Je drugačna kot vse marmelade sveta, saj pomladno je zaljubljena.

 

Potrebujemo:

-         1 kg očiščenih in narezanih zrelih domačih jagod

-         750 g sladkorja

-         5 cvetov bezga, osmukanih

-         vanilin sladkor ali strok vanilje

-         sok 2 limon

-         1 žlička citronske kisline

-         25 - 50 g agarja v prahu (odvisno kakšno gostoto marmelade želimo)

 

Kuhamo:

Oprane in narezane jagode premešamo s sladkorjem, vanilin sladkorjem in citronsko kislino. Pristavimo na ogenj in na zmerni temperaturi  vremo toliko časa, da približno polovico tekočine povre. Vmešamo agar v prahu in sok limone, v katerega smo na kratko namočili osmukane bezgove cvetke. Vremo še kakih 5 minut, dokler se marmelada vidno ne začne gostiti.

Gostoto testiramo tako, da na krožnik, ki ga imamo v hladilniku (da je čim bolj mrzel) kanemo marmelado in če se ne razlije oz. ostane »lepka« na prst, pomeni, da imamo pravo gostoto in je dovolj kuhana. Nič pa ni narobe z bolj tekočo marmelado.

Med tem lične kozarčke dobro opremo in jih vsaj za 10 minut, brez pokrovčkov, damo v pečico na 180°C. Pokrovčke dobro razkužimo z alkoholom (lahko kar žganje).

Vročo marmelado razlijemo v vroče kozarčke, vrat še enkrat obrišemo z alkoholom in tesno zapremo. Kozarčke pokrijemo s krpo, da se počasi ohlajajo.

Tukaj v tej pomladi sta »kot člena dva«*, ko zaljubljeno marmelado skupaj kuhata. Zapreta jo tesno, da bo ljubezni toplo.

*F.M. Ježek