Za 1 večjo pletenko:

Čas priprave: 1-2 uri

Čas peke: 50-60 minut

 

Sestavine:

750-800 gramov pšenične moke

2/3 kocka svežega kvasa Fala

100 gramov masla

350 ml mleka

3 rumenjaki

½ čajne žličke soli

6 žlic sladkorja

1 čajna žlička cvetličnega medu ali sladkorja

3-4 žlice ruma

limonina lupinica 1 bio limone

1-2 pesti rozin

 

1 jajce

2 žlici vode

1 pest mandljevih lističev - opcijsko

 

Priprava:

Rozine namočimo v toplo vodo za 30-60 minut. Mleko segrejemo do toplega. V polovico vmešamo čajno žličko medu/sladkorja in nadrobimo kvas, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati vsaj 10–15 minut. V drugo polovico narežemo maslo in dodamo sladkor, ter počakamo, da se v mleku počasi stopita.

Moko presejemo in v sredini naredimo luknjo. V moko ob njej najprej vmešamo vzhajan kvas. Nato vmešamo sol in nazadnje še stopljeno maslo v mleku in rumenjake, limonino lupinico, rum in odcejene rozine. Testo zgnetemo. Nastalo testo bo dokaj lepljivo, kar naj vas ne prestraši, takšno namreč mora biti. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem slabo uro.

Testo razdelimo na tri dele in iz njih naredimo daljše svajlke premera približno 2 cm. Na enem koncu jih sprimemo skupaj in spletemo kito. Zvijemo jo v krog. Kito pustimo vzhajati dobre pol ure da se prostorninsko podvoji in vzhaja.

Med vzhajanjem začnemo segrevati pečico na 200 stopinj in med tem časom premažemo pletenko z jajcem, ki smo ga zmešali z vodo. Pletenko potresemo z mandljevimi lističi. Vzhajano pletenko položimo v segreto pečico in jo pečemo 15 minut, nato pa temperaturo znižammo na 180 stopinj in jo pečemo nadaljnih 35-40 minut.

Pečeno pletenko pokrijemo z vlažno krpo, da se njena skorja omehča.