Ta rižota ne bo vsakdanja jed, saj z roza barvo ujame vsak pogled.

 

Potrebujemo:

  • oljčno olje
  • 1 nasekljana večja rdeča čebula
  • 3 zdrobljeni stroki česna
  • timijan
  • malo rožmarina
  • lupinica limone
  • 1,5 skodelice riža (namenski za rižote, najboljši je »carnaroli« ali »arborio«), opran
  • 4 žlice pireja iz pečene rdeče pese (olupljeno, narezano peso prelijemo z oljčnim oljem, solimo, popramo, prelijemo s sokom limone in posujemo s timijanom ter pečemo na 180°C 45 min oz dokler ne karamelizira, spiriramo)
  • 1,5 dl rdečega vina
  • sol, poper
  • 100g naribanega parmezana (po želji)
  • svež kozji sir (po želji)
  • sveža bazilika

 

Kuhamo:

Na oljčnem olju prepražimo čebulo, da postekleni. Dodamo timijan, rožmarin, naribano lupinico limone  in česen ter na kratko popečemo. Dodamo opran riž in pražimo nekaj minut med stalnim mešanjem. Prilijemo vino in še naprej pražimo, dokler vino ne izpari. Dodamo pire rdeče pese in malo vode ter naprej dušimo med stalnim mešanjem. Solimo, popramo. Počasi dodajamo vodo po potrebi, dokler rižota ni kuhana »al dente«. V kuhano rižoto vmešamo nariban parmezan.  Postrežemo s svežim kozjim sirom in lističi bazilike.