Jeseni sadje zori in kliče po pripravi sladkih jedi.

 

Potrebujemo:

  • vlečeno testo (lahko kupimo ali pripravimo same)
  • olivno olje
  • dve pesti piškotnih drobtin
  • 400g marmelade/pulpe iz buče hruške in jabolka ali slivova oz. po želji
  • dve pesti prepraženih pinjol
  • rezine pečene (s sokom limone, medom in sladkorjem) buče,  (po želji)
  • 2 limoni
  • šilce ruma (po želji)
  • 400g kisle smetane
  • žlica sladkorja v prahu

 

Ni vse sladko, kar okuša našega življenja nebo, a če sami potrpeti znamo grenke dni, še slajše potem bodo naše poti.

 

Kuhamo:

Na dno pekača obloženega s peki papirjem naložimo (pravokotno enega na drugega) dva do tri liste testa (vmes premažemo z olivnim oljem in posujemo s piškotnimi  drobtinami). Na koncu še zadnjega  premažemo z olivnim oljem.

Marmelado, sok in lupinico ene limone ter rum razmešamo v gladko maso, ki jo razmažemo po testu. Nanjo položimo rezine pečene buče (ali kakega drugega sadja, glede na marmelado). Posujemo s piškotnimi drobtinami in eno pestjo prepraženih pinjol. Zapognemo robove, ki gledajo čez (lahko jih porežemo) in jih prekrijemo s krogom izrezanim iz lista testa.

Premažemo z olivnim oljem in površino večkrat prebodemo z zobotrebcem. Poškropimo z vodo. Pečemo na 180°C približno 20 minut oziroma do zlato rumene barve. Vmes po potrebi večkrat poškropimo z vodo, da ne bo testo presuho.

Zmiksamo kislo smetano, sladkor v prahu in sok limone.

Rahlo ohlajeno pito premažemo s kislo smetano in jo razrežemo na »postrežne« kose. Posujemo s pestjo praženih pinjol in sladkorjem v prahu.