Presni ježki
Recept Metke Paragi
kuhajte z nami • 22.11.2017

Presnega ježka pojejmo brez skrbi, saj nima pregrešnih kalorij.
POTREBUJEMO:
- 2 konzervi (po 400g) čičerike
- pest suhih fig namočenih v vroči vodi vsaj za eno uro
- 3 žlice sladkega kokosovega masla (ne vegani lahko navadno maslo)
- 150g mletih mandljev in nekaj celih
- med kot sladilo
- naribana lupinica ene limone
- 0,5 dl oljčnega olja
- 2 žlici lešnikovega masla (lahko izpustite)
- rum po okusu (lahko izpustite)
Za preliv ali posip:
- stopljena čokolada
- čokoladne mrvice
- kakav v prahu
- kokosova moka
- laneno seme
- (mleta) semena konoplje
OBLIKUJEMO:
V mešalniku dobro premešamo odcejeno čičeriko. Dodamo vse ostale sestavine in ponovno premešamo. Dobiti moramo gosto lepljivo zmes, ki se lahko oblikuje. Gostoto uravnavamo z mletimi mandlji in vodo, v kateri so se namakale fige. Maso lahko damo za kako uro v hladilnik, da se vse dobro poveže. Z žlico za sladoled najlažje odvzemamo maso in nato z rokami oblikujemo kroglice. V sredino vsake lahko potisnemo cel mandelj. Ko smo oblikovali vse kroglice, jih damo ponovno v hladilnik za kako uro. Med tem pripravimo prelive ali posipe po želji. Kroglice prelijemo s čokolado ali povaljamo v izbranih posipih (kakav, mrvice…) ali pa oboje hkrati in polagamo na aluminijasto folijo. Ko se kroglice odcedijo, jih naložimo v lične papirnate lončke in postrežemo.
Ne obsojajmo vedno bodic pri ljudeh, včasih so ostre zato, ker preveč boli, kar je povedano bilo.