Potrebujemo:

  • 3 srednje velike melone, očiščene in narezane na kocke
  • 0,5 kg muškatne buče, očiščene in narezane na kocke
  • 3 velike naribane korenčke
  • 2 pomaranči (lahko 1 pomaranča in ena grenivka)
  • vsaj 70 dag sladkorja
  • pol žličke ingverja v prahu
  • malo kardamoma (po želji)
  • strok 2 limon in ene limete
  • strok vanilje
  • 10 g agarja

 

Kuhamo:

Vso sadje, bučo in korenček očistimo in narežemo na kocke. Pri pomarančah odstranimo čim več bele kožice, ker greni. Primešamo sladkor in začimbe ter pustimo namočeno čez noč. S tem skrajšamo čas kuhanja.

Naslednji dan pristavimo na štedilnik, pustimo, da zavre in kuhamo na zmernem ognju dokler se ne začne gostiti. Vmes pogosto premešamo. Nato zmes spiriramo in še enkrat pustimo vreti dokler ne dobimo primerne gostote. Čas kuhanja skrajšamo, če dodamo agar ali naravni rastlinski pektin in kuhamo še nekaj minut (test želiranja: na krožnik, ki ga imamo v hladilniku, da je čim bolj mrzel, kanemo marmelado in če se ne razlije oz. ostane »lepka« na prst, pomeni, da imamo pravo gostoto in je dovolj kuhana. Pri agarju se mora kapljica res precej ohladiti).

Med tem lične kozarčke operemo in jih vsaj za 10 minut brez pokrovčkov damo v pečico na 180°C. Pokrovčke dobro razkužimo z alkoholom (lahko kar žganje).

Vročo marmelado razlijemo v vroče kozarčke, vrat še enkrat obrišemo z alkoholom in tesno zapremo. Kozarčke pokrijemo s krpo, da se počasi ohlajajo.

So poletni dnevi prehitro odšli, ostali so sončni spomini, uteha mrzlih dni.