FIŽOLOV LONEC

Količine za 4 osebe:

- 200 g slanine

- 1 čebula

- 2 korenčka

- zelena

- 2 stroka česna

- 800 ml zelenjavne juhe

- 400 g fižola iz pločevinke

- 2 dl paradižnikove mezge

- sol

- poper

 

Priprava:

  • V loncu hrustljavo prepražimo slanino in jo nato shranimo na toplem.
  • Dodamo sesekljano čebulo, narezano korenje in zeleno. Pražimo nekaj minut, nato dodamo še sesekljan česen in prilijemo zelenjavno juho.
  • Juho kuhamo 20 minut, nato dodamo fižol, paradižnikovo mezgo, solimo in popramo. Vse skupaj kuhamo še 30 minut.
  • Polovico juhe nato zmiksamo in prelijemo nazaj v lonec. Dodamo koščke popečene slanine in poper

 

CHILI CON CARNE

Količine za 4 osebe:

- 250 g fižola

- 700 g govedine (pleče)

- sol

- poper

- 4 žlice olja (sončnično)

- 1 čebula

- 2 stroka česna

- 3 žlice mlete rdeče paprike

- 1 čili

- 3 dl mesne juhe

- 250 g paradižnika (svežega)

 

Priprava:

  • Rdeč suh fižol namočimo čez noč, nato ga skuhamo.
  • Goveje meso narežemo na kocke, solimo in popramo.
  • V loncu segrejemo olje in na njem popečemo meso iz vseh strani. Vzamemo ga iz lonca in shranimo na toplem.
  • Čebulo sesekljamo in prepražimo v istem loncu. Dodamo še strt česen in meso.
  • Potresemo z mleto rdečo papriko ter dodamo na drobno sesekljan strok čilija.
  • Prilijemo mesno juho in počasi kuhamo približno 2 uri. Po potrebi prilivamo še vodo.
  • Dodamo kuhan fižol in narezan, olupljen paradižnik. Pokuhamo in ponudimo.

 

GOVEJA ENOLONČNICA

Količine za 6 oseb:

- 4 rezine slanine

- 1 por

- 4 dl dimljenega piva

- 3 korenčki

- 3 krompirji

- 500 g govedine (stegno)

- sol

- poper

- lovorov list 

- timijan

- gorčica

Priprava:

  • V večjem loncu popečemo rezine slanine, nato pa dodamo sesekljan por. Vse skupaj pražimo 10 minut.
  • Prilijemo temno pivo, ter dodamo narezano korenje, krompir in govedino.
  • Solimo, popramo, dodamo lovorove liste, timijan in gorčico.
  • Kuhamo na zmernem ognju, dokler ni meso lepo mehko.

 

CURRY MADRAS

- 4 mlade čebulice

- 4 korenčki

- 1 bučka

- 500 g fileja trske (bakalar)

- 4 žlice sezamovega olja

- 2 žlici pekočega curry-ja

- 800 ml kokosovega mleka

- 300 g brokolija (kuhanega)

- 4 žlice sojine omake

- sok polovice limete

- sol

Priprava:

Riba s curryjem: mlado čebulico, korenček in bučke narežite na rezine, file trske na večje kose. V ponvi segrejte sezamovo olje in ocvrite zelenjavo. Dodajte začimbno mešanico za Curry madras (pekoči curry) in rahlo premešajte. Prelijte s kokosovim mlekom. Dodajte file trske in kuhan brokoli ter pustite, da se na nizki temperaturi kuha nekaj minut. Ko je riba gotova, dodajte sojino omako, limetin sok in sol po okusu ter postrezite 

Namig: postrezite z basmati rižem ali kanton rezanci.