Za 2 prati:

Čas priprave: 1 ura

Čas peke: 30-40 minut

 

Sestavine za prato:

- 1000 gramov kruha

- 700-800 gramov prekajenega svinjskega vratu ali šunke

- 10 manjših jajc

- 4 zvrhane žlice kisle smetane

- 1 zravnana čajna žlička soli

- šopek svežega peteršilja

- 4-6 strokov svežega česna ali 2 čajni žlički suhega

- bel poper po okusu

 

Sestavine za smetanov hren:

- korenina svežega hrena

- 2 zvrhani žlici kisle smetane

- 100 ml sladke smetane

- Ščepec soli

- 1-2 čajni žlički limoninega soka 

 

Priprava:

Prekajen svinjski vrat zalijemo s hladno vodo in ga kuhamo 1-2 uri. Kuhanega ohladimo in narežemo na drobne kocke. Kruh prav tako narežemo na drobne kocke. Jajca z vilico fino stepemo in jim vmešamo kislo smetano, drobno narezan peteršilj, sol, poper in drobno narezan česen. Narezan kruh in meso premešamo in vse skupaj zalijemo z jajčno mešanico, ter ponovno temeljito premešamo. Po potrebi, da dobimo dovolj mokro zmes, dodamo še eno jajce in žlico/dve kisle smetane. Zmes pokrijemo s folijo za živila in pustimo počivati vsaj uro, najbolje pa kar čez noč. Počivano zmes razdelimo na dva dela in vsak del naložimo v folijo za peko. V foliji oblikujemo svaljek in folijo prešpikamo. Prati pečemo 30-40 minut oziroma do zlato rjave zapečene barve, v segreti pečici na 180 stopinj.

Pečeno prato ohladimo.