VELIKONOČNA PLETENICA
- 700 g mehke moke za kvašeno testo
- 3dl mlačnega mleka
- 70 g sladkorja 
- sok in lupinica ene pomaranče
- šilce pomarančnega likerja 
- žlička soli
- 1dl oljčnega olja
- 35 g kvasa
- 1 zavitek kislega testa v prahu 
- 2 rumenjaka
- jajce
- špinačnI sok 

Nadev:
- 700 g jagod
- 100 g sladkorja 
- malo mete
- sok in lupinica limone
- strok vanilije
- pest zdrobljnih pistacij ali mletih mandljev

Kvas zdrobimo v večjo skledo, dodamo mlačno mleko, 1 žlico sladkorja, sok pomaranče ter 1 žlico moke. Premešamo, pustimo na toplem vzhajati vsaj 10 minut. 

V drugi skledi premešamo tri rumenjake, olje, preostali sladkor, sol in nastrgano lupino pomaranče. Zmešamo do penastega. Iz beljaka stepemo sneg. 

H kvasni mešanici vlijemo jajčno mešanico, sok špinače (po želji) in sneg ter dobro premešamo. Postopoma začnemo dodajati moko, ki smo ji primešali kislo testo v prahu in mešamo z roko. Ko porabimo vso moko, dobro premešamo ter testo stresemo na desko in mesimo naprej na deski dokler ne dobimo vlažno elastično testo ali pa testo prenesemo v elektrčni mešalnik (mešamo vsaj 10 minut). 

Prenesemo v večjo skledo, posujemo z moko, pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati na toplem, da testo naraste na dvojno količino. 

Za nadev kuhamo jagode, nasekljano meto, sladkor, vaniljo in sok limone toliko časa, da se zmes zelo zgosti (10 -15 min). Ohladimo. 

Vzhajano testo razdelimo na dva dela in sicer enega večjega (2/3 testa) in enega manjšega (1/3 testa). 

Večji del razvaljamo v tanjši pravokotnik in premažemo z nadevom, ki je vsaj 10cm od spodnejga roba, posujemo s pistacijami ali mletimi mandlji in previdno zvijemo v tulec. 

Iz manjšega dela testa enako razvaljamo malo debelejši pravokotnik dolžine tulca. Po sredini ga navpično večkrat zarežemo v presledkih po 3cm in ne zaražemo od enega dodrugega konca ampak le po sredini. 

Pasove, ki nastanejo povežemo med sabo tako, da prvega dvignemo, naslednjega povlečemo skozenj in potem čez tega spet povlečemo naslednjega in tako vse do konca…..dobimo videz kitke. Vse skupaj položimo čez tulec, ki smo ga prej premazali z vodo, spodvijemo robove. Pustimo vzhajati 10-15 minut. 

Premažemo z malo vode in pečemo na 180°C približno pol ure. Rahlo ohlajeno posujemo s sladkorjem v prahu. 

VELIKONOČNI PIKANTNI KRUH

- 350 g mehke moke za kvašeno testo
- 1,5dl mešanice mlačne vode in mleka (1:1)
- žlička sladkorja
- 1,5 žličke soli
- 1 dl oljčnega olja
- 20 g kvasa
- 1 zavitek kislega testa v prahu 
- jajce

Nadev:
- 100 g naribanega parmezana
- pest grobo naribanega hrena ali nekaj strtih semen rdečega popra
- pest nakosanih izkoščičenih pikantnih oliv
- jajca za okras 

Kvas zdrobimo v večjo skledo, dodamo mešanico mlačne vode in mleka, 1 žličko sladkorja ter 1 žlico moke. Premešamo, pustimo na toplem vzhajati vsaj 10 minut. 

V drugi skledi premešamo jajce in olje do penastega. 

H kvasni mešanici vlijemo jajčno mešanico in ter dobro premešamo. Postopoma začnemo dodajati moko, ki smo ji primešali kislo testo in mešamo. Ko porabimo vso moko, dobro premešamo ter testo stresemo na desko in mesimo naprej na deski dokler ne dobimo vlažno elastično testo ali pa testo prenesemo v električni mešalnik (mešamo vsaj 10 minut). 

Prenesemo v večjo skledo, posujemo z moko, pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati na toplem, da testo naraste na dvojno količino. 

Vzhajano testo zvrnemo na desko, rahko raztegnemo in vanj vmesimo vse setavine za nadev. 

Prenesemo v manjši okrogel namaščen pekač. Vzahajamo 15 minut. 

V sredino vtisnemo eno celo jajce (ali več, po želji), lahko surovo, premažemo z vodo in pečemo na 180°C približno 25 minut. 

HLADNI ŠPINAČNI REZANCI V SOLATI
- 300 g špinačnih rezancev
- 2 kuhanI jajci

Preliv:
- 2 veliki žlici arašidovega masla
- 0,5 dl sojine omake
- sok ene limone
- 0,5 dl vode
- žlička naribanega ingverja
- 2 stroka strtega česna
- 2 žlički rjavega sladkorja
- 2 žlički sezamovega olja
- malo tabaska ali čilija v prahu

Zelenjava (po lastnem izboru):
- korenček, 
- kumara, 
- mladi čebuli, narezani
- paprika
- šop svežih špinačnih listov
- semena sezama 

Za preliv dobro premešamo vse sestavine. Rezance pomešamo z vso narezano zelenjavo, na koncu vmešamo še preliv. Posujemo s semeni sezama in obložimo z narezanimi kuhanimi jajci ter postrežemo. 

Ljubezni barv soditi ne gre, saj vsaka zapisana drugače je.