Ekipa oddaje Dobro jutro je tokrat obiskala Pivko. Med drugim so zbirali domače marmelade vseh mogočih okusov in iz različnih vrst sadja, zelenjave zelišč in dodatkov. Pred malimi ekrani so med drugim pripravljali okusne zagorske štruklje in buhteljne ter slastno zajčjo obaro. 

 

Domače marmelade združujejo ljudi in so velika pomoč za zdravje. Poleg topnih in ne topnih vlaknin, dobrega mineralnega razmerja in obilice antioksidantov v njih, vsebujejo tudi veliko energije za možgane. Prav posebna je paramelada, ki sem jo sestavila sama iz korenja, paradižnika in jabolk. Ta paramelada ima še poleg vseh navedenih lastnostih še pomoč pri uravnavanju pravega razmerja holesterola. 

 

RECEPTI: 

Zagorski štruklji in buhteljni:

Iz 1 KG moke, žličko soli, žlico sladkorja, eno kocko kvasa in 3 dl mleka, 10 dag masla in 2 jajci zamesimo testo, boljše kot za kruh in slabše kot za potico; damo vzhajati, razvaljamo in premažemo. Pri štrukljih je nadev iz 1 kg  skute, 2 jajc in 1 dl kisle smetane in ščepca soli. Pri buhteljnih pa uporabimo isto testo, a premažemo s slivovo marmelado. Testo križno razrežemo in ga zvijemo od sredine navzven. Nato s krožnikom razrežemo štrukeljčke in jih spečemo do zlatorumene barve.

 

Zajčja obara: 

najprej zarumenimo 2 srednjeveliki čebuli, dodamo zelenjavo: 10 dag korenčka, 10 dag gomolja zelene, 1 korenino peteršilja, dve pesti grah in 1 kg  zajčjega mesa. Kuhamo in proti koncu kuhe dodamo 1 žličko belega zdroba za zgostitev. Dodamo  vodene žličnike, ki jih naredimo takole:  20 dag moke, 2 žlici olja, 1 jajce, 1,5 dl mleka. Zmešamo nekoliko bolj gosto zmes kot za palačinke, da lažje oblikujemo žličnike. Tik pred koncem v obaro prilijemo žličko belega vina ali kisa in stresemo po ščepec majarona in timijan.