RIba v ponvici

SESTAVINE:

- file ribe (orada, brancin, losos, strelka) s kožo

- olivno olje

- sol, poper, limeta

- maslo

- zelišča: drobnjak, česen, peteršilj, timijan, koriander, rožmarin

- listi radiča treviso

 

Leča po tržaško

SESTAVINE:

- rjava in zelena

- čebula

- sol, poper

- jušna osnova

- čajna žlica gorčice

 

PRIPRAVA:

Ribo previdno filetiramo, odstranimo vse kosti (tudi najmanjše s pinceto) in jo posolimo, popopramo, rahlo naoljimo. Položimo jo v ponev, v kateri je segreto olivno olje in jo pečemo najprej na strani s kožo, da do polovice porjavi, nato jo obrnemo in pečemo do konca, pazimo, da ostane sočna.  V drugi ponvici segrejemo zeliščno maslo in ga pred serviranjem polijemo preko fileta ribe.

 

Leče ni potrebno namakati. Zelena in rjava  leča se da v hladno vodo in se kuha na zmernem ognju od 20-25 minut (mora ostati al dente), rdeča in črna se kuhata manj saj ne vsebujejo lupine in je čas kuhanja od 8-13 minut. Lečo vedno solimo proti koncu kuhanja. Kuhano lečo odcedimo in speremo pod zelo hladno vodo. Na segreti ponvi popražimo na drobno sesekljano čebulo, ko zastekleni, dodamo skuhano in ohlajeno lečo, na rahlo prepražimo in večkrat obrnemo, dodamo malo jušne osnove in žlico gorčice , vse skupaj podušimo posolimo in popopramo. Leča ne sme plavati ampak mora biti enakomerno podušena in relativno suha za serviranje.

 

Za posteljico v ponev damo olivno olje in malo vode, ko se segreje dodamo liste radiča in ga na hitro podušimo, da ostane lepe rdeče barve. Vse skupaj postrežemo na večjem krožniku. Na posteljico iz radiča damo dve vrsti leče in na sredino ribji file z zeliščnim maslom, aranžiramo in vroče postrežemo