SESTAVINE:
5 rezin en dan starega kruha

75 g masla

100 g suhega sadja (rozine, jabolka, slive, hruške…)

50 g ruma

220 ml sladke smetane

220 ml mleka

50 g sladkorja

1 strok vanilje

3 jajca

2 rumenjaka

25 g rjavega sladkorja

 

PRIPRAVA:

Rozine namočimo v vodo z rumom. Kruhu odstranimo skorjo (če je skorja tanka, jo lahko pustimo), ga premažemo z maslom in položimo po dnu pekača namazanega z maslom. Potresemo s predhodno namočenim suhim sadjem in nato zopet obložimo s kruhom.

Mleko ter smetano v loncu skupaj z vaniljo zavremo. Jajca ter rumenjake skupaj s sladkorjem penasto umešamo in preko njih prelijemo vrelo smetano in mleko. Dobro razmešamo in prelijemo preko kruha. Po vrhu potresemo z rjavim sladkorjem, pokrijemo z aluminijasto folijo in damo v pečico ogreto na 150 stopinj C. Pečemo približno 45 minut. Proti koncu pekač odkrijemo in potrosimo z rjavim sladkorjem ter pečemo še toliko časa da sladkor karamelizira.

Postrežemo lahko še toplo, še boljše pa je naslednji dan. Poleg postrežemo vaniljev sladoled, mandarinin gel in potrosimo še z mandarininim prahom.