ZLATO SENENO MLEKO:

Poleti je sonce sijalo z neba, zdaj skodelica zlatega mleka ga da.

Potrebujemo:

  • 0,5 l senenega mleka
  • žlička mlete kurkume
  • pol žličke cimeta (ali po okusu), lahko dodate še malo kardamoma (po želji)
  • dva ščepca mletega popra
  • žlička olivnega olja
  • med ali kakšno drugo sladilo (lahko izpustite)

Kuhamo:

Mleko pristavimo na majhen ogenj v posodo s prevleko proti sprijemanju. Ko je skoraj zavrelo, ga odstavimo in vanj vmešamo vse sestavine razen medu. Dobro premešamo in postavimo nazaj na ogenj. Ko zavre, vremo približno dve minuti, odstavimo ter precedimo.

Rahlo ohlajenemu lahko primešamo med in ga po želji stepemo  s »penilcem« za mleko. Še vročega postrežemo.

Ne zaide sonce poletnih dni, ker sonce, se zdi, je vedno na obrazih prijaznih ljudi.

 

 

ZLATE RIŽEVE TORTICE:

Je lahko riž zlat, a niti malo bahat.

Potrebujemo:

  • skuhan mlečni riž na zlatem senenem mleku (1l), ki smo mu dodali vanilj strok, kardamom, cimet…po želji
  • 200 g skute pomešane z 200g kisle smetane
  • 2 jajci (ločimo rumenjake in beljake)
  • 3 žlice rjavega sladkorja ali sladilo po okusu
  • sok in lupinica ene limone
  • malo ruma
  • sadje po lastnem izboru
  • suhe piškotne drobtine
  • grudaste piškotne drobtine (pomešane z olivnim olje in sokom limone, da dobimo grudasto zmes)
  • sadni preliv (spirirano sadje z dodatkom soka limone)

Kuhamo:

Mlečni riž malo ohladimo in še toplemu primešamo rumenjake zmešane s skuto in kislo smetano, sladkorjem, sokom in lupinico limone.  Lahko dodamo še malo ruma.

Stepemo trd sneg z žlico sladkorja in ga rahlo vmešamo v mlečni riž.

Namastimo posamezne modelčke in vdolbine potresemo s  suhimi piškotnimi drobtinami, ki jih prekrijemo s sadjem po lastnem izboru. Na vrh naložimo zmes iz mlečnega riža in jo pokrijemo z grudastimi piškotnimi drobtinami (naredimo še par luknjic z zobotrebcem). Pečemo na 180°C do temne skorjice.

Pečeno pustimo, da se precej ohladi, nato tortice previdno prevrnemo na krožnik posujemo s sladkorjem v prahu in prelijemo  s poljubnim sadnim prelivom.

Naj suho zlato nam vredno ne bo, raje iščimo zlate poti v očeh iskrenih ljudi.

 

 

ZLATE »SOUFFLE´« PALAČINKE:

Je lahko palačinka vsaka, a zlati nobena ni enaka.

Potrebujemo:

  • 2 rumenjaka
  • 3 beljake (hladne)
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 6 poravnanih žlic moke pomešane s pol žličke pecilnega praška
  • 2 žlici olivnega olja
  • ščep soli
  • 0,5-1dl zlatega senenega mleka
  • 1 žlička vinskega kamna
  • 1 žlica limoninega soka in naribana lupinica ene limone
  • strok vanilje
  • malo ruma (po želji
  • Matcha čaj (za obarvanje, po želji)
  • sadni preliv (spirirano sadje z dodatkom soka limone), sadje, limonin sok, datljev sirup  ali sladoled po želji kot dodatek….

 

Kuhamo:

Ločimo beljake in rumenjake. K rumenjakom primešamo polovico sladkorja in  vse skupaj penasto zmešamo. Postopno dodajamo mleko, olje in naribano lupinico ter vse skupaj še enkrat močno premešamo.  Na koncu vmešamo še sol ter seme vanilje.

Presejemo moko s pecilnim praškom v jajčno mešanico in ponovno rahlo premešamo.

Iz beljakov stepemo zelo trd sneg, ki smo mu dodali vinski kamen, limonin sok ter preostali sladkor. Pomembno je, da imata obe zmesi v sebi veliko zraka. Nato sneg vmešavamo zelo previdno in počasi po delih v rumenjakovo mešanico z metlico za stepanje. Pazimo, da ostane zmes penasta in zračna.

Segrejemo ponev (nizka do srednja temperatura 140-150°C), ki ima prevleko proti sprijemanju in jo tanko premažemo z olivnim oljem.  S primerno večjo žlico naložimo nekaj krogov za palačinke. Po minuti ali dveh (ko je površina skoraj suha) naložimo še eno plast na predhodno (če želimo višje palačinke, lahko dodamo še eno plast in podaljšamo čas pečenja), dodamo žlico vode na dno in pokrijemo s pokrovko. Pečemo nekaj minut in pokrovke vmes ne dvigujemo. Preverimo ali je spodnji del zlatorjav in nato previdno obrnemo palačinko, dodamo ponovno žico vode in pokrijemo ter pečemo ponovno nekaj minut oz. do zlate barve.

Še vroče puhaste palačinke posujemo s sladkorjem v prahu in prelijemo s sadnim prelivom, limoninim sokom, datljevim sirupom…. ali dodamo sadje oz. sladoled po želji.

Četudi navadna palačinka si, lahko nosiš v sebi več sladi kot tort nešteto z bogatih gostij.