveč sladkorejv, bele moke... Posledice so slabša absorbcija vitaminov B12 in folne kisline B9, kalcija in drugih rudnin, ki gradijo kosti; dolgoročna posledica je osteoporoza. Neprebavljene snovi pričnejo v črevesju gniti ali vreti in tako počasi zastrupljamo samega sebe.

Izogibati se moramo beli moki, belemu rižu, enostavnim sladkorjem, pred obrokom je dobro spiti kozarec vode z jabolčnim kisom, ali limoninega in jabolčnega soka, ali vse skupaj. Nujno je mesno jed pokapati z limoninim sokom ali priložiti žlico brusnične marmelade. Okisano solato jejmo pred glavno mesno jedjo. Med obrokom ne pijemo vode, lahko pa uživamo v zmernih količinah - vino. Sadje je dobro uživati pol ure pred glavnim obrokom in tri ure po njem. Po obroku pomaga šilček grenčine.

 

Preveč kisline je redkejši pojav.

Sprožijo ga neustrezna in pomanjkljiva prehrana, dolgotrajen hud stres, negativna čustva, uživanje alkohola, kajenje ter bakterija ''Helicobacter pylori''.

Hitra pomoč je velik kozarec mleka; ta sicer ne zdravi, marveč samo trenutno olajša. Podobno pomaga kozarec vode s sodo bikarbono. Pomoč so tudi ovseni kosmiči, presni zeljni, krompirjev ali korenčkov sok ter ribezov in borovničev sok.

Dolgoročno pa ščiti olje pšeničnih kalčkov z vsemi frakcijami vitamina E ter  laneno seme in olje, prosena kaša in sezam. Med vitamini pomagajo še vitamina A in C ter vitamini skupine B, zlasti B9 in B12; slednji varuje pred škodljivo bakterijo ''Helicobacter pylori''. Izločanja mukusa spodbujajo jedi s cinkom. Veliko ga je v mesu, morski hrani, pivskem kvasu, bučnih semenih, v meti, gorčici, jajcih. Zelnica in zelje imata veliko glutamina za celjenje pri razjedah in veliko S-metyilmetionina, ki regenerira želodčno sluznico, podobno kot tudi peteršilj in zelena solata.  Pomaga tudi fižol, zlasti rdeči in beli. Česen je oster, a blaži ulkus, zaradi alicina in dialil disulfida.

Pomnimo: Limonin sok je samo navidezen paradoks: limona je kisla, a ima bazičen prebavni ostanek, kalijev karbonat, ki ima nasproten učinek in nevtralizira odvečno kislino ter posledično varuje sluznice!

 

Ali drži, da smo si za zgago krivi sami?

Drži v veliki večini primerov. Zgaga ali refluks se kaže kot pekoča bolečina v požiralniku. Tja namreč uhaja želodčna kislina, ker je popustila zaklopka iz mišičnega tkiva – tako imenovana spodnja mišica zapiralka.

Z zgago se najpogosteje srečamo ob prenajedanju. Prvi pogoj zanjo so obilni mastni in mesni obroki z veliko sladkih poobedkov z nekaj kosi dobro nadevane orehove potice, tortic... Vzrokov za zgago je poleg prenajedenosti seveda še več.

Prva hitra pomoč, ko nas zaradi preobilja peče zgaga, je staro ljudsko načelo, da  začnemo hoditi. Gibanje namreč izdatno pomaga prebavilom. Še boljše je, če s seboj vzamemo topel ali hladen zeliščni čaj, najbolje mešanico iz mete, melise in rmana ... in pijemo po požirkih. Zgago blaži tudi zvečilni gumi brez sladkorja.

Pomnimo: največja napaka je, če takoj po preobilnem obroku in zgagi ležemo ali obsedimo v kotu, da bi si odpočili. Tedaj bo zgaga še izrazitejša.

Pri akutni zgagi pomaga soda bikarbona. A z njo moramo ravnati previdno. Najbolje je, če pol žličke sode bikarbone raztopimo v skodelici mlačne vode in vanjo pokapamo še nekaj kapljic limoninega soka. Sama soda bikarbona proizvede preveč plinov v črevesju, limonin sok pa te pline nevtralizira.  

 

Ali drži, da jabolk  ne bi smeli uživati zvečer?

Ne drži! Vzrok za morebitne težave je, da uživajo premrzlo jabolko ali pa goltajo cele kose in jih premalo prežvečijo. Rezine jabolk rahlo popečemo brez sladkorja in maščobe, ali pa naredimo gost jabolčni sok z mlačno vodo. Jabolka so pravzaprav blagodejna za želodec. Jabolčna in vinska kislina v jabolkih nevtralizirata  presežek želodčne  kisline.

Dobro je vedeti: rahlo pečeno jabolko sodi med najbolj prebavljive jedi.

Jabolka so bogat vir kalija in drugih mineralov in uravnavajo vodni režim v telesu, razbremenjujejo srce in ožilje, zmanjšujejo pritisk ter čistijo ledvice in razmaščujejo jetra. Jabolka blažijo revmatične težave sklepov, putiko in odstranjujejo sečne kamne. Zaradi taninske kisline so jabolka učinkovit sadež proti virusu herpesa. Rahlo popečena ali kuhana jabolka so učinkovito zdravilo proti tesnobi in za boljše spanje.

Jabolka so zdrava presna, pa tudi kuhana, pečena in vložena ali v sokovih*.

*Dobro je vedeti: bistri sadni sokovi vseh vrst brez vlaknin imajo obilico fruktoze, ki jo prebavljajo šele bakterije v črevesju. Pri tem nastane obilo plinov, ki napenjajo. Ne zmanjšajte uživanja sadja, ali motnih sokov, ki imajo vse, tudi vlaknine, marveč se izogibajte bistrim sokom brez vlaknin.

 

Ali drži, da so vlaknine težke za želodec?

Ne drži! Vlaknine so zelo koristne za želodec in črevesje. Vlaknine iz kompleksnih, polnozrnatih in neprečiščenih ogljikovih hidratov ter surovo sadje in zelenjava v prebavilih nabreknejo in naredijo tanko plast zaščitnih snovi. Toda pazimo: enostavni, prečiščeni ogljikovi hidrati take zaščite ne nudijo in izpostavijo želodec in dvanajstnik pretiranemu delovanju želodčne kisline. Taki, enostavni ogljikovi hidrati pa so hitra pomoč pri zgagi ali vznemirjenem želodcu.

Fižol je dober vir vlaknin. Pred stotimi leti so tudi s pomočjo stročjega fižola pridobili okrog 40 gramov vlaknin na dan. Danes jih uživamo samo 15 gramov na dan. V pomanjkanju vlaknin je tudi iskati vzrok zakaj je danes več sladkorne bolezni, več holesterola in trigliceridov, veliko prebavnih težav in več atritisa.

 

Ali je res, da banane pomirjajo vzburjen želodec?

Res je. So zelo lahko prebavljive in hitro pomirjajo vzburjen želodec. Banane so morda najbolj priročna pomoč. Vsebuje veliko ogljikovih hidratov in tudi vitamin B1, ki zagotavlja, da banane ne redijo, čeprav so sladke in nimajo vlaknin. So zelo lahko prebavljive in pomirjajo vzburjen želodec. Pektin v njih pa pospešuje prebavo. Britanski znanstveniki so prepričani, da okrepijo nastajanje pregradnih celic, ki varujejo steno želodca pred kislino. 

Banane: zdravijo sluznice prebavil, očistijo telo odpadnih snovi in zato so  priporočljive ljedem z artritisom. Zaradi vitamina A pomirjajo vnetja in odpravljajo želodčne in črevesne težave.

 

 

ŽELODČNO KISLINO.

 

Ali je res, da so ogljikovi hidrati zoper slabost in bruhanje?

Res je, drži. A preden si jih pripravimo, spijmo kozarec hladne ali mrzle vode ali zaužijmo žlico meda.  Druga pomoč so: ingverjev čaj, ingverjevo pivo, ali ingverjev bombon,  čaj iz kamilic, melise, mete in poprove mete, domači izotonični napitki. Preprosto domače zdravilo, ki so ga uporabljale naše mame, je, da pokapamo kocko sladkorja z limoninim sokom in zaužijemo.

Pri ogljikovih hidratrih in slabosti je narobe svet. Ponavadi predlagamo kompleksna ogljikove hidrate. Če pa nam je slabo, takoj zaužijmo hitro razgradljive ogljikove hidrate z visokim glikemičnim indeksom; lahko na primer pojemo nekaj keksov, rezino belega kruha ali prepečenca. To hitro umiri želodec in nato lahko pojemo nekaj koščkov puranjih ali piščančjih prsi.

Dobro je vedeti: Pri slabosti je bolje mirovati, saj premikanje draži center za ravnotežje ter poslabša slabost in vodi v bluvanje. Pomaga tudi hladen ali mrzel obkladek na čelo. Nekateri predlagajo tudi globoko in zavestno dihanje, da preusmerimo pozornost s slabosti.

Jutranjo slabost za nosečnice najlažje blažimo z ingverjevim in drugimi čaji, med njimi iz kamilic, melise in poprove mete. Slednja ni priporočljiva za tiste nosečnice, ki jih muči tudi zgaga. Zelo učinkovit je menda čaj iz svežih listov malin (malinjaka), vendar bi se morale nosečnice prej posvetovati z zdravnikom, saj ta čaj lahko sproži prezgodnji porod. Bolečine v trebuhu, ki povzročajio slabost, blaži žvečenje janeža ali komarčka. Priporočajo tudi vonjanje limonine lupine.

Nosečniško slabost blažijo živila z vitaminom B6. Dobimo ga v bananah, orehih, kalčkih, polnovrednih žitih, v perutnini, jajčnem rumenjaku, kuhani zelenjavi, ribah, dinjah, zelju in belem rižu.

Kogar pa je že premagalo bruhanje, ne glede na nosečnost, pa naj zaužije – sladoled. S tem nadometi izguljeni sladkor. Prav tako naj v nadaljevanju uživa lahko hrano; pomembno je, da jo porazdelimo na veliko manjših prigrizkov in jih uživamo vsako uro ali dve. Koristi grozdje, tudi jabolko, banana, kakšen oreh ali rezina sira.

 

Ali drži, da mleko pomaga pri težavah z želodcem, drugi temu oporekajo. kaj je resnica?

Pomaga - da in ne. Prvih 20 min mleko pomaga, potem je ravno nasprotno, spodbudi še večji naval želodčne kisline. Rešitev so fermentirani mlečni izdleki: jogurt, kislo mleko...

 

Ali drži, da imajo pri prebavi veliko vlogo tudi zelišča in grenčine?

Drži! Grenčine v zelenjavi in zeliščih izboljšajo želodčno kislino in vzbujajo apetit, pospešujejo prebavo, odpravljajo krče in napihnjenost, pomagajo pri  pomanjkanju prebavnih sokov, ko v želodčnem soku ni dovolj kisline in fermentov, ter pri lenosti želodca. Zato obvezno sodijo k mastnim jedem. Sem sodijo regrati, radiči vseh vrst..., pa tudi grenka zelišča, med njimi pelin.

Med ljudmi so dobro znane tudi grenčice, narejene brez sladkorja, le iz mešanice zelišč, namočenih v žganju. Poleg pelina ljudje najpogosteje pripravljajo grenčice iz tavžentrože, rmana in brinovih jagod. Poleg teh so za pripravo teh digestivov primerni še komarček, majaron, šetraj in meta.

Čaji kot poparki rmana, komarčka, nageljnovih žbic, cimeta in ingverja pomagajo pri prebavi po težkem obroku. Ingver krepi želodec, črevesje in izločanje encimov; je zdravilo zoper slabost in bruhanje nosečnic in med potovanji. A ni primeren za bolnike z gastritisom ali čirom. Kardamom poživlja želodec in črevesje, vroč poparek blaži napihnjenost, kolike, vetrove, slabost in bruhanje ter uravnava pretirano želodčno kislino.

 

Ali drži, da pekoče začimbe, denimo poper, kajenski poper, razni čiliji, škodijo želodcu in črevesju?

Mit o škodljivosti ostrih začimb, popra, feferonov in čilijev... ne drži! Novejše raziskave ugotavljajo, da kapsaicin v ostrih začimbah spodbuja dodtok krvi v razjede in tako pomaga celiti te drobne ranice. Ker kapsaicin deluje tudi kot lokalni anestetik, zmanjšuje bolečine zaradi teh razjed.

Prav tako ne drži mit o kavi brez kofeina, češ da ta ne škodi, čeprav spijemo več kot šest sskodelic kave na dan. Učinek kave brez kofeina je povsem enak učinku prave kave s kofeinom. Seveda to ne pomeni, da zmernih količin kave ne bi smeli piti!

 

Katera hrana krepi in spodbuja pravilno delovanje želodca?

Krompir je najbolj vsestranska pomoč želodcu in prebavilom. Je lahko prebavljiv  in je priporočljiv v vseh dietah. Je lahko kot redka juha, kot krompirjeva juha s kumino, kot sestavina juhe za zdrav želodec, kot pire in podobno. Krompir deluje tudi kot antacid, ki navtralizira pretirano želodčno kislino. Blaži razjede na sluznici in kolike.

Sveže zelje: Če uživamo surovo zelje, to ustvari v želodcu sluzasto prevleko z varovalnimi sestavinami. Zato preprečuje in celo zdravi razjede v želodcu, dvanajstniku, pa tudi vnetje želodčne sluznice, zgago in razjede v debelem črevesju. Korenček:  lajša verove, kolike in krče, okužbe črevesja in želodca, blaži hemoroide. Za odpravljanje strupov priporočajo dvodnevni post s korenčkovim sokom.

Jabolko: ima jabolčno in vinsko kislino, ki zmanjšujeta učinek premočne solne kisline iz želodca in pomaga pri ulkusu. Jabolko pred ali med obroki uravnava kislinsko-bazično razmerje. Enako pomagata tudi paradižnik ter jabolčni kis z medom. Sladka jabolka zmanjšujejo zakisanost krvi. Kisla jabolka pa popravljajo pokvarjen želodec.

Papaja: ima encima papain in chymopapain, ki pomagata razgraditi beljakovine,  zato pospešujeta prebavo,  umirjata želodec in lajša zaprtje.

Čebula je močno razkužilo in pomaga preprečevati želodčne infekcije in črevesne bolezni.

Česen: izboljšuje prebavo, krepi izločanje prebavnih sokov in pospeši prehod hrane po črevesju.

Oljčno olje preprečuje vetrove, zgago, vnetje želodčne sluznice, čire na želodcu...;

Beli riž: če je želodec razdražen, je treba uživati lahko hrano, zato sicer bolj zdrav, a težje prebavljiv rjavi riž tokrat odpade. Bel riž tudi blaži diarejo.

Kombuča: je primer simbioze več vrst ocetno kislinskih bakterij in ene ali več kvasovk v celulozni membrani.  Čaj iz kombuče blaži s polifenoli (katehini) deluje protibakterijsko, blaži ulkus in odpravlja prebavne motnje. 

 

Recepti Majde Rebolj iz kuharske paralele v oddaji TVS Dobro jutro v Litiji 7. 9. 2018:

 

Okisan krompir s krpicami: količina za 4 osebe:

 

Potrebujemo: 25 dag krompirja, 1 dag maščobe, po 5 dag rumenega in rdečega korenja, 4 dag čebule, 2 stroka česna,  2 dag moke, 1 dag sladke mlete paprike, 10 dag krpic, 1,25 l kostne juhe,  sol, lovorov list, majaron, šetraj, zelen peteršilj, 2 žlici jabolčnega kisa ali belega vina.

Pripravimo:  na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo dekorativno narezano korenje. Moko prepražimo dodamo strt sesekljan česen, mleto papriko,na kocke narezan krompir, lovorjev list,šetraj, sol ter zalijemo s kostno juho. Na pol kuhanemu krompirju dodamo krpice in jed skuhamo. Nazadnje dodamo sesekljan peteršilj, jabolčni kis ali belo vino.Krpice:                                                                                                

Potrebujemo: 15 dag moke, 1 jajce.

Pripravimo: iz moke in jajca naredimo rezančevo testo. Oblikujemo hlebček, ga pustimo počivati, potem testo razvaljamo, pustimo da se nekoliko osuši, nato ga narežemo na krpice ter juho zakuhamo.

 

Štruklji s pregreto smetano:              

                                                

Potrebujemo: 25 dag moke, 1 jajce, 1,5 dl vode, 2 dag olja, 2 dag soli. Za nadev pa: 3/4 kg odcejene topljene smetane, 2 jajci, sol, pest krušnih drobtin ali pšeničnega zdroba, 3 dag masla, 3 dag medu.     

                                                           

Pripravimo: Iz sestavin naredimo vlečeno testo. Na pomokanem prtu spočito testo razvaljamo, premažemo z oljem in testo tanko razvlečemo. Z ostrim nožem porežemo robove. Dobro odcejeni smetani dodamo jajci, sestavine premešamo; če je nadev preredek dodamo drobtine ali pšenični zdrob. S tem nadevom premažemo razvlečeno testo. Štruklje zavijemo in jih kuhamo v foliji in vreli vodi pol ure. Kuhane štruklje odvijemo jih narežemo, zabelimo s topljenim maslom, med katerega smo dodali malo meda.

 

Krompir z jabolkikoličina za 4 osebe;                                             

Potrebujemo:  50 dag krompirja, 60 dag jabolk, sol,  10 dag ocvirkov, sladkor ali med po okusu.                                                                                                  

Pripravimo: krompir operemo in olupimo ter ga skuhamo v odmerjeni količini slane vode. Olupljena jabolka dušimo. Kuhan krompir odcedimo mu dodamo stopljene ocvirke ter pretlačimo. Jabolka pretlačimo, po želji osladkamo ter serviramo poleg krompirja.

 

 

 

MED SLOVENCI NA REKI

Mnogo Slovencev je za kruhom odšlo v daljni tuji svet, še več pa v sosednje države.

MED SLOVENCI NA REKI

 

Stotisočeri razlogi so, zakaj vsi Slovenci nismo pod skupno slovensko streho. Mnogo jih je za kruhom odšlo v daljni tuji svet, še več pa v sosednje države.

Na Reko in v bližnje letoviške kraje so že pred stoletjem in več dnevno prihajali Slovenci iz Čičerije in Brkinov ali iz obkolpskih vasi... In mnogi so tam tudi obstali, si našli dom in ustvarili družine. Saj tu, med Kvarnerjem in Slovenijo, do leta 1991 ni bilo meje! Drugi so preprosto tu bili. Domačini. Sredi dvajsetega stoletja je bilo na območju Reke in njenega zaletja kar tretina vsega prebivalstva Slovencev. Danes jih je morda le še desetina tedanjega števila.

Danes je položaj Slovencev na Hrvaškem, tudi na Reki, zagotovo drugačen kot je bil pred desetletji, a njihovo prizadevanje za ohranitev identitete ni nič manjše. Prav nasprotno. To se vidi tudi po dejavnosti društev.

Tudi zato smo obiskali Slovenski dom Bazovica, kjer domuje eno najbolj aktivnih slovenskih društev KPD Bazovica. Tu so poleg manjše gledališke dvorane in klubskih prostorov za razstave, pevski zbor in folkloro, tudi uradni sedež društva ter reški sedež čezmejnega sodelovanja mladih Slovencev, imenovan EU Korak, ki povezuje mlade zamejce iz Avstrije, Italije in Hrvaške. Tu deluje tudi Mreža Alpe - Jadran kot izpostava projekta Slovenskega gospodarskega združenja iz Celovca, ki spodbuja izobraževanje mladih zamejskih Slovencev za skupno povezivanje in sodelovanje. In še bi se kaj našlo.

Omeniti moram tudi, da smo obiskali še reško Osnovno šolo Pečine, kjer imajo dopolnilni pouk slovenskega jezika in kulture ter vrtec Bulevard s podobnim programom za predšolske.

Z voditeljico Mojco Mavec sva kmalu spoznali, da oddaja na Reki ne more biti strukturno enaka prejšnjim, še zlasti, ker je kulinarični del tu najšibkejši. Pa vendar sva bili prijetno presenečeni. Dragica Rizman iz KPD Bazovica je v kuharski paraleli s studiem v Ljubljani skuhala zelo okusno ješprenovo mineštro in štruklje v krpi. Izkazala pa se je kot pravi zaklad informacij o jedeh s tega območja ter o življenju in običajih ob njih. Z jedmi so se izkazale tudi članice Društva iz Lovrana; pripravile so vrsto različnih jedi na temo kostanjev. Nekatere med njimi so prestavile ročna dela. Omeniti moram, da so o položaju Slovencev na Hrvaškem in na območju Reke govorili Zvonimir Stipetič, predsednik Slovenskega doma KPD Bazovica, Vasja Simonič (Društvo Snežnik iz Lovrana) je razmere predstavil kot predsednik Sveta slovenske narodne manjšine za Primorsko-Goransko županijo; o aktualnih programih in projektih za otroke in  o delovanju mladih Slovencev je govorila mlada Natali Iskra. Piko na ''i'' je dala dr. Barbaro Riman, nova predsednica Zveze slovenskih društev na Hrvaškem.

 

Sklenila sem, da bom tokrat pisala o pripravi kože na poletje. Na to se ponavadi spomnimo, ko je poletje že skoraj tu in razmišljamo, kako in kam na morje. Mnogokrat je tedaj že prepozno, saj hitrih rešitev ni, marveč morsmo biti vztrajni in potrpžljivi.

Sonce daje življenje in ga hkrati tudi uničuje.

To velja tudi za druge elemente življenja, za vodo, zrak in ogenj. Pomislimo: če damo sobno rastlino na sonce, hitro uveni in propade. Sončno sevanje je močno in nevarno, zato se ne smemo nepremišljeno izpostaviti soncu, saj si bomo nakopali težave.

Odločilno je privajanje na sonce ob sočasnem gibanju.

Najbolj nespametno je ''praženje na soncu'' ter uživanje hladnih in sladkih pijač. Bediuni v Sahari pri 40 stopinjah ponudijo gostu vroč in nesladkan čaj, ker izkustveno vedo, da je tako najboljše. V nosu imamo svojevrstno klimatsko napravo, ki pozimi ogreva, poleti pa hladi zrak, ki ga vdihujemo. Če se prehladimo, se ta ''mehanizem'' pokvari. Vedno je treba dihati skozi nos, saj si sicer nakopljemo vneto grlo in katar.

Kožo je potrebno zavarovati pred škodljivimi vplivi močnega sonca.

Koža je največji telesni organ in obrambni plašč telesa; varuje ga pred zunanjimi vplivi in pred vdorom škodljivih snovi. Sodeluje pri uravnavanju telesne vlage, prek nje izločamo odpadne snovi in uravnavamo telesno temperaturo.

Kožo delimo na dve glavni plasti, na povrhnjico, in spodnjo plast, usnjico. Nas z vidika zaščite pred močnim soncem zanima predvsem povrhnjica. V njej je dvajset plasti celic, ki nenehno nastajajo in propadajo. Celice nastajajo v najnižji plasti, se starajo in potujejo proti površini kože. Pri umivanju nekaj zgornjih pasti odstranimo, a imamo kmalu enako število novih plasti, ki zamenjajo odmrle in odstranjene. Če mehanizem poškodujemo, je še najmanj hudo to, da imamo hrapavo, oroženelo in luskavo kožo. V lasnicah kože je tretjina celotne krvi. Površina kože meri pri odraslem človeku v povprečju 2 kvadratna metra, kvadratni centimeter kože pa ima okrog 3 milijone celic.

Zakaj porjavimo?

V koži je pigment osnovna zaščita pred sončnimi žarki. Ta kožo obarva in varuje pred opeklinami ter spodbuja nastajanje imunskih snovi proti infekcijam. Ob sončenju se pod vplivom ultravioličnih žarkov ergosterin, ki je oblika holesterola, spremeni v vitamin D. To je pozitivni vidik sončenja, saj se nam poveča napetost in prožnost kože, potem bolje slišimo in vidimo, saj vitamin D vpliva tudi na kosti, vid in sluh. 

Kaj pa negativni vidik? Pod vplivom sončnih žarkov potekata v koži dva sočasna kemična procesa: oksidacija in dehidracija. Če ju ne zadržujemo in uravnavamo, potem lahko veliko škodita. Če k temu dodamo še škodljive vplive onesnaženosti zraka, ozonsko luknjo, kajenje, stres in ekstremne športe, potem je škoda še večja. Pri kemičnih procesih v koži nastajajo tudi prosti radikali, ki načenjajo elastinska in kolagenska vlakna ter uničujejo mehanizme za obnovo celic.

Koža vedno opozarja, da ji nekaj primanjkuje.

Koža se prehranjuje od znotraj navzven, prav tako se ščiti s hrano od znotraj navzven. Pri oroženeli, luskavi koži, je treba s hrano vnesti več vitaminov A in B6 ter minerala cink. Pri preslabotni pigmentiranosti pa moramo uživati jedi z bakrom. Marsikatera ženska v srednjih letih pozna značilno rdečico zaradi razširjenih drobnih žilic pod povrhnjico. Tem svetujem uživanje jedi, ki vsebujejo vitamin B3. Vedeti moramo, da se koža masti od znotraj in tako se tudi zdravi. Ni vseeno, kakšno maščobo uživamo; za solatne prelive uporabljajmo hladno stisnjena olja z vitaminom E, maslo in kuhano maslo, za cvrenje in žar pa posebej prirejena olja za višje temperature, grizljajmo orehe in oreščke...

Narava pomaga zaščititi in nahraniti kožo.

Najprej moramo poskrbeti za antioksidante. Te najdemo v jagodičju: borovnice, brusnice, maline, robidnice, rdeče grozdje, ribez..., pa tudi rdeča pesa in jajčevec. Borovnice imajo najboljše razmerje med vsebino in površino kožice, ki obdaja jagode, v katerih so antioksidativne snovi. Tu je 5 vrst antocianinov, ki preprečujejo škodo na celični ravni in na DNK in elagična kislina, ki zavira nastanek raka. Ker se koža poleti z vročino razširi, se stanjša in žilice pod njo postanejo bolj vidne. Temu pravimo kuperoza. Potrebno je povečati vnos flavonoidnih snovi, da okrepimo stene žilic. Da bo koža gladka, uživajmo česen, por in ingver. Flavonoidi v pomarančah in citrusti delujejo kot antioksidanti in antimutageno. Imajo sposobnost absorbcije svetlobe, varujejo DNK in zmanjšujejo vpliv rakotvornih snovi. Med močne flavonoide sodita tudi zeleni čaj in vino.

Buče in bučke imajo karotenoidne snovi in varujejo pred negativnim vplivom sončnega ultravioličnega sevanja, kar močno vpliva na degeneracijo rumene pege in najbrž na nastanek sive mrene. Tu si pomagamo s špinačo. Ta ima lutein, zeaksantin in betakaroten, ki močno znižajo količino prostih radikalov. Podobna hrana so še listni in kodrolistni ohrovt, listje repe, koruza, jajčni rumenjak in oranžna sladka paprika. Špinača je bogata tudi z glutationom in alfalipoično kislino, ki varujeta DNK in ga popravljata in zmanjšujeta oksidacijo.

Pradižnik že sam deluje kot močan antioksidant in v sozvočju z drugimi karotenoidi. Posebno češnjevec močno poveča zaščitni faktor kože in prepreči oksidacijo luteina in degeneracijo rumene pege. Paradižnikova mezga celo za 40 odstotkov. Karotenoidi imajo večji učinek, če jih skuhamo in obenem zabelimo z oljčnim oljem, ali jim dodamo še orehe ali mandlje. Sinergični učinek karotenoidov, ko uživamo različne vrste skupaj, je izredno velik. Zelje, brokoli in brstični ohrovt pa so križnice, ki vsebujejo sulforafan in ta zmanjša nevarnost kožnega raka kar za 50 odstotkov, ker odstranjuje škodljive snovi in zmanjšuje oksidacijo.

Kaj pa meso?

Tu velja opozoriti na vitamine skupine B (B1, B3, B6, B12) ter minerale, zlasti selen in cink. Veliko tega imajo plave ribe in divji losos, meso in drobovina pašne živine, drobnice in perutnine. Mastne ribe, zlasti sardine, skuša, losos, tuna imajo poleg vitamina B6 tudi veliko vitamina D; to je potrebno vedeti, saj kreme za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem blokirajo vnos vitamina D prek sonca, zato ga moramo nadomestiti z morsko hrano ali žiti in mlečnimi izdelki. Puranovo meso je bogato z vitamini B6, B12 ter z železom, cinkom in selenom. Selen popravlja škodo, ki jo sončni žarki naredijo v DNK. Za boljši izkoristek beljakovin je dobro živalske beljakovine kombinirati tudi z rastlinskimi.

 

Drugo, kar so naši gostitelji na Reki poudarili v oddaji, so bile jedi s kostanji, z maroni. Teh je v Labinu in okolici toliko, da vsako leto na jesen  pripravljajo praznik, ki mu poravijo – MARONADA.

 

O kostanju sem že pisla, zato samo malce ponovimo:

Kostanj ima skoraj polovico škroba oziroma ogljikovih hidratov, do 3 % maščob, pretežno enkrat ali večkrat nenasičenih, do 4% beljakovin, do 3 % vlaknin in do 2 % rudnin ali mineralov in nekaj vitaminov. Energetska vrednost je 812 kJ ali 193 Kcal. Med minerali je največ kalija 715 mg%/100 g kostanja , magnezija 54 mg%/100, kalcija 46 mg%/100, natrija 27 mg%100 g, manjši meri tudi železa, mangan in bakra. Med vitamini je največ vitamina C, sledijo vitamini skupine B, in sicer B3, B5, B6, B2 in B1, nekaj je tudi vitaminov E in A.                                         

Čeprav ima veliko ogljikovih hidratov (OH), ima razmeroma nizek glikemijski indeks, ker ima zelo malo enostavnih OH; ti povzročajo težave. V kostanju so povečini sestavljeni OH, ki se sproščajo počasi in ne povzročajo težav z inzulinom, marveč dajejo energijo na dolgi rok. Ob kostanju skoraj ne potrebujemo sladkorja, zelo zelo malo; pri pripravi z njim dodajmo moko z vlakninami, obvezno uporabimo jajca; pri kostanjevem pecivu  uporabimo tudi jabolka. Kdor ima preveč želodčne kisline, kostanj težje prebavlja, zato naj ga uživa kuhanega.

Kostanj nima glutena in je dober tudi za bolnike s celiakijo. Kostanjeve jedi, tudi pecivo, pripravljamo z jajci, maslom in delno s polnovredno moko, da znižamo glikemijski indeks.

Kostanj je dober vir vlaknin; te znižujejo raven slabega holesterola v krvi. Kalij pomaga zniževati srčni utrip in krvni tlak. Železo preprečuje slabokrvnost. Magnezij in fosfor sta pomembna elementa tudi za krepitev kosti.

V kostanjevih listih in lubju je veliko čreslovine ali taninov, pektinov, smole in flavonoidov. Spomladi je v svežih listih veliko čreslovine iz vrst elagitaninov, potem flavonoidov, triterpenov, maščobe, škroba, smol, pektinov in vitamina C. V ljudskem zdravilstvu priporočajo čaj iz svežega listja ali cvetov, mačic, pri kašlju in oslovskem kašlju, zaradi čreslovin v listju pri driski in za grgranje pri vnetjih v ustni votlini. .

V kulinariki največ kostanja uporabimo svežega, lahko pa tudi odtaljenega iz zamrzovalnika. Najbolj preprost je svež pečen kostanj, ki ga tradicionalno veliko prodajo na ulicah večjih mest. Seveda si ga lahko tudi spečemo sami doma, še pogosteje pa ga skuhamo in potem uporabimo za pripravo juh, za zgoščevanje omak in za pripravo raznih slaščic, peciva in tort. Včasih so kostanj spražili, ga zmleli v prah in uporabili kot kavni nadomestek.

VELIKE LAŠČE, V SRCU SLOVENSTVA

Velike Lašče so z zlatimi črkami zapisane v zgodovino slovenskega naroda in kulture.

VELIKE LAŠČE, V SRCU SLOVENSTVA

 

Velike Lašče so z zlatimi črkami zapisane v zgodovino slovenskega naroda in kulture. V bližini, na Rašici, se je rodil oče slovenske pisane besede Primož Trubar, v zaselku Retje je ugledal luč sveta Fran Levstik, v Podsmreki Josip Stritar in v Velikih Laščah Jože Javoršek. Prav zaradi velikih mož naše literature se je kraj in občino prijelo ime – Slovenske Atene. Tu je slovenščina najčistejša in blagozvočna.

 

"Dežela slovenska ima mnogo lepših in rodovitnejših krajev nego je laški.“ je zapisal Josip Stritar, „vendar, ko bi jaz prišel še kdaj na svet in ko bi mi bilo dano na voljo, kje hočem ugledati beli dan, ne volil bi si drugega rojstnega kraja."

 

Velike Lašče so zato zapisane v možganih vsakega dijaka. Še danes se spomnim, kako smo se učili, da je tu zibelka slovenske pisane besede. Vendar v oddaji nismo gledali samo v preteklost, marveč smo pregledali sedanji utrip kraja in občine na vseh področjih in pokukali v prihodnost.

 

Že predvklop je ponudil posebnost: ob glasbeni spremljavi učencev glasbene šole smo posneli slovesno odtvoritev Knjigobežnice v telefonski govorilnici v samem središču kraja. V živi verigi so učenci Osnovne šole podajali knjige županu Antonu Zaktajšku, ki jih je razvrstil v odsluženi govorilnici. Nekoliko zagonetno ime ''knjigobežnica'' pomeni, da bodo lahko mimoidoči lahko segli po knjigi in jo brezplačno odnesli domov, prebrali in vrnili. No, ali pa obdržali...

 

Hkrati smo ta dogodek izkoristilia za aktualno predstavitev občine in kraja. O tem je govorila podžupanja dr. Tatjana Devjak. O dediščini Trubarja je govoril vodnik po Trubarjevi domačiji Andrej Perhaj; o knjižnici in novem načinu širjenju knjig med ljudmi pa vodja Knjižnice Frana Levstika, Maja Smole.

 

V kuharski paraleli  v kuhinjski-gospodinjski učilnici OŠ Primoža Trubarja, Velike Lašče pa je skupina otrok pripravljala štanglne (zvite slanike) in proseno kašo s suhimi slivami, in sicer pod vodstvom članic DKŽ Velike Lašče in mentoric Milke Debeljak in Jožice Zabukovec, ki sta že prej velikokrat sodelovali pri prenosu znanja o tradicionalnih jedeh na otroke.

 

V obeh osrednjih vklopih so se poleg Mažoretne glasbene skupine Velike Lašče in gasilcev predstavile članice DPŽ Velike Lašče. Magdalena Peterlin je predstavila, kar so pripravili: pirin, polnozrnat kruh, ajdov z orehi, bel kruh, pleteno srce, sirove štruklje z jabolčno čežano, zelenjavno in koprivno juho, ričet, juho iz svinjskih kosti,  bele žgance        in bel melisin močnik, orehove štrukeljčke in pehtranovo, rozinovo in ocvirkovko potico.

 

Govedorejsko društvo Velike Lašče je predstavil Peter Indihar; ponodini so na svojo zorjeno govedino in način,kako jo prirpavijo, da je sočna, mehka in okusna. Skupina čajanke iz KUD Rob so prinesele lectova srca ter čaj iz materine dušice, melise in smrekovih vršičkov; o tem je govorila Majda Tekavec;  druge članice so učile otroke pleti venčke iz marjetic.  Stari oča Milan Tekavec pa je pokazal, kako ročno po starem izdeluje lesene kuhalnice...

 

Metka  Starič iz Zavoda Parnas, je govorila o akciji Mišja dolina in o starem knjigoveštvu, ki ga je v praksi prikazovala Lucija Griž        oblečena v ustrezni noši. Izdelke iz lesa, med njimi tudi miniaturo hiše in rekvizite iz Trubarjeve domačije, je prikazal Igor Sever, Art-les, knjigo pesmi je predstavila Darinka Grmek Štrukelj iz  Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti. Kmetijska zadruga Velike Lašče je razstavila staro slamoreznico, kocke sena in slame ter prikazala zbijanje palet in klepanj kose... Harmonikarka Danijela Gruden pa je pospremila slovo tega vklopa.

 

Drugi vklop je poleg  Klavirskega tria Glasbene šole Ribnica ponudil tudi nastop saksafonist in zborčka domačega vrtca.

 

Na prvi stojnici so članice Društva za ohranitev dediščine, Gradež prikazale proseno kašo s slivami, Trubarjevo malico, krhljevko, ajdovo kašo z jurčki, moško potico in kašnato potico.     Zraven so pletli košare, delali zobotrebce, predpražnike iz ličja, predle na kolovrat in klekljale. Kar precej ljudi se je sukalo okrog Lovske družine Velike Lašče: kuhali so namreč lovsi golaž. O ravnovesju v naravi in o  medvedu, volk in risu, ki so tu doma, pa je govoril lovec Franci Zakrajšek. Domači čebelarji, člani Čebelarskega društva Velike Lašče so predstavili stare panje, tudi kot duplo. Čebelar Brane Borštnik, pa je prikazal Levstikovo knjigo o čebelah.

 

Veliko vlogo so imeli učenci OŠ Primoža Trubarja, Velike Lašče; njihovo dejavnost je predstavila ravnateljica Metoda Kolar. Učenci so izdelovali in barvali pečatnike Primoža Trubar, razstavili svoje izdelke o reformaciji in Primožu Trubarju. Na  prvi kinestetični mizi sta dva učenca igrala šah, na drugi pa so predstavili literarni kotiček. Skupina šolarjev je igrala  med dvema ognjema, druga pa plesal folklorne plese.

 

Pred sklepno besedo župana, smo prisluhnili o rimskem zidu in delovanju Planinskega društva. O obojem sta govorila oče in sin Manfred in Jure Deterding. Župan Anton Zakrajšek, ki se je pripeljal z vprego, je ob koncu pozdravil in povabil gledalce naj obiščejo občino, ki ponuja resnično veliko.

 

Prepletenost v naravi.

 

Če pomislim na jedi, ki smo jih videli in okušali na predstavitvi, potem se vedno spomnim na dinamično ravnovesje in sovplivnost med minerali.

 

V naravi je vse, kakor mora biti. V prepletenem ravnovesju. V harmoniji barvitih, svetlih in veselih akordov, ki so melodija ravnovesja. Preplet tega in onega, vsega... Življenje človeka v ravnovesju je preplet harmonije med zemljo, zrakom, vodo, energijo, hrano in - našimi mislimi.

 

Vse za obstoj moramo dobiti iz narave.

 

Vendar tudi jed mora biti preplet naših misli in razvijanja okusov, vonjav in barv, ki jih podarimo na krožniku. Samo taka jed zagotovi popolnost vseh snovi in dinamično ravnovesje našega telesa. Če bodo celice v nenehnem dinamičnem ravnovesju, bodo dobro delovale. Tedaj se bomo odlično počutili in bomo – zdravi. Vse kar celice potrebujejo je popolnost in prepletenost hranilnih snovi, ki jih telo prek zapletenega biokemičnega procesa pridobi iz hrane. V procesu presnove celice izdelajo gradnike za razvoj in obnovo ter energijo in zaščitne snovi.

Vendar človek ni samo skupek biokemičnih procesov, marveč ima tudi duhovno in socialno razsežnost.

 

Zelo lepo vidno je medsebojno prepletanje in skupno učinkovanje pri mineralih.

 

Ti so namreč s svojimi pozitivnimi ali negativnimi ioni močno reagenčni in z različnim električnim potencialom zelo hitro vstopajo v biokemične reakcije. Tako je na primer razlika v električnem naboju kalcijevih ionov osnova za prenos živčnih inpulzov. In brez kalcija možgani ne morejo ne misliti, ne delovati.

 

Pomnimo: mineralov ne smemo izbirati, marveč jih uživati v čim širši paleti, saj so vsi skupaj medseboj prepletenoeni in - soodvisni.

 

Takšnih medsebojnih interakcij med minerali je nešteto in prepletenost med njimi je izredno velika. Pri tem pa zadostuje že nekaj mikrogramov ali miligramov nekega minerala, da procesi stečejo normalno. Toda, če nam manjka ena sam mineral, se presnova, tudi v možganih, upočasni ali celo ustavi.

 

Pomnimo: Če imamo vsega dovolj, bo telo samo počrpalo toliko snovi, kolikor jih potrebuje! Če pa uživamo na primer predvsem maščobe in beljakovine, brez sadja in zelenjave, bomo razmerje porušili in zdravje ogrozili! In nasprotno: tudi samo sadje in zelenjava brez beljakovin in maščob poruši ravnovesje!Minerali v telesu so potrebni za uravnavanje alkalnosti in kislosti ter odločilni za presnovo.

 

Z vidika potreb po mineralih v telesu jih delimo na makroelemente ter mikroelemente ali oligoelemente. Makroelementi so: natrij, kalcij, magnezij, fosfor, kalij, žveplo in klor. Za vse je pomembno, da so si v pravilnem medsebojnem razmerju, na primer natrij in kalij ali kalcij in magnezij. No, med mikroelemente pa sodijo: železo, baker, mangan, cink, krom, selen, molibden, kobalt, vanadij, fluor in jod. Za dobro delovanje celičnih membran potrebujemo še zelo majhne sledi bora, niklja in silicija.                                                                 

 

Minerali vedno delujejo skupaj, v sožitju, pa čeprav različno.

 

To sodelovanje je lahko soplementarno (dopolnjevalno, na primer magnezij-kalij), komplementarno (privlačno, na primer magnezij-kalcij) ali celo nasprotno, kot na primer natrij-kalij. Pa vendar odsotnost enega, ali napačno razmerje med njimi, lahko povzroči hude težave.       

 

Železo je eden najpomembnješih mineralov za življenje.

 

Brez njega hitro zaidemo v slabokrvnost ali anemijo. Te je sicer več vrst, stopenj in vzrokov, a najpogostejši je prav pomanjkanje železa. Po podatkih WHO ima kar okrog 30 % vse svetovne populacije pomanjkanje železa v krvi.

 

Železo je mineral, ki je nujen v vseh telesnih celicah. Je ključen element presnove,   eritrocitov v krvi ter encimov in hormonov. Največ ga je prav v hemoglobinu krvi kot barvilu rdečih krvničk ter v mišicah. Hemoglobin omogoča prenos kisika iz pljuč v celice. Mioglobin v mišičnih celicah pa veže in shranjuje kisik kot rezervo za delovanje celic. Za hemoglobin in mioglobin je torej odločilno – železo. Dobimo ga v živilih živalskega in rastlinskega izvora, a med njimi so velike razlike.

 

Absorbcija železa iz zaužitih jedi je ključna rešitev.

 

Železo v hrani živalskega izvora je vezano na beljakovine in je v dvovalentni obliki. Pravimo mu hemsko železo in njegove absorbcije prav nič ne moti. V hrani rastlinskega izvora pa je ne-hemsko železo kot sol anorganskih kislin in je trivalentno. Da bi telo lahko sprejelo trivalentno železo iz rastlinskih virov, ga mora najprej v črevesju zreducirati na dvovalentno. Toda pretvorbo trovalentnega železa močno zavirajo: kalcijeve snovi in kazein v mlečnih izdelkih, oksalati v špinači, rabarbari, koprivah.., inozitol heksafosfat v stročnicah in v žitih, fitati nekateri polifenoli v sadju in zelenjavi, v vinu, čaju in kavi in sojine beljakovine.

 

 

Znamenja in posledice pomanjkanja železa:

-smo manj fizično zmogljivi, saj zastaja nastajanje energije;

-brezvoljni smo in utrujeni, zaznavne so težave s koncentracijo in spominom; -manjka nam termoregulacija telesa;

-imamo slab imunski sistem in smo neodporni na okužbe;

-zaradi pomanjkanja kisika v mišičnem tkivu nastajajo maščobni peroksidi;

-peče nas jezik, imamo rozpokane kotičke ustnic, lasje so mastni in nohti krhki, -pogosto se solzimo in krvavijo nam dlesni...

-ženske izgubijo pri menstruaciji v povprečju 0,5 mg železa na dan; po rodni dobi pa izgubljajo po 1 mg železa redno vsak dan z znojem, sečem in odluščenimi celicami prebavil in kože. To velja tudi za odrasle moške.    

 

Železo v rastlinskih virih: Nikakor nas ne smejo zavesti podatki o obsolutnih količinah železa v živilih, ne da bi upoštevali, v kakšni obliki to železo je. Tako je sicer količinsko največ železa v leči (do 27 mg/100g), a to je trivalentno in ga na koncu telo zelo, zelo malo lahko počrpa. Táko anorgansko trivalentno železo v rastlinski hrani najdemo tudi v sezamu, ovseni kaši, špargljih, fižolu, oreščkih, grahu, soji, v korenju, bučnem in lanenem semenu, špinači, koprcu... Toda iz rastlinskih virov lahko izkoristimo le do 1 % železa.

 

Poleg vitamina C proces absorbcije celote železa prek črevesja pospešujejo tudi vitamini A, E, B2, B9 ali folna kislina in B12. Nujni so tudi minerali: baker, kobalt in mangan. Baker sodeluje pri vezavi železa na hemoglobin in hkrati uravnava porabo vitamina C. Kobalt je nepogrešljiv za sestavo rdečih krvničk, mangan pa pomaga aktivirati encime, ki uravnavajo izrabo vitamina C. Vitamin B12 imenujemo celo rdeči vitamin, saj je nujen za tvorbo in obnavljanje rdečih krvničk.

Pomnimo: Vitamin B 12 je v ovčjih jetrih, govedini in svinjini, jajcih, mleku in sirih. Zanj pravzaprav ni nobenega uporabnega rastlinskega vira! Britansko združenje veganov sicer trdi, da je mogoče pridobiti B12 iz spiruline, klorele, susabi-nori in drugih morskih alg, toda tu gre za analoge, ali psevdovitamin B12, ki nima hranilne vrednosti za človeka.

 

Proso je eno redkih živil, ki ima silicij v topni obliki in ga telo lahko izkoristi.

 

Silicij je zelo razširjen na Zemlji. Za človeka je pomemeben, ker krepi in napenja vezivno tkivo. Njegova naloga je, da vzdržuje povezavo med kostmi, skrbi za medvretenčne ploščice, za lepo kožo brez mozoljev in ognojkov, ščiti nohte in lase, odpravlja celulit, pomaga pri opeklinah, zdravi odrgnine ter vnetja v ustih in grlu, v želodcu in črevesju. Zelo dober vir silicija je reče vino in grozdje, sledijo oves in druga žita, mineralne vode, čvrsta zelenjava. Na dan ga potrebujemo okrog 100 mg. Boljši izkoristek imamo, če so polek tudi bor, kalcij, magnezij, mangan in kalij; molibden pa ga ovira.

 

Pomnimo:  silicij v celice prinaša hranilne snovi, odnaša pa odvečne snovi in strupe.

 

Baker sodeluje pri nastajanju hemoglobina v krvi.

 

Tudi baker je esencialen element za človeka, čeprav ga ne potrebujemo veliko. Biološko vrenost bakra so spoznali že na začetku 20. stoletja, ko so preučevali  pomanjkanje bakra pri govedu, ki je zbolelo za obliko anemije. Kaj kmalu so ugotovili podoben primer anemije zaradi pomanjkanja bakra tudi pri človeku.

 

Baker je vključen v interakcijo z železom in kot sestavina encima ceruloplazmin sodeluje pri nastajanju hemoglobina v krvi. Podpira presnovo beljakovin, kožnih in lasnih barvil ter obnovo živcev. Sodeluje pri nastajanju temeljnega kostnega tkiva in preprečuje poapnenje žil. Pomanjkanje bakra botruje mnogim infekcijskim boleznim. Sprejem bakra podpira vitamin C, pri tem sodelujejo tudi drugi minerali: železo, mangan, molibden in kositer. Največ bakra je v živalski drobovini, največ v svinjskih jetrih, ter mleku in mlečnih izdelkih, v oreščkih ter gradu in soji. Nekaj ga je tudi ostrigah, čokoladi, kakavu v prahu in sončničnem semenu.

/iz kuharske paralele:/

Recept za slanike, po domače štangelne:

potrebujemo: 1 kg moke, kvas, velika kisla smetana ½ litra, zavitek 250 g masla, 5 rumenjakov in mleko po potrebi, odvisno od mehke bele moke. 

pripravimo: kvasni nastavek vlijemo v moko, ki smo jo previdno solili ( do dve čajni žlički) in zamesimo v mehko testo, posebej razžvrkljamo rumenjake, dodamo mlačno stopljeno maslo, dodamo kislo smetano, dobro premešamo in vlijemo v moko, po potrebi dolivamo mleko. Pustimo vzhajati pol ure in testo razvaljamo do ca 3 mm debelo; raztopimo del masla in z njim s čopičem premažemo po razvaljanem testu. To nato razrežemo na 12 cm široke trakove, dolge po vsej dolžini testa. Iz trakov narežemo trikotnike in jih zvijemo v rolice, po domače – štangelne, te zložimo v namaščen pekač ali na peki papir, premažemo z razžvrkljanim rumenjakom, ki mu dodamo malce mleka in po vrhu posujmo s soljo. Lahko dodamo tudi na drobno nariban sir, sezam ali kaj drugega. Ponudimo jih kot samostojen prigrizek.

 

 

Kaša s slivami:

potrebujemo: 1 liter vode, 25-30 dag prosene kaše, 12 suhuh sliv, košček masla, dorbtine, limonino lupinico, cimet, sol in sladkor.

Pripravimo: vodo zavremo, oprani kašo in slive stresemo v lonec in premešamo. Kuhamo 20 minut. Posebej stopimo maslo in na njem prepražimo kruhove drobtinica. S tem zabelimo kašo. Nato damo vse skupaj v peč, da se zapeče.