Jagode in čokolada tako, si v tortici spet zaljubljeno podata rokó.

 

Potrebujemo:

Za tortno dno:

-         200 g ovsenih piškotov (oz po želji, vegani brez jajc)

-         sok in lupinica ene pomaranče (bio) oz. po potrebi

-         3 žlice olivnega olja

-         3 žlice stopljenega kakavovega masla (lahko kokosovo)

-         2 žlički pravega kakava v prahu

-         3 žlice medu ali sirupa agave

-         ščep soli

Za kremo:

-         300 g čez noč namočenih indijskih oreščkov

-         4 žlice medu ali sirupa agave (oz. po okusu)

-         4 žličke pravega kakava v prahu

-         sok ene pomaranče

-         1dl mandljeva mleka (lahko riževo,…) oz. po potrebi

-         4 žlice kakavovega masla

-         2 žlici lešnikovega masla (lahko pa le dve pesti mletih lešnikov)

-         mleti ovseni kosmiči za uravnavanje gostote

-         cele jagode

Za preliv:

-         250 g očiščenih in narezanih jagod

-         150 g sladkorja

-         strok vanilje ali vanilin sladkor

-         sok ene limone

-         nekaj nasekljanih lističev mete

Priprava:

V električnem mešalniku vse sestavine za tortno dno dobro premešamo tako, da dobimo vlažno drobtinasto zmes. Tortni model obložimo s peki papirjem in z rokami zmes pritisnemo na dno. Postavimo v hladilnik.

Za kremo enako vse sestavine dobro premešamo v mešalniku. Dobiti moramo zelo gosto tekočo zmes.

Za preliv jagode pokuhamo s sladkorjem in ostalimi sestavinami. Vremo toliko časa, da se zmes zelo zgosti (ko gremo s kuhalnico po dnu ostaja črta) vsaj 10-15 minut. Vse skupaj ohladimo.

Na dno tortnega modela naložimo cele jagode, ki jih previdno prelijemo s kremo. Vse dobro poravnamo in postavimo v hladilnik vsaj za 4 ure oz. najbolje čez noč.

Tortico vzamemo iz modela in jo prelijemo z jagodnim prelivom in okrasimo z lističi mete oz. po želji.

Je v ljubezni včasih grenko, a če dva res skupaj dihata, se vedno najde sladko, ki prežene grenko temó.