ČAJOTA S KISLO SMETANO, VLOŽENIMI ŠTOROVKAMI IN ZELENJAVO

SESTAVINE:

  • 1 buča čajota (približno ½ kg),
  • 8 dag korenja,
  • 8 dag pora,
  • 2 žlici kisle smetane,
  • 5 dag vloženih štorovk,
  • 12 dag popražene slanine,
  • olivno olje,
  • bučno olje,
  • bel balzamični kis,
  • sol in poper,
  • čili (po želji).

 

POSTOPEK: čojoto olupimo, očistimo sredico in jo zrežemo na palčke. Prav tako na palčke zrežemo tudi korenje, por pa na tanke kolobarje. Kisle štorovke odcedimo in na hitro speremo pod tekočo vodo, da ostranimo sluz. Kislo smetano zmešamo z olivnim oljem, balzamičnim kisom, soljo in poprom. Vse sestavine premešamo in prelijemo s prelivom, ki smo ga pripravili. Jed okrasimo s trakovi čilija in popraženo slanino, nato jo pokapamo še z bučnim oljem.

 

V PEČICI PEČENA HOKAIDO BUČA, JELENOV FILE V OVOJU BUČNIH SEMEN, RDEČE ZELJE

SESTAVINE:

  • ½ kg hokaido buče,
  • timijan,
  •  sol in poper,
  • olivno olje,
  • maslo.

 

POSTOPEK: hokaido bučo razpolovimo, odstranimo semena in jo narežemo na krhlje, po želji jo lahko tudi olupimo in narežemo na krhlje. Bučo začinimo in jo pokapamo z olivnim oljem, na pekač položimo peki papir, nanj dodamo bučo in nato pečemo v pečici na 200 °C 15 do 20 min.

 

JELENOV FILE

SESTAVINE:

  • 50 dag jelenovega fileja,
  • sol in poper,
  • rožmarin,
  • 10 dag ostre moke,
  • 15 dag zmletih bučnih semen,
  • 2 jajci.

 

POSTOPEK: jelenov file začinimo in mu dodamo nasekljan rožmarin ter nato meso z le-tem meso dobro natremo. File povaljamo v moki, nato v jajcu in nazadnje še v bučnih semenih, popečemo ga na ponvi, ki smo ji dodali olje. File naj bo v sredini še rožnat.

 

RDEČE ZELJE Z BRUSNICAMI

SESTAVINE:

  • 40 dag rdečega zelja,
  • 1 čebula,
  • 2 stroka česna,
  • kumina v prahu,
  • 2 dcl rdečega vina,
  • 2 dcl jušne osnove,
  • 1 žlica sladkorja,
  • 5 dag brusnic,
  • žlica moke,
  • sol in poper,
  • maslo.

 

POSTOPEK: na maslu karameliziramo sladkor in mu dodamo nasekljano čebulo, moko ter popražimo, nato dodamo nasekljan česen, rdeče zelje, kumino, vino in jušno osnovo. Ko rdeče zelje zavre, dodamo še brusnice in začinimo. Kuhamo približno 30 minut.

 

KOMPOT IZ JESENSKIH DOBROT

SESTAVINE:

  • 2 jabolki,
  • 2 hruški,
  • 2 kutini,
  • 25 dag buče,
  • cimet,
  • sladkor,
  • limonina lupina,
  • klinčki.

 

POSTOPEK: v posodi zavremo 1,5 litra vode, ki ji dodamo 3 žlice sladkorja, limonino lupino, 12 klinčkov in cimet (lahko palčko ali v prahu). Najprej olupimo kutine in jih narežemo ter jih kot prve damo v kompot, saj so najtrše. Nato dodamo jabolka, hruške in na koncu bučo. Ko dodamo zadnjo sestavino, kuhamo približno 5 do 7 minut ter nato pustimo stati vsaj 20 minut, da se okusi prepojijo. Če je kompot za odrasle, lahko na koncu dodamo še 2 dcl belega vina ali 0,5 dcl ruma.