STEAK V KAVINI MARINADI, PIRE GOMOLJNE ZELENE IN POPEČENA PAPRIKA

Steak v kavini marinadi

Sestavine:

  • 30 g masla,
  • 6 g sezama,
  • 35 g čebule,
  • 2 stroka česna,
  • 2 čajni žlički kave,
  • 80 ml vode,
  • 50 ml sojine omake,
  • 10 ml kisa,
  • 400 g govedine – ledje,
  • sol in poper,
  • čili.

 

POSTOPEK: v ponvi prepražimo sezamova semena in jih odstranimo iz ponve. V ponev dodamo maslo, nasekljano čebulo in strt česen in pražimo, dokler se čebula ne zmehča.

V 80 ml vode skuhamo kavo in jo ohladimo.

V posodi nato zmešamo kavo, sol, poper, čili, sojino omako, vinski kis in mešanico s sezamovimi semeni, čebulo in česnom.

Polovico marinade prelijemo v polivinilasto vrečko in dodamo zrezke. Vrečko zapremo in jo nekajkrat obrnemo, da cela površina zrezkov plava v marinadi. Zrezke shranimo v hladilnik in jih mariniramo osem ur ali čez noč, vmes vrečko občasno obrnemo.

Ostanek marinade prekrijemo in shranimo v hladilnik.

Zrezke vzamemo iz vrečke in jih obrišemo, toliko da z njih odstranimo marinado.

Pečemo jih na vročem žaru od šest do deset minut z vsake strani, odvisno od tega, kako želimo pripravljene.

Shranjeno marinado pogrejemo in jo ob serviranju prelijemo po zrezkih.

 

PIRE GOMOLJNE ZELENE

SESTAVINE:

  • 300 g gomolj zelene,
  • 200 g krompirja,
  • 100 g masla,
  • 1 dcl mleka,
  • sol,
  • strok česna.

 

POSTOPEK: gomolj zelene olupimo in narežemo na kocke, prav tako krompir ter skupaj skuhamo do mehkega v vreli osoljeni vodi. Ko je zelena mehka, odvečno tekočino ocedimo, nekaj pa jo lahko tudi prihranimo. Vse skupaj spiriramo, dodamo maslo in mleko ter nariban strok česna, po potrebi še osolimo.

 

PEČENA PAPRIKA

SESTAVINE:

  • 200 g paprike,
  • Sol,
  • Olje.

POSTOPEK: papriko narežemo na večje kose ter jo na vročem olju popečemo in začinimo. 

TIRAMISU Z DOMAČO SKUTO IN MALINAMI

Sestavine:

  • 2 jajci,
  • 2 žlici sladkorja,
  • vanilijev sladkor,
  • 150 g domače skute,
  • 1 dl sladke smetane,
  • kava,
  • piškoti (otroški),
  • maline,
  • čokolada v prahu.

 

POSTOPEK:

posodo postavimo nad lonec z vrelo vodo in vanjo položimo rumenjaka, sladkor in vanilijev sladkor. Stepamo 10 minut, da nastane lepa krema

Jajčno kremo nato ohladimo in vanjo zmešamo domačo skuto in stepeno sladko smetano.

Skuhamo kavo in jo ohladimo.

Piškote pomočimo v hladno kavo in jih zložimo v kozarec. Preko njih razporedimo del kreme in mandarin. Postopek še 1 x ponovimo.

Potresemo s kakavom in dobro ohladimo.

 

GOREČA KAVA

Sestavine:

  • 50 g sladke smetane,
  • vanilijev sladkor,
  • sladkor – kocke (4 kocke),
  • 8 žlic Brandyja,
  • 3 dcl kave,
  • jedilna čokolada.

POSTOPEK: sladko smetano stepemo in ji dodamo vanilijev sladkor. V 2 skodelici razporedimo po 3 sladkorne kocke. Brandy segrejemo in ga prelijemo preko sladkornih kock. Prižgemo z vžigalico in počakamo da plamen ugasne. Nato v skodelici nalijemo vročo kavo, okrasimo s stepeno sladko smetano in naribano čokolado.