Srnin hrbet v ovoju slanine

SESTAVINE:

  • 30 dag srninega hrbta
  • 8 dag slanine
  • sol in poper
  • olje
  • rožmarin

 

Omaka

SESTAVINE:

  • 2 dcl rdečega vina,
  • žlica rozin,
  • 1 čebula (manjša),
  • strok česna,
  • 10 dag masla,
  • 2 dcl jušne osnove,
  • lovorjev list,
  • brinove jagode.

 

POSTOPEK:

Srnin hrbet natremo s soljo in poprom ter nasekljanim rožmarinom. Hrbet ovijemo v slanino, ga popečemo na vroči maščobi z vseh strani, nato pa vse skupaj pustimo počivati 10 minut. Na preostali maščobi prepražimo nasekljano čebulo, zadišimo česen, dodamo lovorjev list in brinove jagode ter zalijemo z vinom. Omaki dodamo še žlico rozin ter jušno osnovo, vse skupaj reduciramo do polovice.  

 

Ajdovi krapci

SESTAVINE:

  • ½ kg ajdove moke
  • sol
  • 20 dag skute
  • rožmarin
  • 20 dag masla
  • 1 jajce
  • ostra moka (za valjanje)

 

POSTOPEK:

Ajdovo moko prelijemo s slanim kropom ter premešamo, vse skupaj pustimo stati, da se malo ohladi, nato dodamo jajce. Maso dobro pregnetemo. Domačo skuto malo nasolimo in ji dodamo nasekljan rožmarin, nato pomokamo delovno površino, razvaljamo testo ter iz njega izrežemo kroge. V sredino kroga dodamo žlico rožmarinove skute in ga prepognemo na polovico. Ob robovih pritisnemo z vilico, da dobimo krapec. Krapce skuhamo v slanem kropu. Ko so kuhani jih na hitro posotiramo na maslu.

 

Glazirano korenje

SESTAVINE:

  • 20 dag rumenega korenja
  • jabolčni kis
  •  ščep sladkorja
  • olje
  • sol
  • muškatni orešček

 

POSTOPEK:

Korenje olupimo, nato ga narežemo na koščke v velikosti vžigalic. Na olju prepražimo ščep sladkorja, zalijemo z jabolčnim kisom, dodamo sol in muškatni orešček ter korenje. Vse skupaj posotiramo.