AJDOV KRAPEC NADEVAN Z JETRNO KLOBASO IN ZELJEM, KREMASTA OMAKA S SUHIMI JURČKI

SESTAVINE:

  • ajdova moka,
  • sol,
  • jajce,
  • jetrna klobasa,
  • kislo zelje,
  • suhi jurčki,
  • smetana za kuhanje,
  • staran sir,
  • jušna osnova.

POSTOPEK: ajdovo moko poparimo s slanim kropom, zamesimo testo in pustimo, da se malo ohladi, nato mu dodamo jajce in ga razvaljamo. Z obročem izrežemo kroge in v sredino nadevamo košček jetrne klobase in malo kislega zelja ter zatisnemo z vilico tako, da dobimo krapce. Smetano za kuhanje, jušno osnovo in suhe jurčke zavremo in omako zreduciramo. Kuhane krapce položimo na krožnik, prelijemo z omako in posujemo s staranim ribanim sirom.

 

SVINJSKA RIBICA GRATINIRANA S SIROM, NARAVNA OMAKA S FLAMBIRANIM SADJEVCEM

SVINJSKA RIBICA

SESTAVINE:

  • svinjska ribica,
  • piranska sol,
  • grobo mlet poper,
  • 4 rezine edamca,
  • olje.

POSTOPEK: svinjsko ribico očistimo žilic in jo natremo s soljo in poprom. Popečemo jo na ponvi, nato jo prestavimo v pekač, preko nje položimo rezine sira in jo nato v pečici pečemo 7−10 minut na 160 °C.

Na ponvi, kjer smo popekli svinjsko ribico flambiramo sadjevec in ga zalijemo z naravno omako.

 

ČEBULNA PITA Z DIMLJENO SLANINO  

SESTAVINE:

  • 4 čebule,
  • 10 dag slanine,
  • 2 jajci,
  • 2 dcl smetane za kuhanje,
  • sol in poper,
  • vlečeno testo,
  • maslo.

POSTOPEK: v porcijske modelčke nagužvamo testo, ga premažemo z maslom in spečemo v pečici na slepo na 190 °C 15 min. Čebulo narežemo na rezance in jo popražimo s slanino. Vse skupaj posolimo in popopramo. Razžvrkljamo jajci, dodamo smetano za kuhanje, muškatni orešček in peteršilj. Zmes zmešamo s popraženo čebulo in slanino, vse skupaj nadevamo na predhodno pečeno testo, posujemo s sirom ter spečemo v pečici na 180 °C 20 minut.

 

GRAHOVA KREMA S KISLO SMETANO

SESTAVINE:

  • grah,
  • kisla smetana,
  • sol.

POSTOPEK: grah skuhamo, ga damo v blender in ga zmeljemo z eno žlico kisle smetane.  

 

PEČENA JABOLKA NADEVANA Z OREHI IN MEDOM, VINSKI ŠODO

SESTAVINE:

  • 4 jabolka,
  • pest orehov,
  • 2 žlici medu,
  • 2 jajci,
  • 1 dcl belega vina,
  • 2 žlici sladkorja.

POSTOPEK: jabolka v sredini izdolbemo in jih nadevamo z orehi in medom, nato jih spečemo v pečici. Za šodo nad soparo stepemo vino, sladkor in jajca, da dobimo rahlo peno.