SLANI ZVITKI S PAPRIKO

Če božič je čas, ko družina skupaj za mizo sedi, je novo leto prilika za srčno druženje s prijatelji. 

Potrebujemo

  • zavitek listnatega testa
  • 6 podolgovatih paprik, lahko tudi suhe - namočene
  • 200g kremnega sira
  • 200g feta sira
  • 0,5dl olivnega olja
  • 1 jajce
  • 2 narezani mladi čebuli
  • sol, poper
  • žlička tolčene suhe sladke paprike, po želji
  • sezamova semena za posutje

 

Kuhamo

Paprike pri strani po dolgem prerežemo in z žličko postrgamo ven seme.

Ostale sestavine zmešamo v gost kremni namaz s katerim napolnimo vse paprike.

Listnato testo narežemo na trakove. Vsako papriko ovijemo s trakom testa tako, da se testo prekriva.

Vse paprike lahko premažemo z stepenim jajcem in posujemo s semeni sezama. Pečemo na 180°C oz. do zlatorumene barve

.

NOVOLETNI FLAN PO ITALIJANSKO

Potrebujemo:

  • 600ml mleka
  • 200g zdrobljenih italijanskih piškotov »amaretti« in dve pesti celih
  • 150g sladkorja
  • 5 jajc
  • 50g pravega kakava
  • pol žličke soli
  • ščep čilija v prahu
  • 25g agarja
  • malo ruma
  • naribana skorjica in sok ene pomaranče
  • malo kardamoma
  • narezani mandljevi lističi

Karamelna podlaga:

  • 200g sladkorja

Bela krema:

  • 400g maskarpone kreme
  • 200g kisle smetane
  • 3 žlice sladkorja v prahu oz. po želji
  • sok ene limone

Kuhamo

Najprej pripravimo karameliziran sladkor iz 200g sladkorja in pazimo, da ga ne zažgemo. Takoj, ko sladkor karamelizira med počasnim segrevanjem, ga zlijemo na dno modela za puding, ga porazdelimo po stenah in obložimo z mandljevimi lističi.

Kakav, sladkor in jajca močno zmešamo in počasi dolivamo mleko ter dodamo ostale začimbe. Na koncu vmešamo še zmlete piškote in agar, da se nam hitreje krema strdi. Vse skupaj vlijemo v model, ki smo ga predhodno prelili s karameliziranim sladkorjem.

Pripravimo vodno kopel in vanjo položimo naš model ter pečemo približno 50 minut na 180°C. Popolnoma ohladimo v hladilniku za vsaj 5 ur oz. najbolje čez noč.

Med tem z električnim mešalnikom zmešamo vse sestavine za belo kremo.

Ohlajen puding zvrnemo na ličen krožnik, pri tem lahko dno pekača malo segrejemo, da se karamel stopi. Z belo kremo  po želji okrasimo puding.

 

HLADNA SOLATA S PIŠČANČJIM FILEJEM IN GORGONZOLO

Potrebujemo

  • 400 g pečenega piščančjega fileja, lahko ostanki
  • 200g sira gorgonzola
  • 2dl kisle smetane
  • majoneza po okusu
  • sok in lupinica ene limone
  • sol, poper
  • pest mletih orehov
  • 4 žlice semen granatnega jabolka
  • 3 žlice popečenih sezamovih semen

Kuhamo

Vse tekoče sestavine in začimbe zmiksamo v mešalniku. Na koncu dodamo meso, ki ga grobo zmiksamo. Z žlico vmešamo semena granatnega jabolka in polovico sezamovih semen. Lahko damo v okrogel model in postavimo v hladilnik, da se strdi. Postrežemo z rezinami opečenega kruha in posujemo z ostankom sezamovih semen.

 

OBLOŽENI KRUHKI Z AVOKADOM

Potrebujemo:

  • 2 zrela avokada
  • sok in lupinica ene limone
  • ena mala drobno nasekljana rdeča čebula
  • 1 velika žlica jedilnega kvasa (lahko izpustite)
  • popečeni repki kozic, lahko fileji dimljenega lososa….
  • olivno olje
  • sol, poper
  • rezine popečenega kruha

Kuhamo:

Avokadovo meso dobro pretlačimo, dodamo sok in lupinico limone, jedilni kvas ter drobno nasekljano čebulo, Vse dobro premešamo in ustrezno začinimo s soljo in poprom.

Na rezine popečenega kruha z olivnim oljem namažemo avokadov nadev in čez položimo popečene repke kozic ali fileje dimljenega lososa oz. po želji….in okrasimo po želji.

 

Naj v novem letu nam bo, bolj kot suho zlato, pomembno le srčno prijateljstvo.