Potrebujemo:

  • zavitek listnatega testa
  • 250 g zamrznjene špinače ali ustrezno sveže
  • 200g kremnega sira
  • 0,5 l mleka oz. po potrebi
  • 2 jajci
  • 2 stroka česna
  • sol, poper
  • 100g rdeče leče
  • 1 stepeno jajce za premaz
  • semena sezama za posutje

 

Kuhamo:

Odtaljeno špinačo dobro premešamo s kremnim sirom, mlekom,  jajci in vsemi ostalimi začimbami. Dodamo rdečo lečo. Dobiti moramo bolj tekočo zmes, ker se leča med peko napne.

Okrogel namaščen model za pito obložimo z testom, ki naj gleda vsaj 2cm čez rob. Na večih mestih ga prebodemo z vilico. Zlijemo nanj nadev. Iz drugega dela testa izrežemo krog odgovarjajoče velikosti in ga na sredini križno zarežemo. Pokrijemo z njim nadev. S testom, ki gleda čez rob oblikujemo malo višji rob (plisiramo) in ga zapognemo, da nam nadev ne bo uhajal. V sredini, kjer imamo križno zarezo, razpremo testo, da se vidi nadev.

Premažemo s stepenim jajcem in posujemo s semeni sezama. Z zobotrebcem na večih mestih prebodemo. Pečemo na 200°C približno pol ure oz. do zlato rumene barve. Rahlo ohlajeno razrežemo in ponudimo.

Dvozvočje nasprotnih barv lahko ubrano zveni, kot vsake različne dvojice, ki iskreno naklonjene so si.