Skupno kuhanje v adventu poveže družinske vezi, zato na vsaki mizi naj sladek venček stoji.

Potrebujemo:

Testo:

  • pol kg namenske moke za kvašeno testo (ali mehka bela) sobne temperature

  • zavojček svežega kvasa (42g)

  • 2 dl toplega mleka

  • 100g sladkorja v prahu

  • 3 cela jajca in 3 rumenjaki

  • 100 stopljenega masla

  • 1 vaniljin strok

  • sok in lupinica ene pomaranče

  • malo kardamoma in malo kurkume za barvo (lahko izpustimo)

  • malo pomarančnega likerja (po želji)

  • 0,5 dl oljčnega olja

  • ščep soli

Nadev:

  • dve pesti suhih namočenih fig

  • 150g grobo mletih lešnikov

  • nekaj celih lešnikov

  • lešnikovo maslo (lahko izpustite)

Okras:

  • sladkorna glazura (skodelica sladkorja v prahu in toliko limoninega soka, da dobimo gosto tekočo zmes)

  • sladki božični okraski po želji

 

Kuhamo:

Vse sestavine naj bodo sobne temperature. Delamo v toplem prostoru.

V mlačno mleko nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in žličko moke. Močno premešamo, da se kvas popolnima razpusti in damo vzhajat na toplo za približno 10 minut ali toliko, da močno naraste.

V posebni posodi z električnim mešalnikom stepamo jajca in sladkor do penastega. Dodamo olje, vanilj strok, sol, sok in lupinico pomaranče, kardamom in pomarančni liker ter ponovno stepamo vsaj nekaj minut.

V moki napravimo vdolbino in vanjo vlijemo kvasno mešanico. Pričnemo počasi s stepanjem in postopno dodajamo mešanico iz jajc. Stepamo vsaj 10 minut.

Gladko testo, ki se lepi in je precej vlažno, damo vzhajat na toplo za približno eno uro.

Stopimo maslo in ga ohladimo toliko, da je mlačno.

V vzhajano testo postopno vmešamo stopljeno maslo, mlete lešnike in fige ter ponovno stepamo vsaj 5 minut.

V namaščen model v obliki venca lahko na dno naložimo cele lešnike, čez položimo testo in vse skupaj pritisnemo in enakomerno razporedimo z roko.

Ponovno vzhajamo vsaj pol ure. Pečemo na 180°C približno 35-45 minut. Med peko venček po 20 minutah pokrijemo z aluminijasto folijo, da se nam ne zažge.

Ohlajenega prelijemo s sladkorno glazuro in okrasimo po želji.

Je družina prava vedno ena sama, naj šteje dva, tri, štiri ali mnogo ljudi, druži jih le srčna ljubezen in ne samo kri.