Sestavine za obaro:

400-500 gramov mlade govedine
6-8 manjših korenčkov
majhna vejica zelene
1 rdeča čebula
1 paradižnik
1 dcl rdečega vina
500-700 ml jušne osnove ali vode
1/2 čajne žličke peteršilja
1 lovorjev list
1/2 čajne žličke sladke mlete paprike
kajenski poper po okusu
sol po okusu
1 žlica moke

 

Sestavine za krompirjeve duhce:

8-9 krompirjev
1 čajna žlička soli
50 ml sladke smetane
50 ml mleka

Črni poper v zrnu za učke.

 

Postopek: 

Čebulo narežemo na drobno in jo popečemo na žlici ali dveh olja. Ko se spusti, dodamo na večje kose narezano meso in korenje. Pražimo da se meso dobro zlato rjavo zapeče in se sestavine primejo na dno posode. Zadnjih nekaj sekund dodamo na drobno narezano zeleno in paradižnik.

Nato zalijemo z vinom in juho. Solimo, dodamo peteršilj, lovorjev list, sladko papriko in kajenski poper, ter zavremo. Temperaturo znižamo in kuhamo dobro uro (lahko tudi več – 2-3 ure).

Vmes olupimo krompir, ga narežemo na četrtine in kuhamo v soljenem kropu 40 minut. Nato vodo odlijemo, dodamo mleko in smetano in dobro pretlačimo da dobimo gost pire.

V dcl vode vmešamo zvrhano žlico moke in jo vmešamo v skuhano obaro, da se zgosti.

Na krožnike dodamo obaro, nato pa z brizgalno vrečko nabrizgamo duhce in jih okrasimo s zrni popra.

Mesna obara s krompirjevimi duhci za noč čarovnic je variacija slastnega klasičnega kosila na zabaven način, primeren še posebej za noč čarovnic ali pa tudi kar tako za popestritev obroka.