Presnega ježka pojejmo brez skrbi, saj nima pregrešnih kalorij.

 

POTREBUJEMO:

  • 2 konzervi (po 400g) čičerike
  • pest suhih fig namočenih v vroči vodi vsaj za eno uro
  • 3 žlice sladkega kokosovega masla (ne vegani lahko navadno maslo)
  • 150g mletih mandljev in nekaj celih
  • med kot sladilo
  • naribana lupinica ene limone
  • 0,5 dl oljčnega olja
  • 2 žlici lešnikovega masla (lahko izpustite)
  • rum po okusu (lahko izpustite)

 

Za preliv ali posip:

  • stopljena čokolada
  • čokoladne mrvice
  • kakav v prahu
  • kokosova moka
  • laneno seme
  • (mleta) semena konoplje

 

OBLIKUJEMO:

V mešalniku dobro premešamo odcejeno čičeriko. Dodamo vse ostale sestavine in ponovno premešamo. Dobiti moramo gosto lepljivo zmes, ki se lahko oblikuje. Gostoto uravnavamo z mletimi mandlji in vodo, v kateri so se namakale fige. Maso lahko damo za kako uro v hladilnik, da se vse dobro poveže. Z žlico za sladoled najlažje odvzemamo maso in nato z rokami oblikujemo kroglice. V sredino vsake lahko potisnemo cel mandelj. Ko smo oblikovali vse kroglice, jih damo ponovno v hladilnik za kako uro. Med tem pripravimo prelive ali posipe po želji. Kroglice prelijemo s čokolado ali povaljamo v izbranih posipih (kakav, mrvice…) ali pa oboje hkrati in polagamo na aluminijasto folijo. Ko se kroglice odcedijo, jih naložimo v lične papirnate lončke in postrežemo.

 

Ne obsojajmo vedno bodic pri ljudeh, včasih so ostre zato, ker preveč boli, kar je povedano bilo.