Sestavine: 

  • 750-800 gramov moke
  • 100 gramov masla
  • 3 rumenjaki
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 3 žlice rjavega sladkorja
  • 3-5 žlic navadnega sladkorja
  • 1 čajna žlička medu
  • 350 ml mleka
  • 2/3 kocke svežega ali vrečka suhega kvasa
  • ščepec kurkume
  • orehova jedrca za pecelj
  • rumenjak+žlica mleka za premaz

 

Postopek: 

  1. Mleko segrejemo do toplega. V polovico vmešamo čajno žličko medu in nadrobimo kvas, ga pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati vsaj 10–15 minut. V drugo polovico narežemo maslo in dodamo sladkor, ter počakamo, da se v mleku počasi stopita.
  2. Moko presejemo in v sredini naredimo luknjo. V moko ob njej najprej vmešamo vzhajan kvas. Nato vmešamo sol in nazadnje še stopljeno maslo v mleku in rumenjake. Testo zgnetemo. Nastalo testo je lahko malce lepljivo, kar naj vas ne prestraši, takšno namreč mora biti. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati na toplem slabo uro.
  3. Vzhajano testo razdelimo na dva dela in vsak del naprej na 15 delov. Iz teh dveh delov lahko kot vidite na videu ustvarite tudi večje buče. Vseh 30 koščkov testa oblikujemo v kroglice in jim z nožem zarežemo zareze. Sredino pustimo nerazrezano. V sredini naredimo luknjo in oblikovane bučke položimo na papir za peko.
  4. Pustimo jih vzhajati 20 minut, nato pa jim ponovno osvežimo luknje v sredini in jih premažemo z rumenjakom zmešanim z mlekom. Položimo jih v segreto pečico na 200 stopinj za 10 minut, nato pa temperaturo znižamo na 180 in jih pečemo še nadaljnjih 15-20 minut.
    Pečene pokrijemo z vlažno krpo, da se skorja omehča, nato pa jim v sredino zapičimo polovice orehov, ki bodo služile kot pecelj.
    V primeru, da boste ustvarjali velike buče pa za peclje uporabite cimetove palčke.