SESTAVINE:

60 dag kisle repe, shranjene v tropinah

10 dag kuhanega fižola

10 dag korenčka, hranjenega v kraški prsti

8 dag ječmena

četrt gomolja zelene

3 debelejše rezine pršuta

oljčno olje

2 stroka česna, sveži peteršilj, šetraj, sol, lovorjev list, zrna popra

 

PRIPRAVA:

  1. Ješpren namočimo v vodi za 1 – 2 uri, da se malce zmehča.
  2. Zelenjavo olupimo in jo narežemo na majhne koščke.
  3. V večji posodi pogrejemo oljčno olje in na hitro opečemo zelenjavo ter dodamo ješpren in zalijemo z vodo.
  4. Solimo in kuhamo na nizki temperaturi približno 20 minut.
  5. Repo olupimo in jo naribamo.
  6. V drugi posodi kuhamo repo, začinjeno z lovorjem, poprom in soljo.
  7. Ko je repa kuhana »na zob«, jo primešamo osnovni mineštri.
  8. V višji ponvi na oljčnem olju popražimo na drobno narezan pršut in nasekljan česen.
  9. K temu dodamo fižol in nekaj vode, v kateri se je kuhal ter vse skupaj vmešamo v osnovno mineštro. Začinimo.
  10. Zelo počasi kuhamo še 5 – 7 minut in za tem še nekaj časa pustimo stati, da se okusi povežejo.